Bac 2014 sesiunea de toamna: Subiectele la limba romana

Luni, 25 August 2014, ora 13:37
6929 citiri
Bac 2014 sesiunea de toamna: Subiectele la limba romana

Analiza unui fragment din romanul "Rusoaica" al lui Gib I. Mihaescu, un text argumentativ despre importanta respectarii unor reguli intr-un domeniu de activitate si un eseu despre viziunea asupra lumii dintr-o poezie a lui Bacovia au fost subiectele la limba romana de la bacalaureat, profilul real.

Varianta de subiecte extrasa luni pentru proba scrisa la limba si literatura romana de la examenul de bacalaureat, sesiunea august - septembrie, la profilul real si filiera tehnologica, a fost cea cu numarul 5. Candidatii au avut de rezolvat trei subiecte cu mai multe cerinte, notate cu cate 30 de puncte, zece puncte fiind acordate din oficiu.

La primul subiect, pe un fragment din romanul Rusoaica al lui Gib I. Mihaescu, candidatii au avut de rezolvat mai multe cerinte vizand cunostinte de vocabular, limba romana si gramatica.

Bac 2014 sesiunea de toamna: Luni incep probele scrise

Cate doua puncte au fost acordate pentru primele trei cerinte, respectiv gasirea sinonimului potrivit pentru sensul din text al cuvintelor "vrednic" si "teancuri", explicarea rolului virgulelor in secventa "amandoi eram bruni, negriciosi, subtiratici si inalti", construirea unui enunt in care sa se foloseasca o locutiune sau expresie care sa contina substantivul "carte".

Cate patru puncte au fost alocate pentru urmatoarele cinci cerinte ale primului subiect: mentioneaza tipul de perspectiva narativa din textul dat; precizeaza doua motive literare prezentate in textul dat; selecteaza, din textul dat, doua secvente care contureaza dimensiunea spatiala; prezinta rolul verbelor la timpul imperfect, in textul dat; ilustreaza, cu cate un exemplu din textul dat, doua trasaturi ale genului epic. La punctul noua al primului subiect, candidatii au avut de comentat in 60-100 de cuvinte o secventa din text.

La al doilea subiect, cerinta a fost scrierea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre importanta respectarii unor reguli intr-un domeniu de activitate.

"In elaborarea textului de tip argumentativ trebuie: sa respecti structura discursului de tip argumentativ: formularea ideilor in scris, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate exprimarii unei aprecieri; sa ai continutul adecvat argumentari pe o tema data: formularea ipotezei/a propriei opinii fata de problematica pusa in discutie, enuntarea si dezvoltarea corespunzatoare a doua argumente adecvate ipotezei, formularea unei concluzii pertinente; sa respecti normele limbii literare (registrul stilistic adecvat, normele de exprimare, de ortografie si punctuatie) si precizarea privind numarul de cuvinte", potrivit cerintelor subiectului al doilea.

Subiectul al treilea a vizat redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte in care trebuiau prezentate tema si viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, apartinand lui George Bacovia.

La acest subiect, pentru continutul eseului sunt acordate 16 puncte, respectiv cate patru puncte pentru fiecare cerinta, iar pentru redactarea eseului alte 14 puncte, respectiv cate trei puncte pentru organizarea ideilor in scris si pentru abilitatile de analiza si de argumentare, cate doua puncte pentru utilizarea limbii literare, ortografie si punctuatie, cate un punct pentru asezarea in pagina, lizibilitate si respectarea precizarii privind numarul de cuvinte.

Probele scrise de la bacalaureatul de toamna au inceput luni cu testul la limba si literatura romana, pentru care s-au inscris 39.091 de candidati, dintre care 29.616 au absolvit clasa a XII-a in acest an, iar 9.475 sunt din promotiile anterioare. La aceasta proba au fost pregatite doua tipuri de subiecte, pentru profilul umanist si respectiv cel real.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#subiecte Bac romana, #subiecte Bacalaureat limba romana , #Bacalaureat 2014