De ce este zadarnică menținerea școlilor deschise. ”E ca și cum am arunca copiii din avion fără parașută”

Marti, 05 Octombrie 2021, ora 03:05
7555 citiri
De ce este zadarnică menținerea școlilor deschise. ”E ca și cum am arunca copiii din avion fără parașută”
Elevii participă la o lecție într-un amfiteatru FOTO: Pixabay.com

Rămânerea unităților de învățământ deschise peste rata de infectare de peste 6 la mie, fără posibilitatea de a intra în online decât în cazul infectărilor cu SARS-CoV-2, i-a revoltat pe părinți. Aceștia consideră că până când nu vor fi teste în școli, cursurile ar trebui să se facă online.

Autoritățile spun că vor achiziționa teste neinvazive, însă va mai dura un timp până când acestea vor putea fi folosite în școli. În acest timp, numărul copiilor internați în spitale din cauza COVID-19 a ajuns la 406, iar 21 dintre ei erau la ATI, conform raportului Grupului de Comunicare Strategică.

Președintele FNAP: ”Vrem testare în masă o dată pe săptămână”

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, a declarat pentru Ziare.com: ”Putem fi de acord cu prezența fizică în actualul context și mă refer la o rată a incidenței mai mare de 6 la mie cu condiția testării în masă, indiferent dacă vorbim despre elevi, profesori, personal auxiliar sau nedidactic. Altfel riscul este imens.

Deci dacă pun la dispoziție teste, fie că sunt invazive sau non-invazive astfel încât să se teste cu toții, suntem de acord. Altfel, nu. Cine nu dorește să se testeze poată să rămână în online, astfel încât să nu creăm presiune pe acei părinți care nu vor să-și testeze copiii din diferite motive, unele mai obiective, altele halucinante, dacă mă întrebați pe mine, pentru că sunt unii părinți care nu vor să-și testeze copiii oricum.

Dar dacă vrem să continuăm școala la incidența de peste 6 la mie, iar aici este părerea majorității părinților, consider că este necesar să se facă testare în masă o dată pe săptămână”.

Iulian Cristache: ”Copiii aceștia nu sunt parașutați direct în școală”

Referitor la o eventuală promisiune referitoare la testele covid antigenice, Iulian Cristache a spus: ”Până acum, nouă personal nu ni s-a promis nimic. A ieșit într-o conferință și a promis că vor fi luate teste. Însă până atunci acei copii se duc la școală și trec prin niște localități în care incidența este și de 15 la mie.

Deci acești copii nu sunt parașutați și duși într-o școală, acolo unde domnul ministru spune că este locul cel mai sigur. Atâta timp cât acești copii circulă prin mijloacele de transport în comun este un risc imens să se infecteze și să transmită la rândul lor la sute de copii.

Deci nu ne putem juca. Din punctul meu de vedere, până se mai linișteau lucrurile și puteau fi aduse acele teste, eu aș fi trecut obligatoriu, două săptămâni, toată lumea în online”.

Pe de altă parte, președintele FNAP spune că nu este de acord cu acei părinți care nu vor nici să îi testeze pe copii, nici să se vaccineze ei.

”Toată lumea să se testeze când incidența trece de 6 la mie”

”Atunci creăm obligativitatea ca peste 6 la mie toată lumea să se testeze, atât nevaccinații cât și vaccinații. Pentru că și vaccinații pot transmite și există mai mare pericolul să fii vaccinat, să ai virusul și să te plimbi fără să știi peste tot. Toata lumea se testează în ziua de luni. Cine este negativ, intră în școală. Cine nu se testează, intră în online. Este simplu”, a mai spus.

Ana Măiță- Asociația ”Mame pentru Mame”: ”Este ca și cum ne-ar cere să le dăm brânci din avion că vor cumpăra la un moment dat parașute”

Președintele Asociației ”Mame pentru Mam”e spune că situația în școli este foarte gravă.

”Cad pe capete și elevi și cadre didactice. Cred că după această zi (luni 4 octombrie, n.r) și conducerile școlilor cred că s-au speriat pentru că au înțeles care este magnitudinea problemei și că nu o pot controla, preveni sau împiedica în acest moment. Iar nouă, domnul ministru ne vorbește a 20-a oară de niște teste care nu există, nu se fac, nu sunt omologate și ne pune să ne trimitem copiii la școală și să ne vaccinăm noi.

