Asociatia Elevilor din Constanta: Amendarea unor elevi care stateau in curtea scolii nu este o normalitate

Duminica, 04 Octombrie 2020, ora 17:21
Asociatia Elevilor din Constanta: Amendarea unor elevi care stateau in curtea scolii nu este o normalitate
Foto arhiva/Pixabay

Asociatia Elevilor din Constanta (AEC) considera ca amendarea unor elevi care stateau in curtea scolii nu reprezinta o normalitate si solicita ca tinerii sa aiba aces la bazele sportive ale unitatilor de invatamant si cere emiterea unei hotarari a Consiliului Local Constanta pentru reglementarea acestei situatii.

Asociatia Elevilor din Constanta a transmis duminica, printr-un comunicat de presa, ca solicita noii administratii locale sa ofere elevilor si studentilor acces la bazele sportive din curtea unitatilor scolare in permanenta pentru ca acestia sa poata desfasura activitati sportive si de relaxare.

AEC a facut aceasta solicitare dupa ce vineri, 2 octombrie, mai multi elevi de clasa a IX-a au fost amendati pentru ca stateau in curtea Scolii Gimnaziale numarul 29 din Municipiul Constanta, ei petrecand ziua jucand fotbal si baschet pe terenul de sport din curtea unitatii de invatamant.

"Reprezentantii elevilor din judetul Constanta sunt de parere ca elevii ar trebui sa beneficieze de acces permanent la terenurile de sport ale scolilor gimnaziale sau liceelor si ca este necesara crearea unui cadrul legal pentru ca tinerii sa nu mai fie sanctionati.
Acestia mai mentioneaza ca amendarea unor elevi pentru simplul fapt ca isi petreceau timpul in curtea scolii desfasurand diferite activitati nu reprezinta o normalitate si ca problema trebuie rezolvata in cel mai scurt timp. In municipiul Constanta nu exista spatii pentru ca elevii sa poata desfasura diferite activitati sportive sau de recreere, altele decat terenurile unitatile de invatamant, deci nevoia de a oferi acces la terenurile de sport este evidenta", se arata in comunicatul AEC.

Asociatia Elevilor precizeaza ca solutia pentru a rezolva problema spatiilor in care elevii sa desfasoare activitati sportive este adoptarea unei hotarari de consiliu local prin care copiii sa aiba acces in permanenta la acestea. De asemenea, terenurile ar trebui sa beneficieze si agenti de paza pe timpul zilei, astfel incat siguranta sa fie sporita, AEC mentionand ca masura a fost implementata la Bacau inca din 2009.

"Este absurd ca niste copii sa fie sanctionati pentru ca se jucau in curtea scolii. Terenurile de sport sunt singurele spatii sigure unde elevii se pot juca in siguranta. Vrem sa promovam sportul si o viata sanatoasa, dar avem lacatul pus pe curtile scolilor sau amendam elevii pentru ca se joaca", a declarat presedintele Asociatiei Elevilor din Constanta, Sabina Spatariu.

Opt elevi, cu varste cuprinse intre 14 si 16 ani, au fost ridicati de catre politisti din curtea unei scoli din municipiul Constanta, dusi la o sectie de politie si amendati cu cate 250 de lei. Parintele unui copil a spus ca acestia nu distrugeau, nu injurau, stateau de vorba de un ton civilizat, iar cu cateva ore inainte jucasera fotbal si baschet in curtea unitatii de invatamant.

Politia Constanta:Au fost inregistrate 4 sesizari scrise si 5 telefonice

Politia Constanta precizeaza ca la nivelul Sectiei 2 Politie au fost inregistrate 4 sesizari scrise si 5 telefonice, dintre care 3 prin apel 112, cu privire la faptul ca se tulbura ordinea si linistea publica a locuitorilor. Astfel, vineri seara, politistii au identificat un grup de 8 tineri, cu varste cuprinse intre 14 si 16 ani, care erau in curtea scolii la care se refereau sesizarile.

