Școlile și grădinițele private, trecute în online. Șeful DSU: ”Nu este discriminare față de stat, ci abordare diferită”

Luni, 25 Octombrie 2021, ora 14:51 3314 citiri
Copilul învață online FOTO: Unsplash.com

Guvernul a decis, luni, 25 octombrie, că prezența fizică în școlile particulare să fie suspendată în următoarele două săptămâni, acestea putând trece în sistem online.

După HG adoptat vineri, deciziile autorităților au părut neclare. Astfel că duminică seara, s-a constatat că elevii din sistemul privat nu sunt obligați să intre în vacanță, spre deosebire de cei de la stat care au fost obligați să stea următoarele două săptămâni în vacanță.

Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat luni că Guvernul a adoptat o nouă hotărâre prin care prezența fizică în școlile și grădinițele private se suspendă în următoarele două săptămâni, clarificând „neregulile juridice” din hotărârea de guvern emisă vineri seară, scrie Hotnews.ro.

„La nivelul școlilor private pentru că aici a fost important de clarificat, ea a fost prevăzută în Hotărârea CNSU, nu s-a translatat în HG.

Acum HG prevede că „activatatea cu prezență fizică se suspendă pentru preșcolarii și elevii în perioada 25 octombrie - 5 noiembrie în unitățile particulare de învățământ, inclusiv în cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară, pentru perioada 25.10.2021-05.11.2021,” a anunțat Arafat, după ședința de guvern.

Potrivit acestuia, se pot face ore online.

„Deci, prezenta fizică este interzisă, nimeni nu îi oprește să facă online”, a adăugat el.

„Nu se infectează prin tablete”, a mai spus Arafat, răspunzând unei întrebări, adăugând că nu le poate interzice acestora să facă ore. „Nu am cum să le spun școlilor private să nu țină cursuri online dacă vor pentru că asta nu are nimic cu prevenția epidemică, nu se infectează prin calculator copilul”, a susținut el.

„Nu este discriminare, este abordare diferită”, a mai spus Raed Arafat, legat de faptul că școlile private pot face ore online, precizând că și cei din privat pot decide să dea vacanță, având în vedere că oricum era programată vacanță pentru cei mici.

Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu a explicat duminică, la Digi 24, că nu are temei legal să impună o vacanță și învățământului privat și că, dacă Hotărârea de Guvern care a lăsat învățământul privat în afara reglementărilor nu va fi modificată, va fi o discriminare între elevii și preșcolarii care merg la grădinițe și școli de stat și cei de la privat, ceea ce, spune el, „nu este normal”.

Cîmpeanu susține că a fost de acord cu vacanța de două săptămâni doar pentru că era în interesul stării de sănătate a copiilor și că „presupune” că a fost vorba de o scăpare la nivelul Guvernului „sau a fost o neînțelegere în plan juridic asupra a ceea ce se poate reglementa și ce nu se poate reglementa”.

Întrebat dacă cineva a făcut intenționat modificarea, acesta a răspuns: „Nu sunt în măsură și nu am dreptul să fac aceste supoziții.”

Conform INS, 5,3% din populația școlară învață în învățământul privat.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News