ANALIZA Valoarea alocatiilor pentru copii, in alte state din UE. Criteriile in baza carora se aloca acest sprijin financiar

Autor: Paul Barbu - Redactor
Vineri, 17 Iulie 2020, ora 10:39
17690 citiri
ANALIZA Valoarea alocatiilor pentru copii, in alte state din UE. Criteriile in baza carora se aloca acest sprijin financiar
Foto: Pixabay.com

In timp ce in Romania dublarea alocatiilor copiilor a devenit motiv de razboi intre Putere si Opozitie, restul tarilor din UE par sa aiba sisteme mai bine puse la punct pentru a ajuta financiar familiile cu copii.

Ziare.com va prezinta o analiza privind alocatiile pentru copii date familiilor din diferite state ale Uniunii Europene. Ajutorul financiar se da in baza unor criterii stabilite prin lege si nu reprezinta neaparat un echivalent al sistemului de alocatii scolare din Romania.

SUEDIA

Daca esti din Suedia si ai copii, atunci ai dreptul la alocatia pentru copil. Acesta este un ajutor financiar care se plateste automat tuturor parintilor, inca din prima luna de viata a copilului pana la implinirea varstei de 16 ani.

Potrivit site-ului Comisiei Europene, alocatia pentru copil in Suedia este de 1.250 de coroane suedeze (585 lei) sau 625 de coronae pentru fiecare parinte. In cazul in care copilul provine dintr-o familie monoparentala, respectivul parinte primeste suma integrala de 1.250 de coroane. Banii sunt platiti in data de 20 a fiecarei luni.

Dupa varsta de 16 ani este posibil ca respectivul copil sa primeasca o indemnizatie extinsa. Daca copilul este la liceu, Consiliul Suedez de Finantare a Studentilor (CSN) va plati o indemnizatie de studiu.

Prima plata se va face in ultima zi bancara din trimestrul de dupa implinirea varstei de 16 ani, iar subventia va fi platita pana in iunie in anul in care copilul implineste 20 de ani.

Alocatia copilului extinsa si indemnizatia de studii valoareaza amandoua cate 1.250 de coroane. Acestea sunt platite automat.

AUSTRIA

In Austria, alocatia pentru copii este data ca si in Romania, indiferent de veniturile familiei. Mai mult, aceasta este oferita printr-o schema universal pentru toti austriecii si finantata din taxele si contributiile angajatilor.

Valoarea alocatiei depinde de varsta copilului. In plus, un supliment este dat daca in familie sunt doi sau mai multi copii. Astfel ca, in Austria, un copil de pana in 3 ani primeste 114 euro (552 lei) pe luna, dupa 3 ani, suma creste la 121,9 euro (586 lei). Dupa ce implineste 10 ani, copilul va primi 141,5 euro, iar dupa ce va implini 19 ani suma va creste la 165,1 euro. Supliemnetul pentru numarul de copii este de 7,1 euro pentru doi copii si creste pana la 52 de euro pentru cel putin 7 copii.

BULGARIA

Cand copilul incepe scoala, parintii au dreptul la o plata unica. Valoarea indemnizatiei este de 250 de leva (585 lei). Se plateste in luna urmatoare dupa luna depunerii cererii. Declaratia de cerere trebuie depusa la Departamentul de Asistenta Sociala care acopera adresa permanenta a mamei impreuna cu celelalte documente necesare sau adresa actuala a parintilor in cazul parintilor care locuiesc impreuna fara a fi casatoriti.

FINLANDA

Valoarea indemnizatie copilului creste odata cu numarul de copii. Iar aici ne referim doar la copii care sunt sunt 17 ani si eligibili pentru a primi aceste sume. Astfel ca, pentru un copil alocatia lunara este de 94,88 euro, pentru al doilea copil creste la 104,84 de euro, si de duce pana la 182, 69 euro de la al cincelea copil in sus.

De exemplu, daca o familie are trei copii, aceasta va primi lunar 333,51 euro (94,88 euro, pentru primul copil, 104,84 euro pentru al doilea si 133,79 euro pentru al treilea). Dar cand primul copil implineste varsta de 17 ani, alocatia va fi platita doar pentru cei doi copiii ramasi eligibili - adica 94,88 euro pentru unul si 104,84 euro pentru al doilea.

FRANTA

In Franta exista alocatia "inapoi la scoala" care este cuprinsa intre 369,57 si 403,48 de euro, in functie de varsta copilului. Alocatia aceasta se acorda pentru copiii cu varste cuprinse intre 6 si 18 ani, si depinde si de veniturile familiei.

UNGARIA

In Ungaria exista "alocatie pentru familie" si este data pentru copiii de pana la 18 ani, apoi pentru cei care fac scoli vocationale sau liceul pana la 20 de ani. In cazul in care copilul are un anumit numar de absente nemotivate beneficiul este supendat. Alocatia se da chiar si in cazul in care copilul invata peste hotare temporar.

In 2019, alocatia lunara pe familie era de:

  • - 12.200 HUF (167 lei) - pentru familie cu un copil
  • - 13.700 HUF (187 lei) - pentru o familie cu 2 copii
  • - 16.000 HUF (219 lei) - pentru o familie cu 3 copii
  • - 17.000 HUF (233 lei) - pentru familiile cu cel putin 4 copii
  • LUXEMBURG

    Alocatia "Inapoi la scoala" este o indemnizatie menita sa compenseze costurile legate de inceperea anului scolar, cele precum rechizite si haine.

    Alocatia lunara este de 115 euro pentru copiii de peste 6 ani si de 235 de euro pentru copiii de peste 12 ani.

    OLANDA

    In Olanda poti aplica pentru a primi o astfel de alocatie daca ai unul sau mai multi copii sub 18 ani, netinandu-se cont de veniturile pe care le inregistrezi. Aici, plata alocatie se face la finalul fiecarui trimestru.

    Pentru copiii de pana in 5 ani, plata trimestriala este de 221 de euro, pentru cei cu varste cuprinse intre 6 si 11 ani, alocatia este de 269 de euro, iar pentru cei intre 12 si 17 ani, alocatia trimestriala este de 316 euro.

    POLONIA

    Alocatia "Inceput Bun" vine in suma de 300 de zloti polonezi (324 de lei). Este o suma forfetara acordata o data pe an pentru fiecare copil care incepe anul scolar pana la implinirea varstei de 20 de ani (24 pentru copiii cu dizabilitati). Beneficiul nu este conditionat in nici un fel.

    ROMANIA

    In Romania alocatia pentru copii este, in momentul de fata, 150 de lei.

    Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
    Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
    Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
    Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
    Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
    PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
    #alocatie copii Romania, #dublarea alocatiei , #stiri invatamant