Bacalaureat 2013: Parintii acuza - frauda a fost si in alti ani, autoritatile nu au actionat

Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 15:37
1570 citiri
Bacalaureat 2013: Parintii acuza - frauda a fost si in alti ani, autoritatile nu au actionat

Federatia Asociatiilor de Parinti sustine ca potentiale fraude la bacalaureat au fost semnalate si in anii trecuti, dar autoritatile nu au reactionat pentru oprirea fenomenului si pedepsirea vinovatilor, precizand ca in aceste "aranjamente" ale adultilor cad victime adolescentii.

Presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar (FNAP-IP), Mihaela Guna, a spus ca toate cazurile de frauda la bacalaureat trebuie analizate, iar elevii, cadrele didactice si parintii trebuie sa inseleaga ca pentru orice incalcare a legii, cei care se vor dovedi vinovati trebuie sa plateasca.

Aceasta a precizat ca FNAP-IP regreta incidentele de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala si spera ca va fi aflat atat adevarul cu privire la frauda de la examene, cat si la "interventia in forta" a autoritatilor desemnate sa actioneze in aceste situatii.

Potrivit Mihaelei Guna, la bacalaureatului din acest an s-a facut un pas important in luarea in considerare si anchetarea tuturor suspiciunilor de frauda, astfel incat sa nu mai planeze asupra sistemului, in general, si asupra examenului, in special, nicio suspiciune.

In anii trecuti au fost semnalate astfel de potentiale fraude, dar nu am avut nici o reactie a autoritatilor care sa conduca la stoparea fenomenului si pedepsirea in mod real a vinovatilor", a spus Mihaela Guna, citata intr-un comunicat de presa al FNAP-IP.

Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar considera ca decizia ca bacalaureatul sa continue, fara a fi anulata nicio proba, sub o supraveghere mult mai stricta, pentru a preveni si alte cazuri de frauda, a fost in beneficiul celor peste 180.000 de elevi care s-au inscris la examen.

"Pentru greselile unora, nu trebuiesc pedepsiti toti. Nu trebuie sa plateasca toti copii, nevinovati, pentru greselile unora care au incalcat regulamentele si legile. Punctul de vedere cu privire la continuarea examenului de bacalaureat a fost sustinut in relatia cu MEN si de catre reprezentantii FNAP-IP, in cadrul consultarilor avute in aceasta perioada", a precizat Mihaela Guna.

FNAP-IP ii felicita pe elevii care au sustinut si promovat examenul de bacalaureat din acest an si considera ca rezultatele au fost obtinute dupa un efort al elevilor, cadrelor didactice si parintilor, dar si pentru ca a existat o responsabilizare si constientizare mult mai mare a copiilor.

"Apreciem faptul ca subiectele au fost clar exprimate, fara ambiguitati care sa duca in eroare un copil aflat sub stresul unei evaluari importante. Consideram ca diferentierea subiectelor la Limba si Literatura Romana a fost un pas important in abordarea evaluarii, in contextul in care FNAP-IP a solicitat acest lucru, in nenumarate randuri, conducerii MEN", a precizat Mihaela Guna.

Scandalul de la Bolintineanu

Parchetul Tribunalului Bucuresti face cercetari pentru fapte de coruptie la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, directoarea unitatii de invatamant, Costica Varzaru, demisa din functie dupa inceperea anchetei, fiind arestata preventiv pentru trafic de influenta.

Si in Sibiu sunt suspiciuni de frauda, presedintele comisiei de bacalaureat de la Centrul zonal de evaluare Sibiu, un functionar al unui colegiu din oras si un candidat la bacalaureat fiind cercetati penal de procurorii DNA pentru trafic de influenta, dupa ce ar fi primit 2.200 de lei de la un elev pentru a-l promova la Limba romana.

Intreaga comisie de bacalaureat de la Centrul Zonal de evaluare din Sibiu a fost demisa, saptamana trecuta, dupa invinuirile de trafic de influenta aduse de catre DNA presedintelui acesteia, Sorin Joanta.

De asemenea, Tribunalul Mehedinti face cercetari intr-un dosar in care patru profesori sunt acuzati ca ar fi luat mita pentru a facilita mai multor elevi promovarea bacalaureatului.

Suspiciuni de frauda sunt si la un liceul din Gataia, judetul Timis. Mai multi elevi si profesori de la liceul din Gataia, precum si directoarea unitatii de invatamant, Gabriela Neda, sunt audiati, miercuri, de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Timis.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, declara, luni, ca, in urma desfasurarii sesiunii iunie - iulie a bacalaureatului, sunt 15 cazuri de potentiala frauda, 318 elevi fiind eliminati din examen pe parcursul sustinerii probelor scrise, saptamana trecuta.

Referindu-se la suspiciunile de frauda de la bacalaureat, Pricopie a precizat ca sunt sase cazuri in care a intervenit Politia sau procuratura, dintre care patru au fost semnalate de inspectoratele scolare: cazul de la Liceul "Dimitrie Gusti" din Capitala si cele trei cazuri de la Constanta, la care se adauga cele de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala si de la Sibiu.

Mai multi elevi si profesori de la Liceul "Lazar Edeleanu" din Navodari au fost audiati, saptamana trecuta, de ofiterii anticoruptie, dupa ce a existat o plangere ca unii elevi ar fi strans bani pe care i-ar fi dat supravegetorilor ca sa ii lase sa copieze la bacalaureat. Ancheta in acest caz este coordonata de Parchetul Tribunalului Constanta, fiind facute cercetari pentru dare si luare de mita.

La Liceul "George Calinescu" din Constanta au fost gasiti intr-o clasa, in timpul ultimei probe a bacalaureatului, bani ascunsi intr-un pachet de servetele. Totodata, la Liceul Tehnologic "Ion Banescu" din Mangalia au fost gasite, tot in timpul desfasurarii examenului, pe bancile a doi candidati, subiecte rezolvate si fotocopiate.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#frauda Bac 2013, #parinti frauda Bac , #rezultate Bacalaureat 2013