PolitistiI spun ca i-au instiintat pe tineri ca vor fi condusi la sediul politiei pentru legitimare si luarea de masuri legale. Fiecare tanar a primit o amenda de 250 de lei, pentru patrunderea, cu incalcarea normelor legale, in scoala, fara a avea acordul scolii pentru folosirea terenului de sport dupa terminarea cursurilor.

Totodata, politistii le-au reamintit acestora despre responsabilitatea privind respectarea masurilor de protectie sanitara si de distantare fizica pentru a se proteja pe ei insisi, dar si pe toti cei din jurul lor.

Conducerea I.P.J. Constanta a dispus verificari interne cu privire la modul in care au actionat politistii.

 Articol citit de 3479 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  medgidnicolai
  05.10.2020, 11:03
  nu va mai duceti dupa manda
  au fost 3 sesizari telefonice la 112 si 4 sesizari scrise impotriva acestui grup de asazisi olimpici. cel putin asa consemneaza siteul local replica online
  romansolo
  05.10.2020, 09:10
  dubla masura
  Copii sunt copii si mai tipa cand se joaca, mai ales cu mingea. Dar sa nu uitam ca si locatarii au dreptul la liniste. Reactia politistilor a fost exagerata raportata la varsta si motiv. Daca erau reclamati niste infractori sau asa zisi interlopi, nu cred ca mai interveneau asa prompt si dur. In acest ca zera suficient sa-i atentioneza sau sa sparga gasca. Dusul cu duba e exagerat. Cum sa ai buletinul la tine cand pleci in fata blocului la fotbal sau baschet?!
  Pe copii romilor care fura fara jena nu ii mai duce cu duba.
  dragos_66
  04.10.2020, 21:02
  Tot militieni au ramas...
  Reclamatiile scrise au fost facute de conducerea scolii la adresa unei bande de rromi care terorizeaza elevii si profesorii iar cele telefonice la 112 tot la adresa acelorasi rromi. Dar ce sa vezi, politia (ca de obicei) nu le face nimic acestora ci , cu ,,vitejia" caracteristica aresteaza niste copii care jucau baschet. Au mai ,,rezolvat" un caz...
  attila
  04.10.2020, 19:49
  Exista un singur
  teren de joaca - miuta, in tot cartierul si se face ca ala este in curtea scolii.
  De cand ma stiu ne strangeam in curtea scolii dupa ore sau la sfarsitul saptamanii si nu ne-a urmarit niciodata militia.
  Cum sa te duci in chiloti de sport cu buletinul la tine mai Garceo?!
  Culmea este ca politistii au actionat legal - dupa legi pedeseraste
  Nonpolitikon
  04.10.2020, 20:06
  Un singhr teren și ăla neantifonat, de se scandalizează vecini
  i?
  tarfrad
  04.10.2020, 18:06
  Ha, ha, ha!
  Pionierii, organizația de copii și tineret a mărețului nostru partid, psd, a ieșit din nou la rampă...
  Copiii mănancă ce le dau părinții... deci: Trăiască mărețul nostru partid psd, care va duce această țară de pe mărețele culmi ale progresului, in cel mai adanc intuneric, pentru a nu se vedea că Fii-rea nu are apă caldă să se spele, Ciolanu nu s-a barberit de cand era la lumină iar... Draknea ii conduce pe toți, după ce a scăpat de la răcoare și a ajuns la cuptoarele lui...
  Nonpolitikon
  04.10.2020, 18:00
  Peste tot în Lumea civilizată există o reglementare care interzice
  accesul organismelor represive in instituțiile de invățămant fără incuviințarea conducerii acestora. Nici măcar in caz de acte antidictatoriale. Ceva asemănător ca in Biserică. Legea invățămantului Romanesc nu are o astfel de prevedere?
  Dacă s-a intrat la cererea sau cu acordul conducerii, nu-i nicio problemă. Dacă nu...