Elevii spun ca structura anului scolar este dezechilibrata. Cand vor sa ia vacanta

Miercuri, 28 Iulie 2021, ora 12:376367 citiri
Elevii spun ca structura anului scolar este dezechilibrata. Cand vor sa ia vacanta
Profesorul citeste o carte la catedra FOTO Pixabay.com

Consiliul National al Elevilor este de parere ca anul scolar 2021-2022 ar trebuie sa inceapa pe 6 septembrie si sa se incheie pe 4 iunie 2022.

"Consiliul National al Elevilor a atras atentia, inca din luna februarie a acestui an, cu privire la faptul ca structura anului scolar 2021-2022 este dezechilibrata si nejustificata, fiind aprobata fara un proces de consultare reala a partenerilor de dialog social.

Consiliul National al Elevilor isi mentine pozitia cu privire la structura anului scolar 2021-2022: cursurile sa inceapa pe data de 6 septembrie 2021 si sa se incheie pe data de 4 iunie 2022", afirma CNE intr-un comunicat remis presei.

Potrivit reprezentantilor CNE, aceasta structura ar fi "mai echilibrata", atat in ceea ce priveste numarul de saptamani, cat si in ceea ce priveste numarul mai redus de zile pe care elevii sunt nevoiti sa le petreaca la scoala in timpul verii, atunci cand temperaturile din salile de clasa "creeaza un disconfort termic puternic", in contextul in care "majoritatea" unitatilor de invatamant preuniversitar "nu dispun" de infrastructura de climatizare.

In ceea ce priveste prelungirea duratei cursurilor incepand cu anul scolar 2022-2023, CNE considera ca Ministerul Educatiei "are datoria de a trata cu prioritate, inaintea oricarui alt aspect", planurile-cadru pentru liceu, care vor "redefini arhitectura curriculara" a intregului sistem.

"Cercetarile din domeniul stiintelor educatiei arata ca nu exista o legatura consistenta si bine definita intre cresterea numarului de zile pe care elevii le petrec la scoala si rezultatele pe care acestia le obtin la testarile internationale de tip PISA.

Este imperios ca, atunci cand Ministerul Educatiei elaboreaza politici educationale, sa aiba in vedere cu precadere calitatea actului educational (formarea resursei umane, modificarea arhitecturii curriculare etc.), masurile privind numarul de zile de scoala fiind subsecvente celor de mai sus", se mai arata in comunicat.