Asociatiile Elevilor le cer autoritatilor sa ia rapid masuri pentru asigurarea accesului la educatie: "Doamna ministru, ati putea sa le predati elevilor de pe un telefon mobil?"

Miercuri, 05 August 2020, ora 11:00
2633 citiri
Asociatiile Elevilor le cer autoritatilor sa ia rapid masuri pentru asigurarea accesului la educatie: "Doamna ministru, ati putea sa le predati elevilor de pe un telefon mobil?"
Foto: Unsplash

Reprezentantii Asociatiilor Elevilor din tara le solicita imperativ autoritatilor sa garanteze respectarea dreptului la educatie. Ei sustin ca vor depune plangere penala daca in cel mai scurt timp posibil nu se vor lua masuri pentru asigurarea accesului tuturor elevilor la educatie. "Legea nu se negociaza, iar educatia trebuie sa continue si pe timp de pandemie", potrivit unui comunicat al reprezentantilor.

Asociatia Elevilor din Constanta (AEC), Asociatia Elevilor din Bucuresti si Ilfov (AEBI), Asociatia Elevilor din Maramures (AEM) si Asociatia Valceana a Elevilor (AVE) precizeaza, in documentul citat, faptul ca, desi Ministerul Educatiei promoveaza demersul "Scoala de acasa" ca fiind un garant al educatiei pentru anul scolar 2020-2021, "problema este pe departe de a fi rezolvata si nu pare ca se vrea a fi rezolvata".

In luna iulie a fost adoptata Legea nr. 109/2020 de completare a Legii educatiei nationale, prin care se impune obligativitatea Ministerului Educatiei si Cercetarii de a asigura, la cerere, fiecarui cadru didactic si fiecarui elev un laptop sau o tableta, conectat la internet. Achizitia de dispozitive fiind urmatorul pas pe care autoritatile ar fi trebuit sa il faca.

Reprezentantii elevilor sustin ca autoritatile amana inceperea achizitiei publice, solicitata de asociatiile de elevi inca din luna martie, incalcand astfel prevederile Legii 109/2020, care, de altfel, nu necesita norme de aplicare pentru a putea fi pusa in aplicare. Documentul mentionat anterior impune conditia prin care doar elevilor ce nu detin un dispozitiv ce se poate conecta la internet in familie li se pot acorda tablete. Totodata, nu se mentioneaza numarul de tablete/laptopuri din cele 250.000 alocate cadrelor didactice.

"Ne exprimam profunda indignare cu privire la conditia de a primi un dispozitiv, deoarece exista cazuri in care parintii detin un telefon mobil, dar pe care elevii nu il pot folosi la orele de curs din mediul online. Cazurile in care mai multi copii impart un telefon nu reprezinta o metoda prin care elevii sa isi poata desfasura eficient activitatea din online si sa se poata asigura accesul la educatie", se precizeaza in comunicat.

Reprezentantii elevilor considera ca Ministerul Educatiei nu are scuze pe care sa le poata invoca si ca in cazul in care nu se vor lua masuri, elevii nu vor putea participa la orele de curs, dreptul constitutional la educatie fiind incalcat.

"Doamna ministru, ati putea sa le predati elevilor dumneavoastra de pe un telefon mobil? Ce facem cu elevii ai caror parinti pleaca cu smartphone-ul din cauza caruia nu vor putea beneficia de un laptop, la munca? Daca in martie am mai tolerat organizarea deficitara, fiind o premiera predarea online, acum, la 5 luni de la suspendarea cursurilor si cu inceperea anului scolar ce bate la usa, chiar nu vom accepta jumatati de masura", sustine presedintele Asociatiei Elevilor din Constanta, Andreea-Sabina Spatariu.

Reprezentantii elevilor sustin ca in contextul in care autoritatile nu au prezentat nici in momentul de fata un scenariu pentru inceperea scolii, asigurarea dispozitivelor pentru elevi si profesori este indispensabila, tinand cont de probabilitatea foarte mica de a merge la scoala in mod traditional.

"Facem apel la constiinta doamnei ministru sa nu discrimineze elevii si sa inceapa procedura de achizitie pentru numarul real de elevi fara acces la un dispozitiv propriu. Elevii reprezentanti vor depune plangere penala pe numele Monicai Anisie, daca in cel mai scurt timp nu se vor lua masuri pentru asigurarea accesului la educatie si vor contesta in instanta ordinul 4738/2020", se precizeaza in comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a lansat o versiune premium pentru browser-ul Chrome. Cu ce funcții extra vine
Google a lansat o versiune premium pentru browser-ul Chrome. Cu ce funcții extra vine
Google a lansat o nouă versiune premium a browserului său, Chrome Enterprise Premium, destinată clienților business care doresc o securitate îmbunătățită și funcții avansate de navigare....
Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete de 6 și 11 ani au fost transportate la spital joi, 18 aprilie, după ce au fost atacate cu un cuțit de un bărbat, în apropierea unei școli. Incidentul a avut loc în orașul...
#educatie, #elevi, #reprezentanti, #scoala, #masuri, #plan, #achizitii, #tablete, #Internet, #online , #stiri invatamant