Gabi Bartic, Brio, despre lansarea primului test de literatie digitala din Romania: "Digitalizarea sistemului romanesc de invatamant este o necesitate si nu un moft" INTERVIU

Luni, 11 Octombrie 2021, ora 10:25
3818 citiri
Gabi Bartic, Brio, despre lansarea primului test de literatie digitala din Romania: "Digitalizarea sistemului romanesc de invatamant este o necesitate si nu un moft" INTERVIU
Gabi Bartic, Brio

Brio.ro a lansat pe 4 octombrie primul test de literatie digitala din Romania, un instrument esential pentru elevi, profesori si chiar parinti. Oferit gratuit, instrumentul reprezinta baza pe care sistemul educational poate construi si monitoriza progresul fiecarui elev in parte. Totodata, el poate contribui la micsorarea procentului care ne plaseaza pe ultimul loc la nivel european din perspectiva competentelor digitale. "Atunci cand digitalul este folosit in combinatie cu educatia clasica, performanta scolara a elevilor creste considerabil", spune Gabi Bartic, CEO Brio Teste Educationale, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Ziare.com: In 2020, Romania era prima la nivelul UE din perspectiva persoanelor care au competente digitale scazute. Ce impact are o astfel de statistica?

Gabi Bartic: Statistica nu face altceva decat sa reflecte realitatea cu care se confrunta Romania in acest moment: suntem pe ultimul loc in Europa la capitolul competente digitale, iar peste 40% dintre elevi sunt analfabeti functional, conform ultimelor rezultate PISA. Ce facem din acest punct este, de fapt, intrebarea.

Brio a realizat primul test de literatie digitala din Romania, in parteneriat cu UiPath Foundation, tocmai pentru ca am observat cat de important este sa avem un asemenea instrument, ca baza pentru viitoare interventii. Elevii din clasele I-XII, profesorii si chiar parintii pot parcurge testele de literatie digitala, pentru a-si masura nivelul de competente digitale. Din acest punct, este mult mai usor sa ai o interventie, pentru ca astfel actionezi "tintit", stiind exact unde sunt punctele slabe ale fiecaruia.

La testele PISA din 2018 Romania a fost singura tara care a sustinut testele pentru elevii de 15 ani pe hartie, cu pixul. Ce concluzie sa tragem de aici?

Concluzia este una simpla si nu foarte populara in randul profesorilor si parintilor: digitalizarea sistemului romanesc de invatamant este o necesitate si nu un moft. Iar acest lucru nu o spune Brio, ci aceste generatii de elevi care au crescut odata cu tehnologia, care sunt obisnuiti sa opereze cu informatii si continut digital, iar digitalul este locul in care ei se simt cel mai bine.

Faptul ca ultimele teste PISA au fost sustinute pe hartie, cu pixul, nu este trist, este status quo-ul actual, nu avem un sistem de educatie digitalizat. Acest lucru nu face decat sa reconfirme rezultatele scazute obtinute la testele de competente digitale - suntem, fara indoiala, intr-un cerc vicios.

Nu avem inca infrastructura necesara sustinerii testelor online, iar acest lucru s-a vazut cel mai bine atunci cand scoala a trecut in online. Profesorii nu au fost pregatiti pentru acest lucru si nu sunt nici acum, pentru ca nu au pregatirea necesara, nu au cursuri de calificare si ei insisi folosesc in mediul digital aceleasi metode clasice de predare.

E necesara o mentiune: scoala cu prezenta fizica nu poate fi inlocuita de scoala online. Insa, atunci cand digitalul este folosit in combinatie cu educatia clasica, performanta scolara a elevilor creste considerabil.

Care sunt consecintele unor competente digitale scazute?

Aproape aceleasi consecinte ca in cazul celor pe care ii numim analfabeti functional: nu inteleg informatiile cu care opereaza, nu reusesc sa faca conexiuni, iar acesti oameni sunt cei care vor ajunge, peste ani, pe piata muncii. Asadar, nu mai vorbim doar de un randament scolar scazut, ci de o populatie (pentru ca vorbim de procente uriase) care ajunge sa nu inteleaga ce i se cere la locul de munca si care, in general, nu intelege ce are de facut intr-o situatie noua.

Si pentru ca subiectul este "digitalul", o sa vin cu un exemplu concret: trebuie doar sa ne aruncam o privire in diversele grupuri de pe Facebook, fie ca sunt cele de calatorii, recomandari de tot felul, grupul pentru locatari, etc si vom observa cate intrebari apar acolo, desi raspunsul fie se afla in intrebare, fie a mai fost dat (da, unii oameni nu detin nici aceasta competenta basic de a face research), fie era mult mai usor de obtinut de la o sursa sigura si nu de pe un grup de Facebook. Ce rezulta de aici?

Ei, bine, oameni prost informati, care nu stiu unde sa caute informatiile de care au nevoie, dar mai cu seama - oameni care in mediul digital - mediul in care toti vor ajunge sa performeze - au prestatii scazute. Si aici nu ma refer la programare. Ma refer la interactiuni simple cu unelte digitale, la utilizarea tool-urilor antivirus si anti-threats, la combaterea fenomenelor din ce in ce mai intalnite de cyber bullying si asa mai departe.

