Ce se intampla cu clasa pregatitoare - Si la scoala, si la gradinita

Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 14:57
5640 citiri
Ce se intampla cu clasa pregatitoare - Si la scoala, si la gradinita

Clasa pregatitoare va putea fi organizata in anul de invatamant viitor fie la scoala, fie la gradinita, potrivit unui acord semnat miercuri de reprezentantii Ministerului Educatiei, cei ai federatiilor sindicale din invatamantul preuniversitar si de cei ai asociatiilor de parinti.

Astfel, in acord se prevede mentinerea clasei pregatitoare in anul scolar 2013-2014 ca parte in invatamantul primar obligatoriu, incepand cu varsta de sase ani. Totodata, in acord este prevazuta organizarea clasei pregatitoare intr-un mod mult mai flexibil, astfel incat, din puncte de vedere al locului de desfasurare a activitatii, aceasta sa se poata afla fie la scoala, fie la gradinita, dar cu acelasi curriculum si cadre didactice calificate pentru invatamantul primar.

Potrivit documentului, aceste optiuni "sunt justificate de necesitatea de a sigura stabilitatea si predictibilitatea in sistemul de invatamant". Implementarea acestor masuri se va face pe baza consultarii parintilor si a celorlalti actori implicati.

Metodologia de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare va fi aprobata pana la data de 31 martie, iar inscrierile vor avea loc in luna aprilie. Totodata, in acest an va fi permisa inscrierea in clasa I si a acelor copii care nu au parcurs clasa pregatitoare, desi aveau varsta prevazuta de lege pentru aceasta. In acest sens, in luna aprilie va fi elbaorat un ordin de ministru, iar inscrierea copiilor va avea loc in aceeasi luna.

Conform documentului, copiii cu varsta mai mica de sase ani la data de 31 august 2013 se vor putea inscrie in clasa pregatitoare, fara insa ca acest lucru sa fie obligatoriu. Astfel, inscrierea se va face in urma unei evaluari specifice. In ceea ce-i priveste pe copiii cu varste intre sase si sapte ani, acordul prevede inscrierea obligatorie a acestora in clasa pregatitoare. Copiii cu varste mai mari de sapte ani vor fi inscrisi in clasa I.

In vederea organizarii in cele mai bune conditii a clasei pregatitoare in anul scolar 2013-2014, in urmatoarele luni vor fi adoptate o serie de masuri. Astfel, pana la data de 31 martie va fi realizata o consultare a parintilor in cadrul gradinitelor in vederea identificarii optiunilor acestora privind cea mai buna solutie de organizare a clasei pregatitoare in localitatea lor, din punct de vedere al locatiei. Consultarea va fi realizata dupa o metodologie specifica.

Cooperare intre institutiile de invatamant si autoritatile locale

O alta masura are in vedere asigurarea unei mai bune cooperari intre institutiile de invatamant si autoritatile locale in vederea identificarii celor mai bune solutii de asigurare a spatiilor. Termenul pentru aceasta masura este 1 septemnbrie.

De asemenea, vor fi continuate pana la 1 septembrie investitiile in vederea solutionarii tuturor problemelor legate de mobiler, dotari cu materiale didactice, conectare la Internet, toalete corespunzatoare varstei etc. Potrivit documentului, pentru mobilierul scolar vor fi alocate 16 milioane de lei, iar pentru materialele didactice - opt milioane de lei, sume la care se vor adauga fondurile de la autoritatile administratiei publice locale.

Planul de masuri mai prevede extinderea, in scolile in care exista cerere, a programelor de tip "Scoala dupa scoala". In acest sens vor putea fi folosite parteneriatele pentru gasirea spatiilor necesare, daca scoala sau gradinita nu dispune de acestea. Termenul pentru aceasta masura este 1 septembrie.

De asemenea, va continua pana la 1 septembrie procesul de formare a cadrelor didactice care predau la clasa pregatitoare. Pentru aceasta vor fi pregatite si implementate proiecte finantate din POSDRU 2007-2013.

Acordul mai prevede si asigurarea unei mai bune informari publice privind clasa pregatitoare.

Documentul este semnat de ministrul Educatiei Nationale, Remus pricopie, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret", Marius Nistor, si presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar, Mihaela Guna.

Declarația jignitoare a lui Marcel Ciolacu la adresa moldovenilor nu este o gafă. Obsesia premierului privind ”poziția Buzăului” VIDEO
Declarația jignitoare a lui Marcel Ciolacu la adresa moldovenilor nu este o gafă. Obsesia premierului privind ”poziția Buzăului” VIDEO
Deși declarația scandaloasă la adresa moldovenilor făcută săptămâna trecută la Timișoara de Marcel Ciolacu a stârnit indignare în opinia publică, acesta nu este la prima...
Traian Băsescu avansează o variantă în care Dreapta Unită ar putea să ajungă la guvernare. Ce rezultat crede că va obține AUR
Traian Băsescu avansează o variantă în care Dreapta Unită ar putea să ajungă la guvernare. Ce rezultat crede că va obține AUR
Fostul preşedinte Traian Băsescu este de părere că, în urma alegerilor parlamentare din acest an, se prefigurează un guvern format din partidele care formează actuala coaliţie. El nu...
#clasa pregatitoare scoala, #clasa pregatitoare gradinita , #clasa