Bacalaureat 2013: Sprijin de la stat pentru cei care au picat - cat vor primi somaj

Marti, 09 Iulie 2013, ora 14:201287 citiri
Bacalaureat 2013: Sprijin de la stat pentru cei care au picat - cat vor primi somaj

Tinerii care au terminat o forma de invatamant si nu au un loc de munca pot obtine, pentru sase luni, o indemnizatie de somaj de 250 de lei, aceasta putand fi acordata si absolventilor de liceu care nu au promovat examentul de bacalaureat, a declarat, marti, ministrul Muncii, Mariana Campeanu.

Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a prezentat masurile pe care Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca le poate lua in spijinul tinerilor absolventi.

Potrivit legii, absolventii au 60 de zile sa se inregistreze la agentia de ocupare din judetul in care locuiesc, pentru a putea beneficia, timp de sase luni, de o indemnizatie de somaj care reprezinta 50 la suta in indicatorul de referinta, adica 250 de lei, dar si de unele masuri active, precum servicii de mediere si consiliere.

Ministrul Mariana Campeanu a amintit si de programul prin care angajatorii pot primi subventii daca angajeaza absolventi de orice forma de invatamant. Aceste subventii se pot acorda pentru 12 sau 18 luni, daca tanarul angajat are si handicap, valoarea lor variind in functie de nivelul de pregatire al absolventului: 500 de lei pe luna pentru nivel de scoala primara sau gimnaziala, 600 de lei pentru absolventi de liceu sau postliceala si 700 de lei pe luna pentru cei care au terminat o forma de invatamant universitar.

De asemenea, legea permite acordarea unor prime de incadrare absolventilor care reusesc sa isi gaseasca un loc de munca.

Minisitrul Mariana Campeanu a mai spus ca la nivel european s-a adoptat "Garantia pentru tineri", program care obliga autoritatile din statele membre sa ia masuri pentru orice tanar care in patru luni de la absolvire nu reuseste sa gaseasca un loc de munca, o forma de a-si continua studiile sau un program de formare profesionala.

De asemenea, Ministerul Muncii pregateste doua proiecte cu fonduri europene dedicate tinerilor absolventi, fiecare in valoare de cate cinci milioane de euro.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.