Școlile ar trebui să facă uz de art 3 al 2 din ordinul comun și să treacă pe școlarizarea online. Nu mai trebuie să ceară voie nimănui, acest ordin prevede descentralizarea deciziei privind școlarizarea online. Deci în acest moment, școlile au practic prerogativa să treacă în online. Problema este cu acei directori de școală care nu înțeleg pericolul, nu percep dimensiunea problemei și riscul la care sunt supuși copiii și care refuză accesul la școlarizare online acelor copii ai căror părinți insistă pentru siguranță și cursuri online”, a explicat Ana Măiță.

”Este ca și cum le-am da brânci din avion cu gândul că vor fi cumpărate parașute”

Ana Măiță mai spune că nu este deloc sigur să ne trimitem copiii la școală la peste 6 la mie infectare.

”În momentul acesta, noi părinții care considerăm că nu este absolut deloc sigur să ne trimitem copii la școală în orașe cu rată de infectare de peste 6 la mie, nu ne dorim să blocăm la școala fizică a acelor copii vaccinați sau nevaccinați dar ai căror părinți consideră că sunt în siguranță la școală în aceste condiții, dar ne dorim să avem acces la școlarizare online, atâta timp cât școlile nu ne pot asigura nici prin testare, nici prin spații destul de mari pentru evitarea aglomerării claselor. Sunt lucruri pe care ministrul le tot promite și le scoate în față dar care faptic nu se întâmplă”.

Atunci când ne spune să ne trimitem copiii la școală pentru că vor omologa niște teste, este ca și cum ne-ar pune pe noi părinții să dăm brânci copiilor dintr-un avion aflat la înălțime sub promisiunea că va achiziționa niște parașute la un moment dat”, a mai spus Ana Măiță.

Reprezentanta ”Mame pentru Mame” a mai spus că ”nu poți să ne ceri să avem încredere în sistem când acest sistem nu ne oferă nici una dintre măsurile de protecție pe baza cărora ne cere să ne trimitem copiii la școală”.

Profesorii se tem că încalcă GDPR

În plus, mai spune Ana Măiță, ”comunicarea nu este transparentă, profesorii și diriginții nu știu ce informații să dea pe grupurile de whatsapp de părinți. Sunt îngroziți că poate încalcă vreun GDPR și ne dau informații trunchiate iar noi, părinții, trebuie să deducem de fapt ce se întâmplă”.

”Este un ordin criminal care a trimis să fie expusă o categorie întreagă de copii care nu pot fi vaccinați pentru că nu au vârsta necesară.

ATI-urile sunt pline. Cum să-i spui unui părinte din Timișoara care are rată de infectare de peste 10 la mie și niciun loc la ATI, ”trimite-ți copilul la școală pentru că este în siguranță”.

Eu cred că în momentul de față, care este unul de criză majoră, ar trebui ca siguranța copiilor să primeze. Trebuie să fie pus acces liber la școala online pentru toți copiii ai căror părinți solicită acest lucru”.

Părinții cer suspendarea ordinului ministrului

”Asociația ”Mame pentru Mame” depune marți, 5 octombrie, la Curtea de Apel București, o solicitare de suspendare a executării acestui ordin, iar la parchet vom depune o cerere prin care îi vom adresa doamnei procuror Gabriela Scutea solicitarea de anulare a acestui ordin în regim de urgență.

Intrăm pe calea justiției pentru a combate acest ordin care a creat haos și contaminare pe scară largă în școlile din România, fără să ne pună la dispoziție nicio măsură de siguranță și de prevenție.

Domnul ministru ne acuză că încălcăm dreptul copiilor la educație. Nu noi îl încălcăm, dânsul îl încalcă pentru că interzice prin acest ordin școlarizare online în localități cu rate de infectare absolut enorme”, a mai spus Ana Măiță.

Dr. Marius Geantă: ”Nu putem lăsa școlile deschise fără a implementa câteva măsuri care să aducă un minim de control al transmiterii virusului”

Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, dr Marius Geantă, a spus că ”școlile ar trebui să fie ultimele care se închid în pandemie. Aceasta este o realitate și ar trebui să fie aceeași abordare pentru școli ca și pentru industria HoReCa. Dacă la restaurant poți să mergi cu certificatul verde, de ce nu am putea implementa acest sistem și în privința școlii? Până la urmă vorbim de același tip de risc dat de aglomerarea unui număr mare de persoane în același loc pentru o durată de timp”.

”Remarcăm însă, că implementarea certificatului verde are probleme în România. Din acest motiv cred că este practic imposibilă luarea unei astfel de măsuri la nivelul școlilor.

Pe de altă parte este o realitate că suntem în plină pandemie și vedem că în fiecare zi sunt noi clase sau chiar școli care se închid.

