Berceanu: Bacalaureatul profesional induce impresia ca meseria e ceva degradant

Marti, 11 Septembrie 2012, ora 15:30
2614 citiri
Berceanu: Bacalaureatul profesional induce impresia ca meseria e ceva degradant
Foto: Arhiva

Vicepresedintele PDL al Senatului, Radu Berceanu, a declarat marti, in dezbaterile din plen privind introducerea din 2013 a bacalaureatului profesional, ca proiectul Guvernului "induce impresia ca a merge catre o meserie e ceva degradant".

"Senzatia mea este ca prin tot ceea ce se face se induce impresia ca a merge catre o meserie e ceva degradant, e ceva asa, rusinos, ca trebuie ca toata lumea sa aiba bacalaureatul luat si pe urma sa aiba facultatea si sa aiba un carton pe care scrie ca a absolvit dar nu ii serveste la nimic pe piata muncii. Trebuie sa facem un efort general ca parintii si copiii sa fie convinsi ca daca merg pe directia unei meserii fac un lucru foarte bun care le va asigura un viitor fara probleme si nu e o chestiune de margine a societatii, pentru ca asta s-a indus de multa vreme", i-a spus Berceanu ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, prezenta la dezbateri.

Berceanu a precizat ca trebuie explicat in lege foarte clar ce inseamna proba practica. "Ce proba practica sa dea un elev care a facut patru ani un liceu normal si nu stie sa tina un fierastrau in mana?". In ceea ce priveste proiectul tehnic, Berceanu a spus ca "elevul se va duce la un profesor care ii va lua banul si ii va face proiectul".

Senatorii trebuie sa voteze legea care introduce bacalaureatul profesional, diploma care nu permite urmarea unei facultati, dar ofera un certificat recunoscut pe piata muncii. Motivul introducerii bacalaureatului profesional este adaptarea sistemului educational la piata muncii, a declarat in dezbaterea proiectul in comisii Mihail Hardau, fost ministru al Educatiei. "La orice absolvent de liceu care nu reuseste sa ia diploma de BAC, dar are bacalaureatul profesional, el are un certificat de atestare a unei competente intr-un anumit domeniu si poate lucra.

In realitate, acest absolvent are un parcurs al competentelor, are un proiect si are si un examen in competente anteprenoriale, care prin comparatie cu unul care nu are aceasta diploma se dovedeste mai capabil sa desfasoare o activitate in domeniul muncii. Este o forma de a satisface piata muncii mai bine. Nu rezolva calitatea in invatamant, nu aduce un plus de valoare, dar este un fel de a raspunde unor situatii de la noi din tara, pentru ca la ora actuala sunt in jur de 200.000 de absolventi care nu au loc de munca", a precizat senatorul PDL.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#bac profesional Berceanu, #dezgranad meserii Berceanu bac, #introducere bacalaureat profesional 2013 , #bacalaureat