Bac 2014: Vezi subiectele de la Limba si literatura romana

Luni, 30 Iunie 2014, ora 13:46
13299 citiri
Bac 2014: Vezi subiectele de la Limba si literatura romana

Absolventii de liceu au sustinut, luni, prima proba scrisa a examenului de Bacalaureat, cea la Limba si Literatura Romana.

Subiectele la Limba si literatura romana - profil real si tehnic

La subiectul I, absolventii profilelor real si tehnic au avut de rezolvat o serie de subiecte pe baza unui fragment dintr-un text la prima vedere, si anume "Omul din vis" de Cezar Petrescu.

Candidatilor li s-a cerut sa dea sinonime pentru cuvintele "straniu" si "fagaduisem", sa explice rolul cratimei in secventa "cate-o hartie", sa construiasca un enunt in care sa foloseasca o expresie care sa contina substantivul "os" si sa precizeze doua motive literare prezente in testul lui Cezar Petrescu.

De asemenea, tot la subiectul I, elevilor li s-a cerut sa mentioneze tipul de perspectiva narativa din textul la prima vedere, sa transcrie din el doua secvente care contureaza dimensiunea temporala, sa prezinte rolul verbelor la imperfect din textul, sa ilustreze, tot pe baza fragmentului de Cezar Petrescu, doua trasaturi ale genului epic, dar si sa comenteze o secventa din el.

La subiectul al II-lea, absolventilor de la profilele real si tehnic li s-a cerut sa realizeze un text de 150 - 300 de cuvinte despre rolul campaniilor de promovare a unui stil de viata sanatos.

La subiectul al III-lea candidatilor care au absolvit la licee cu profil real si tehnologic li s-a cerut sa prezinte, intr-un eseu de 600 - 900 de cuvinte, tema si viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, apartinand lui Mihai Eminescu.

Foto: Ziare.com

Foto: Ziare.com

Subiectele la Limba si literatura romana - profil uman si vocational - pedagogic

La subiectul I, candidatilor care au absolvit licee cu profil uman, vocational sau pedagogic li s-a cerut sa rezolve o serie de cerinte pe baza unui fragment din romanul "Donna Alba", scris de Gib Mihaescu.

Astfel, acestora li s-a cerut sa ofere cate un sinonim neologic pentru sensul din text al cuvintelor "adevarat" si "se vor incrucisa", sa explice rolul cratimei in secventa "si-n semne", sa faca un enunt in care sa ilustreze sensul conotativ al substantivului "mare" si sa precizeze doua motive literare din textul dat.

De asemenea, tot la subiectul I, absolventilor de uman li s-a cerut sa mentioneze tipul de perspectiva narativa din textul dat, sa selecteze din el doua secvente care contureaza dimensiunea temporala, sa prezinte rolul interogatiilor retorice din textul dat, sa ilustreze, cu cate un exemplu din text, cate doua trasaturi ale genului epic si sa comenteze un pasaj din fragmentul dat.

La subiectul al II-lea, candidatilor care au terminat licee cu profil vocational - pedagogic sau uman li s-a cerut sa redacteze un text argumentativ de 150 - 300 de cuvinte despre importanta activitatilor de indrumare a lecturii elevilor.

La subiectul al III-lea, elevilor li s-a cerut sa prezinte, intr-un eseu de 600 - 900 de cuvinte, tema si viziunea despre lume intr-un text poetic de Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Nichita Stanescu.

Foto: Ziare.com

Foto: Ziare.com

Calendarul examenului de Bacalaureat 2014

143.968 de ansolventi de liceu s-au inscris la proba de Limba si literatura romana a examenului de Bacalaureat din 2014, 129.827 dintre acestia fiind din promotia curenta, iar restul din promotia anterioara.

Bac 2014: Luni incep probele scrise (Video)

Examenul de Bacalaureat continua marti, 1 iulie, cu proba scrisa la Limba si literatura materna. Miercuri, pe 2 iulie, absolventii de liceu vor sustine proba scrisa obligatorie a profilului, urmand ca vineri, 4 iulie, acestia sa dea proba scrisa la alegere a profilului si specializarii.

Bac 2014: Aproape 30% dintre absolventi sunt utilizatori experimentati de calculator

Primele rezultate vor fi afisate pe 7 iulie, zi in care candidatii nemultumiti de note vor putea depune contestatii. Contestatiile vor fi solutionate in perioada 8 - 10 iulie, iar rezultatele finale vor fi afisate pe data de 11 iulie.

I.S.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#subiecte Bacalaureat 2014 romana, #Bac 2014 Limba romana, #subiecte romana uman bac 2014, #subiecte romana real bac 2014 , #Bacalaureat 2014