Aberatia zilei: Doamna Daciana spala bani, subiect de teza la liceu

Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 14:51
9628 citiri
Aberatia zilei: Doamna Daciana spala bani, subiect de teza la liceu
Foto: Stiri de Cluj

O ancheta umoristica despre europarlamentarul Daciana Sarbu, sotia lui Victor Ponta, publicata in august 2015 in revista Kamikaze a ajuns subiect de teza la limba romana, intr-un liceu de elita din Cluj.

Fragmentul pe care elevii clasei a IX-a de la liceul George Cosbuc au fost pusi sa il analizeze poarta titlul articolului original: "Doamna Daciana e femeie de casa: Spala bani" si suna in felul urmator: "Nu dati atentie doar titlului de mai sus, de fapt doamna Daciana este o mama eroina: ea nu doar spala si creste copii cu bona filipineza, ea face si paine, si dulciuri, le vinde si, mai nou, are o crasma. Si are si bani de nu mai pridideste sa umple declaratia de avere cu ei. Ceva, insa, doamna Daciana tot nu are: explicatii pentru cum a facut banii aia".

In continuarea articolului publicat de revista Kamikaze apareau o serie de informatii legate de averea sotiei lui Victor Ponta si cateva semne de intrebare. Mari.

Insa elevilor clujeni nu li s-a cerut sa raspunda la ele (din fericire!), ci la urmatoarele cerinte:

"I.

1. Numeste si explica jocul de cuvinte din titlu.

2. Ce fel de perspectiva narativa este?

3. Numeste stilul functional de fragment.

4. Propozitii cu temporal-temporar.

5. Cum sunt faptele din fragment (verosimile, reale, neverosimile)?

II.

Presupunand ca fragmentul de mai sus este inceputul unei naratiuni, scrie in o pagina o fictiune care sa inceapa cu acest fragment", se arata in documentul obtinut de Stiri de Cluj si publicat pe site.

Am citit de cateva ori si nu ne-a venit sa credem. Oare subiectul fusese dezbatut la ore sau era un text la prima vedere? In primul caz, ce li s-a spus elevilor - cine e Daciana si de ce spala ea bani, nu doar copii?

In al doilea caz, cum poti intreba un elev de clasa a IX-a daca acuzatiile care i se aduc europarlamentarului roman sunt "verosimile, reale, neverosimile"? Doar DNA-ul poate sti raspunsul corect la aceasta intrebare si poate primi nota 10!

Pe de alta parte, legea interzice orice gen de activitate politica in scoli (chiar daca Daciana Sarbu insasi si-a facut campanie, la fel ca si alti colegi de la PSD sau de la alte partide...), prin urmare ne intrebam cum de s-a putut pune singur un profesor intr-o asa postura dificila.

Revoltati de situatie, jurnalistii de la Romania TV, postul patronat de Sebastian Ghita (unul dintre apropiatii lui Victor Ponta), au sarit sa apere onoarea doamnei Daciana, intrebandu-l pe inspectorul scolar cum are de gand sa rezolve problema.

"In acest moment ne-am autosesizat, am numit o comisie care cerceteaza situatia de acolo. Se pare ca este o alegere nefericita pe care doamna profesoara a facut-o, regretabila. Putea sa gaseasca alte solutii in presa. Sper sa nu fie vorba despre o intentie, ceea ce ar fi un lucru foarte grav", a declarat Valentin Cuibus, inspectorul general ISJ Cluj, la postul de televiziune citat.

Asteptam cu nerabdare rezultatele anchetei, dar, mai ales, notele obtinute de elevi la respectiva teza. Oare cati dintre ei au considerat ca informatiile erau cel putin verosimile, daca nu reale?

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

C.B.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Daciana subiect teza Cluj, #Daciana Sarbu avere , #elevi