Copiii din noua generatie sunt obisnuiti sa lucreze de mici in mediul digital. Ati remarcat schimbari in ultimii doi ani de cand s-a facut scoala in sistem hibrid?

Asa cum mentionam si mai sus, copiii din noua generatie folosesc device-urile electronice de la varste extrem de mici - copilul de 2 ani stie sa foloseasca o tableta sau un telefon mobil, stie ce aplicatie sa utilizeze pentru a se uita la desene animate sau pentru a asculta muzica.

Iar in acest caz nu trebuie sa vedem doar partea negativa - dependenta de un astfel de device - ci si partea buna - acesti copii invata de la varste fragede sa opereze in mediul digital, care ocupa deja un rol esential in viata cotidiana.

Schimbarile din ultimii doi ani, de cand scoala s-a facut in sistem hibrid, nu sunt foarte vizibile si o sa explic si de ce: elevii sunt deja obisnuiti sa lucreze in online, insa nu au toate instrumentele necesare pentru a face acest lucru. In plus, in acest moment, problema mai mare ii vizeaza pe profesori - ei sunt cei care trebuie sa se obisnuiasca mai mult cu instrumentele digitale si sa obtina nu neaparat calificari, ci competente in acest sens.

Cum ajuta testele Brio la o imbunatatire a competentelor digitale in cazul elevilor? Cu ce vin nou aceste teste?

Testele de literatie digitala Brio sunt singurele de acest fel din Romania, sunt singurele care evalueaza competentele digitale ale elevilor, profesorilor sau parintilor romani. La fel ca celelalte teste Brio, ceea ce fac diferit de testele clasice este: ofera feedback, reprezinta un indicator de performanta (al elevului, al profesorului), iar interventia se poate face rapid. Asemenea unui diagnostic medical, urmezi un tratament pentru o anumita afectiune - acelasi lucru se intampla si in urma folosirii unui test Brio - stii unde sa intervii pentru ca afli cat stii din cat ar trebui sa stii. Apoi, actionezi tintit: aloci timp pentru a "acoperi golurile" cu care te confrunti.

Sa vorbim putin despre lansarea de luni, 4 octombrie. Despre ce e vorba si cu ce vine nou pe piata acest instrument?

Lansarea de luni nu marcheaza doar un eveniment important in parcursul Brio, marcheaza aparitia unui instrument educational de care elevii romani aveau nevoie, care este si va fi mereu gratuit. Pentru a micsora procentul care ne claseaza pe ultimul loc in UE la competente digitale, trebuie sa avem un punct de pornire - o fundatie pe care sa construim. Iar testele de literatie digitala Brio, realizate in parteneriat cu UiPath Foundation si BCR, reprezinta baza pe care sistemul educational poate construi si monitoriza progresul fiecarui elev in parte.

Cum pot fi recuperate golurile in competentele digitale?

Bineinteles ca testarea competentelor digitale nu este suficienta pentru acoperirea unor goluri, iar pentru a le recupera e nevoie si de alte resurse - cursuri, workshop-uri, etc. De aceea, atunci cand am anuntat lansarea primului test de literatie digitala din Romania, am spus ca dorim sa implementam si un "Program National pentru Evaluarea si Dezvoltarea Competentelor Digitale ale copiilor si profesorilor din Romania", despre care urmeaza sa comunicam mai multe informatii in lunile ce urmeaza.

Cat de important este pentru un viitor angajat sa aiba competente digitale superioare in actualul context, in care tot mai multe joburi sunt remote, si angajatorii pun foarte mare accent pe digitalizare in aproape toate domeniile?

Pentru ca viitorul asa arata, cu angajati care activeaza sau utilizeaza digitalul pentru a-si indeplini majoritatea task-urilor. Ceea ce pandemia ne-a demonstrat, printre altele, este ca oamenii pot fi eficienti si lucrand de acasa, ca prezenta fizica la birou nu trebuie sa fie zilnica sau ca nu reprezinta un "must".

E greu sa-mi imaginez viata unui angajat care nu utilizeaza tehnologia in mod curent - si un sofer de tir, spre exemplu, foloseste un device electronic, alaturi de anumite aplicatii pentru a se deplasa, pentru a afla informatiile cruciale, etc. Un casier de la supermarket foloseste, de asemenea, device-uri electronice.

Iar de aici cred ca putem trage singuri concluzia cu privire la importanta competentelor digitale, la rolul pe care il ocupa in viata cotidiana.

BRIO, intelege ceea ce citesti

Elevii români au făcut furori la Turneul Internațional Avansat de Informatică din Bulgaria. Au obținut 40 de medalii, dintre care 12 de aur
Elevii români au făcut furori la Turneul Internațional Avansat de Informatică din Bulgaria. Au obținut 40 de medalii, dintre care 12 de aur
La turneul Internațional Avansat de Informatică, desfășurat la Shumen, în Bulgaria, au concurat 478 de elevi din 16 țări. România a participat la competiție atât cu loturile naționale de...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#Gabi Bartic, #brio, #interviu, #digitalizare sistem de invatamant, #scoala romaneasca , #stiri invatamant