Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Bacalaureat 2020: Noutatile din acest an si modul de desfasurare al examenului

Luni, 22 Iunie 2020, ora 06:20
2620 citiri
Bacalaureat 2020: Noutatile din acest an si modul de desfasurare al examenului
Foto: Pixabay

Examenul de Bacalaureat va incepe luni, 22 iunie, cu prima proba scrisa la limba si literatura romana. Peste 150.000 de elevi vor sustine examenul in acest an. Pe langa masurile de protectie si preventie, noutatea din acest an consta in anonimizarea notelor candidatilor si depunerea contestatiilor online.

In acest an, calendarul de desfasurare al examenului de Bacalaureat este urmatorul:

3 - 10 iunie 2020 - Inscrierea candidatilor

11-17 iunie 2020 - Echivalarea si recunosterea competentelor lingvistice si digitale. In acest interval, comisiile de bacalaureat din unitatile de invatamant liceal, cu atributii in acest sens, vor calcula mediile candidatilor si vor asigura echivalarea/recunoasterea nivelurilor de competenta.

22 iunie 2020 - Limba si literatura romana - proba Ea) - examen scris

23 iunie 2020 - Limba si literatura materna - proba Eb) - examen scris

24 iunie 2020 - Proba obligatorie a profilului - proba Ec) - examen scris

-Examen la Matematica - pentru absolventii claselor de liceu cu profil real.

-Examen la Istorie - pentru absolventii de la profilul umanist.

25 iunie 2020 - Proba la alegere a profilului si specializarii - proba Ed) - examen scris

In functie de profilul de studii si de alegerea absolventilor, vor putea opta pentru urmatoarele materii:

-Profilul real: Fizica, Chimie, Biologie sau Informatica

-Profilul uman: Geografie, Filosofie, Logica si argumentare, Economie, Psihologie si, dupa caz, Sociologie

30 iunie 2020 - Afisarea rezultatelor la probele scrise, pana la ora 12:00

30 iunie 2020 - Depunerea contestatiilor in intervalul orar 16:00-20.00

1 iulie 2020 - Depunerea contestatiilor in intervalul orar 8:00-12:00

1-4 iulie 2020 - Rezolvarea contestatiilor

5 iulie 2020 - Afisarea rezultatelor finale

Masurile de preventie si protectie adoptate de Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei si Cercetarii sunt urmatoarele: obligativitatea asigurarii materialelor de igiena si protectie sanitara pentru elevi si pentru personalul didactic (covorase dezinfectante, masti, dezinfectanti pentru maini), triajul epidemiologic la intrarea in unitatea de invatamant prin masurarea temperaturii, dezinfectarea salilor de examen inainte si dupa sustinerea examenelor, pastrarea distantei fizice (fata/spate, stanga/dreapta), purtarea mastii de protectie pe durata desfasurarii examenelor este obligatorie iar in clasa vor fi maximum 10 elevi si minimum un profesor supraveghetor.

Noutatea din acest an consta in faptul ca notele candidatilor vor fi anonimizate. Aceasta masura a fost adoptata pentru a respecta prevederile europene in materie de protectie a datelor personale, si dupa ce mai multi parinti nu si-au dat acordul pentru prelucrarea datelor copiilor lor, dupa desfasurarea primei probe a Evaluarii Nationale. Astfel, notele elevilor nu vor mai aparea nici pe site-ul edu.ro, nici pe listele de la scoala. Elevii vor primi un cod unic pentru a le putea afla.

Elevii care nu vor putea sustine examenul de Bacalaureat din cauza faptului ca se afla in izolare, sunt confirmati pozitiv cu noul coronavirus sau au prezentat valori ale temperaturii peste limitele admise in ziua desfasurarii probelor vor putea sustine examenul de Bacalaureat intr-o sesiune speciala care va avea loc dupa 6 iulie, potrivit Ministerului Educatiei.

Centrele de examinare vor fi toate liceele la care se inscriu cel putin 30 de candidati. Pentru elevii care au facut naveta in alt judet, vor putea sustine examenul de Bacalaureat in propriul judet.

Profesorii supraveghetori vor fi selectati din alte unitati de invatamant decat cele din care provin elevii. Notarea lucrarilor candidatilor si a contestatiilor, doi profesori analizeaza si noteaza fiecare examen. Daca diferenta dintre cele doua note acordate de catre profesori este de cel mult un punct, se va face o medie intre cele doua note acordate.

Contestatiile vor fi depuse online, potrivit edu.ro

Motivul pentru care o profesoară condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani cere anularea sentinței
Motivul pentru care o profesoară condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani cere anularea sentinței
O femeie din Australia condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani contestă sentința și spune că ar trebui anulată. Ea e de părere că femeile nu ar trebui considerate...
Mazăre a contestat decizia instanței de a-i refuza eliberarea condiționată. Peste câte luni poate reveni cu o nouă cerere
Mazăre a contestat decizia instanței de a-i refuza eliberarea condiționată. Peste câte luni poate reveni cu o nouă cerere
Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a contestat decizia Judecătoriei Sectorului 4 de respingere a liberării condiţionate. În cazul în care această hotărâre nu se va schimba la...
#bacalaureat, #educatie, #contestatie, #examen, #coronavirus, #covid, #epidemie, #pandemie , #bacalaureat