Bac 2014 sesiunea de toamna: Subiectele la istorie

Miercuri, 27 August 2014, ora 14:50
3800 citiri
Bac 2014 sesiunea de toamna: Subiectele la istorie

Un eseu despre evolutia interna a statului roman si participarea Romaniei la relatiile internationale in secolul al XX-lea, precum si 13 intrebari din trei fragmente din lucrari istorice au fost subiectele la Istorie de la bacalaureat, profilul umanist.

Candidatii de la filiera teoretica - profilul umanist si cei de la filiera vocationala - profilurile artistic, sportiv, pedagogic si teologic au avut de rezolvat joi, la proba scrisa la Istorie de la examenul de bacalaureat, sesiunea august - septembrie, trei subiecte cu mai multe cerinte, notate cu cate 30 de puncte, zece puncte fiind acordate din oficiu.

Primul subiect a avut sapte cerinte, legate de un fragment din lucrarea "O istorie a romanilor", de I. Bulei, si un fragment din "Romania 1866-1947", de K. Hitchins.

Candidatii trebuiau sa raspunsa la urmatoarele cerinte: numirea unei institutii politice din Bucuresti precizate in al doilea fragment (2 puncte) ; secolul la care se refera informatiile din primul text (2 puncte) ; doua state precizate in cele doua surse (6 puncte) ; scrierea literei corespunzatoare sursei care sustine ca actiunile domnitorilor au drept consecinta schimbarea regimului politic (3 puncte) ; doua informatii care se afla intr-o relatie cauza-efect, precizand rolul fiecareia dintre acestea, din al doilea text (7 puncte) ; doua conflicte din secolul al XV-lea desfasurate in spatiul romanesc (6 puncte) ; o asemanare intre doua actiuni diplomatice la care participa romanii in secolul al XVI-lea (4 puncte).

Bac 2014 sesiunea de toamna: Subiectele la limba romana

La subiectul al doilea, pornind de la un fragment din "Istoria Romaniei", de M. Barbulescu, D. Deletant, K. Hitchins, S. Papacostea si P. Teodor, candidatii trebuiau sa raspunda la sase cerinte: numirea aliantei din care fac parte Franta si Rusia, precizata in textul dat (2 puncte) ; precizarea unei informatii referitoare la primul razboi balcanic (2 puncte) ; marea alianta din care face parte Romania si mentionarea unui alt stat membru al acesteia la care se refera sursa data (6 puncte) ; doua caracteristici ale politicii externe promovate de Romania incepand cu 1914, mentionate in text (6 puncte) ; formularea unui punct de vedere referitor la al doilea razboi balcanic si sustinerea cu doua informatii selectate din textul dat (10 puncte) ; argumentarea, printr-un fapt istoric relevant, a afirmatiei conform careia realizarea Romaniei Mari a fost favorizata si de politica de aliante dusa de statul roman la inceputul secolului al XX-lea (4 puncte).

Ultimul subiect a avut ca cerinta elaborarea unui eseu, in aproximativ doua pagini, despre evolutia interna a statului roman si participarea Romaniei la relatiile internationale in secolul al XX-lea. Absolventii profilului umanist au sustinut miercuri proba scrisa la Istorie, iar cei de la real, la Matematica.

Examenul de bacalaureat, sesiunea august-septembrie, se incheie vineri cu proba scrisa la alegere a profilului si specializarii.

Rezultatele vor fi afisate in 1 septembrie, pana la ora 12.00 si in aceeasi zi vor putea fi depuse contestatiile, intre orele 12.00 si 16.00. Contestatiile vor fi solutionate in 2 si 3 septembrie, iar rezultatele finale vor fi facute publice in 4 septembrie.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#bac subiecte istorie, #bacalaureat subiecte istorie , #Bacalaureat 2014