Bacalaureat la superpromotie (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 08 Iulie 2013, ora 19:26
1199 citiri
Bacalaureat la superpromotie (Opinii)

Ca in cazul examenelor nationale, as vrea sa cred ca procentul de promovare de la bacalaureat cu 11% mai mare decat in alti ani reflecta o crestere de competenta a absolventilor care sa se fi pregatit mai bine si sa fi inteles ca singura cale ar fi invatatura.

Dar, la fel ca in cazul examenelor nationale, nu pot sa cred asa ceva. Nu pot sa cred, pentru ca nimic nu justifica acest salt calitativ cat timp rezultatele simularilor au fost chiar mai proaste decat in anii trecuti, cat timp nu s-a intamplat nicio reforma la nivelul programelor, al corupului didactic, al metodelor de predare.

Ce am vazut insa? Unul dintre cele mai teribile scandaluri de frauda la bacalaureat, care ne-a aratat o adevarata retea de coruptie, de la director de scoala, pana la parinti, cu suspiciune de implicare politica.

Si am vazut o intrega conducere a tarii aliniata de partea potentialilor infractori impotriva procurorilor, desigur inabili, dar care pana la urma nu isi faceau decat datoria.

Imediat au aparut informatii despre zeci de alte retele similare de cumparare a rezultatelor la bacalaureat. Si, atunci, cand nu ai nicio alta explicatie obiectiva pentru rezultate cu mult mai bune, cea mai rationala justificare te duce catre frauda.

Ministrul Pricopie nu pare ingrijorat, dimpotriva mi se pare foarte multumit cu bacalaureatul de anul acesta. Din punct de vedere politic, il inteleg. Scandalul va trece, dar procentul va ramane, dupa cum va ramane satisfactia parintilor sa-si vada odraslele cu diploma de bacalaureat indiferent daca ea are sau nu acoperire in realitate. Parintii voteaza, absolventii voteaza, deci e bine.

Dar mai e cineva fericit. Cu cat mai multi absolventi, cu atat mai mare materia prima pentru fabricile de diplome. Pentru ca exista in Romania o obsesie a patalamalei de studii superioare. Chiar daca ea nu are absolut nicio acoperire in realitate, chiar daca ea nu atesta niciun fel de competenta si titularul ei nu-si va gasi niciodata un loc de munca in baza ei, conteaza sa fie acolo pentru orgoliul licentiatului si al familiei. Si acesta este motivul pentru care fabricile de diplome sunt afaceri atat de profitabile.

Cu o conditie desigur, sa aiba materie prima. Cat timp bacalaureatul a fost drastic, si fabricile acestea au avut o problema mare. Ei bine, acum au motive din nou sa priveasca viitorul cu optimism, impreuna cu numerosii politicieni care castiga bani buni predand in astfel de institutii de invatamant superior indoielnice.

In plus, vine un an electoral, sponsorii politici multumiti sunt sponsori generosi si se stie ca dinspre fabricile de diplome vin bani multi catre pusculitele de partid.

Ce mai conteaza ca ne jucam cu viitorul acestei tari, ce conteaza ca generam o iluzie de competenta cu rezultate extrem de periculoase? Importante sunt voturile si banii.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Bacalaureat 2013 rezultate, #frauda bacalaureat 2013, #fabrici de diplome , #rezultate Bacalaureat 2013