Admiterea la facultate: Probleme de acreditare si la Universitatea Bucuresti si Politehnica

Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 16:42
8791 citiri
Admiterea la facultate: Probleme de acreditare si la Universitatea Bucuresti si Politehnica
Foto: Evenimentul Zilei

Peste 20 de programe de licenta de la institutii de invatamant superior din Capitala, printre care Universitatea Bucuresti, Politehnica si Universitatea "Spiru Haret", sunt propuse sa intre in lichidare incepand cu anul universitar 2013-2014, pentru acestea urmand sa nu se mai organizeze admitere.

De asemenea, sase institutii de invatamant superior autorizate sa functioneze provizoriu nu vor mai putea organiza admitere, pentru ca nu au solicitat evaluare la termen si au mai multe nereguli.

Ministrul delegat pentru Invatamant Superior Mihnea Costoiu a declarat, miercuri, ca 183 de specializari din 37 de institutii de invatamant superior din tara sunt propuse sa intre in lichidare, pe baza rapoartelor de evaluare intocmite de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS).

Potrivit documentului elaborat de Ministerul Educatiei Nationale (MEN) in acest sens, masura ar urma sa afecteze cinci institutii de invatamant superior din Capitala si una din judetul Ilfov.

Astfel, la Universitatea Politehnica, ar urma sa intre in lichidare un program de licenta, de invatamant cu frecventa (IF), denumit Ingineria prelucrarii materialelor polimerice, textile si compozite, la Facultatea de Inginerie Mecanica si Megatronica.

In schimb, la Universitatea Bucuresti sunt propuse sa intre in lichidare 15 specializari, atat la forma de invatamant cu frecventa, cat si la invatamant cu frecventa redusa (IFR) si invatamant la distanta (ID).

Programele cu frecventa avute in vedere sunt la Facultatea de Chimie - Chimie in limba engleza, Facultatea de Fizica - Fizica in limba franceza, Facultatea de Matematica si Informatica - Matematica in limba franceza, Matematici aplicate in limba engleza, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei - Pedagogia invatamantului primar si prescolar la Crevedia si Facultatea de Litere - Asistenta manageriala si secretariat la Crevedia.

In ceea ce priveste programele de studii IFR si ID ce umeaza sa intre in lichidare, acestea sunt la Facultatea de Administratie si Afaceri - Administratie publica, Facultatea de Geografie - Geografie, Geografia turismului si Geografia mediului, Facultatea de Matematica si Informatica - Tehnologia informatiei si Matematica informatica, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei - Psihologie.

La Academia Tehnica Militara din Bucuresti intra in lichidare patru specializari de studii cu frecventa de la Facultatea de Mecatronica si Sisteme Integrate de Armament - Instalatii pentru constructii, Chimie militara, Cai ferate, drumuri si poduri si Masini si utilaje de geniu.

La Universitatea "Spiru Haret" intra in lichidare doua specializari: la Facultatea de Drept si Administratie Publica din Constanta - Administratie publica (IF) si la Facultatea de Stiinte Economice din Blaj - Finante si banci (IFR).

Doua programe, cu frecventa, intra in lichidare si la Universitatea Romana de Stiinte si Arte "Gheorghe Cristea" din Bucuresti, la Facultatea de Stiinte Economice, Juridice si Administrative - Economia mediului si Economie si afaceri internationale.

De asemenea, la Institutul Teologic Adventist din Cernica (judetul Ilfov), intra in lichidare doua programe - Limba si literatura romana si Teologie adventista didactica, ambele cu frecventa.

Sase universitati vor intra in lichidare

Sase institutii de invatamant superior autorizate sa functioneze provizoriu nu vor mai putea organiza admitere, incepand cu anul universitar 2013-2014, pentru ca nu au solicitat evaluare la termen si au mai multe nereguli, a declarat ministrul pentru Invatamant Superior Mihnea Costoiu.

Cele sase universitati vor intra in lichidare pentru toate programele de studii de licenta, a precizat ministrul Mihnea Costoiu, atragand atentia candidatilor ca trebuie sa verifice la fiecare universitate daca programul de studii pentru care opteaza este autorizat provizoriu sau acreditat.

Institutiile vizate sunt Universitatea "Mihai Viteazul" din Craiova, Institutul Teologic Romano-Catolic din Iasi, Societatea Ateneul Roman - Universitatea Ecologica "Traian" din Deva, Fundatia Univeristara "Milenium" din Timisoara, Fundatia pentru Promovarea Invatamantului European (FINE) - Universitatea Wales- Romania din Bucuresti si Asociatia pentru Invatamant Superior in Comert si Turism - Universitatea de Stiinte, Arte si Meserii din Bucuresti.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#specializari desfiintate, #specializari desfiintate universitatea bucuresti, #specializari desfiintate Politehnica, #programe invatamant lichidate, #universitati in lichidare , #facultati