Cat costa un loc in camin? Autoritatile spun ca fac controale, studentii vand locurile in continuare

Joi, 19 Septembrie 2013, ora 11:40
48974 citiri
Cat costa un loc in camin? Autoritatile spun ca fac controale, studentii vand locurile in continuare
Foto: Realitatea TV

Se apropie prima zi a anului universitar. Acum ca emotiile examenelor au trecut, studentii au din nou motiv de agitatie: cazarea.

Cei mai norocosi si cu note mai mari au primit sau vor primi in zilele urmatoare locuri la camin. Dar nu toti au nevoie de ele. Unii stau deja cu chirie sau pe la rude asa ca profita de ocazie pentru a face un ban in plus.

Este trecut de jumatatea lunii septembrie si pe Internet au aparut deja de ceva timp numeroase anunturi in care studentii cer sau ofera locuri de cazare in caminele universitatilor din Bucuresti.

Platesti mult la inceput dar stai cu 120 de lei pe luna

In Capitala, preturile variaza destul de mult, de la 100-200 de euro in caminele nerenovate pana la 750 de euro. Poate multora li s-ar parea ca aceste preturi sunt destul de piperate, dar calculele altfel se fac atunci cand taxa pe o luna de cazare este de aproximativ 120 de lei.

Avand in vedere ca Academia de Studii Economice din Bucuresti a facut repartitia locurilor mai devreme, site-urile de anunturi au fost inundate de oferte.

Scump in Moxa si Belvedere

Camerele din complexul Moxa, ocupat in mare parte de studentii de la ASE, au un pret ridicat datorita conditiilor de cazare si a pozitionarii centrale. "Vand loc camin (baiat) Moxa D pentru anul universitar 2013-2014. Pret fix: 600 euro", este un anunt postat pe Internet pe 17 septembrie.

Caminele A6, A7 si A8 din complexul Belvedere sunt printre cele mai cautate. Astfel, potrivit anunturilor, un loc aici poate fi cumparat cu 750 de euro: "Vand loc camin de baiat Belvedere nou (A6-A8), Pret: 750 EUR negociabil".

"Vand loc fata (4 in camera) - Belvedere A6, et3., pret 400 euro", este alt anunt.

Exista totusi si studenti generosi care nu vor sa se imbogateasca de pe urma locului primit in camin: "Cedez loc in camera camin pentru fata in complex Belvedere Vechi - caminele ASE. Solicit doar plata regiei de camin. Camera este de 3 persoane".

Pozitionarea caminului langa un metrou este un avantaj. Iata un anunt care cere 350 de euro: "Vand loc cazare camin Belvedere Vechi, in Crangasi, foarte aproape de metrou. Sunt trei locuri in camera, cu baia pe hol".

In Agronomie, preturi mai mici

In Agronomie, preturile sunt ceva mai mici. Astfel, pentru un loc in caminul C1 din Agronomie se cer 200 de euro. O alta persoana cere, pentru caminul C2, 300 de euro.

In Regie, un loc in caminul P10, in camera de patru persoane cu baie proprie, se vinde cu 300 de lei, dar se percepe o taxa lunara de 350 de lei. Anuntul nu precizeaza, dar probabil aici este inclusa atat taxa pe camin cat si "un comison" catre cel care si-a vandut locul.

In P13 si P15, pentru un loc de baiat se cer 450 de euro.

Cele mai multe dintre anunturi nu dau foarte multe detalii despre autorul mesajului si ii invita pe cei interesati sa dea un email pe adresa notata.

Ce patesc cei care sunt prinsi ca isi vand locul in camin

Cei care sunt prinsi ca ocupa un loc ilegal in camin sunt dati afara si primesc interdictia de a mai solicita un loc pe perioada studentiei.

"In primul rand nu ii cazam decat cu buletinul in mana pe cei care au primit locuri de cazare. Iar, in al doilea rand, dupa cazare, sunt comisii care verifica si ii scot afara pe studenti, fara dreptul de a mai primi un loc de cazare in caminele ASE-ului pe toata perioada studentiei. Cum avem un semnal ca cineva sta clandestin, ne semnaleaza portarii de regula, cum facem control in tot caminul. Pe cel pe care il gasim pe locul respectiv il dam afara", a declarat, pentru Ziare.com, Nastase Virginia, director al Directiei Sociale ASE Bucuresti.

Studentii "se descurca" asa cum pot

Totusi, desi, teoretic, ar fi destul de dificil sa treci de portar fara sa te observe, iata ca aceste controale nu opresc comertul cu locuri in camin.

Unii studenti spun ca s-ar practica mita catre administratorii de camin.

"Acolo, in P-uri (caminele notate cu P din Regie, Bucuresti n.red.) asa se rezolva, direct la administrator. Ei au mereu cateva camere in plus si, daca platesti bine, te rezolva ei. Asa nici nu iti mai este frica de controale. Te trece in registru. Esti legitim", a declarat un student pentru Ziare.com, nedorind sa ii fie dezvaluita identitatea.

Tanarul a adaugat ca si in aceste cazuri, mita este tot de aproximativ 300-400 de euro.

In ceea ce priveste locurile transferate de la un student la altul, un alt tanar a declarat pentru Ziare.com ca a locuit in complexul Grozavesti timp de un an pe un loc cumparat si nu a avut niciun fel de problema.

Alternativa: caminele private

Exista totusi si studenti care nu vor sa dea mita si atunci aleg sa locuiasca in caminele particulare unde sunt preturi ceva mai mari dar conditii foarte bune.

Astfel, de exemplu, in complexul West Gates aflat in marginea de vest a Bucurestiului, un student poate locui intr-o camera de tip garsoniera cu inca o persoana pentru 80 de euro pe luna. Acesta este cel mai mic tarif si se percepe doar daca se platesc in avans 12 luni.

Daca este sa ne luam dupa cum se prezinta situatia la ora actuala, preturile pentru un loc in camin au mai scazut anul acesta fata de anul trecut. Totusi, ele vor mai creste cu cateva zile inainte de inceperea anului universitar, atunci cand cei care nu au reusit sa isi gaseasca cazare sunt dispusi sa scoata mai mult din buzunar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#camin studenti preturi loc camine, #bursa locurilor camine Bucuresti, #pret comert locuri camine , #camin