Cred că aceasta ar trebui să fie abordarea corectă în legătură cu închiderea și deschiderea școlilor. Adică pe măsură ce apar cazuri în interiorul școlii să se ia măsura închiderii claselor sau dacă numărul de clase este mai mare, chiar închiderea școlii”, a explicat specialistul.

Marius Geantă este de părere că ”nu putem lăsa școlile deschise fără a implementa câteva măsuri care să aducă un minim de control al transmiterii virusului. Iar aici mă refer, în primul rând, la testare. Însă, dacă privim realist, în momentul actual posibilitatea de a implementa un sistem de testare în școli, ne dăm seama că este, din nou, imposibil.

Dacă vorbim despre utilizarea testelor bazate pe salivă, acestea încă nu au fost autorizate pentru folosirea în România. Astfel că mai sunt câțiva pași birocratici care trebuie să fie făcuți. Pe de altă parte, dacă vorbim despre utilizarea testelor antigen bazate pe exudatul naso-faringian ne lovim de reticențele care au fost exprimate anterior de părinți dar nu numai de aceștia. Iarăși este foarte puțin fezabil”.

Școlile sunt pe cont propriu

”Practic, în acest moment, școlile au rămas deschise și sunt cumva pe cont propriu. Cred că doar deciziile responsabile luate la nivelul instituției de învățământ împreună cu părinții pot să facă diferența în prezent.

Însă nu văd cum ar putea fi scăzut riscul la nivelul școlilor dacă nu sunt implementate măsuri iar, pe de altă parte, nu știu ce măsuri s-ar putea implementa în următoarele săptămâni ca să fie și eficace.

Un lucru ce merită menționat este că, în continuare, numărul de infectări la grupa de vârstă 0-18 ani este mult mai mic decât proporția din populație a României cu această vârstă. Proporția în populație este aproximativ 25-26%, iar infectările sunt undeva în jur de 5%. Din acest punct de vedere, putem spune că persoanele mai tinere sunt mai protejate față de infecție.

Privind astfel lucrurile, devine interesantă opțiunea de implementare a testării a adulților din școli, atât a personalului didactic cât și cel nedidactic”, a mai precizat Marius Geantă.

Când spune ministrul că se vor închide școlile

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, că şcolile se vor închide în momentul în care, prin ordine de carantinare, se va face această precizare expresă. Potrivit ministrului, miercuri va fi prezentată o situație referitoare la numărul de clase unde orele în format fizic au fost suspendate din cauza apariției cazurilor de Covid-19.

"Nu este bine să ne jucăm de-a închis, deschis şcoala. Şcolile se vor închide în momentul în care, prin ordine de carantinare, se va face această precizare expresă. Am căutat să avem două reguli clare: apariţia unui caz de îmbolnăvire cu COVID-19 într-o clasă conduce la suspendarea activităţii cu prezenţă fizică în acea clasă fără a fi nevoie de şedinţe ale

Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă; dacă avem un număr de clase cu prezenţa fizică suspendată, cel puţin jumătate din numărul total de clase din şcoală, se suspendă activitatea cu prezenţă fizică în întreaga şcoală, de data aceasta fiind nevoie şi de decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă", a explicat Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă, conform Digi 24.

În ceea ce privește vaccinarea în rândul elevilor, Sorin Cîmpeanu a precizat că semnalele nu sunt foarte bune. La finalul lunii septembrie, erau peste 170.000 de copii şi adolescenţi care au primit cel puţin o doză de vaccin.

Potrivit statisticilor, la finalul lunii septembrie rata de acoperire vaccinală pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12-15 ani era 5,5%. Aproximativ, 45.558 de persoane aveau cel puţin o doză de vaccin. În ceea ce priveşte grupa de vârstă 16-19 ani, acoperirea vaccinală era 21%. În total, erau peste 170.000 de copii şi adolescenţi care aveau cel puţin o doză de vaccin, arată statisticile oficiale.

Câte teste vor fi cumpărate

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni că, în câteva zile, Autoritatea Naţională a Medicamentului urmează să stabilească tipul de teste non-invazive care vor fi folosite pentru screening-ul infecţiei cu SARS-CoV-2 în şcoli, circa 70 de milioane de teste trebuind să fie puse la dispoziţia unităţilor de învăţământ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#scoala online, #teste in scoli, #Sorin Cimpeanu, #Ana Maita, #iulian cristache Fnapip, #Marius Geanta , #stiri invatamant
Comentarii