Gabi Bartic, Brio, despre culegerea infinită de probleme de matematică: “Expunerea repetată a copilului la testare într-un mediu prietenos construiește un comportament relaxat în medii competitive” INTERVIU

Advertorial
Joi, 23 Septembrie 2021, ora 09:44
37267 citiri
Gabi Bartic, Brio, despre culegerea infinită de probleme de matematică: “Expunerea repetată a copilului la testare într-un mediu prietenos construiește un comportament relaxat în medii competitive” INTERVIU
Gabi Bartic

Culegerea infinită de probleme de matematică, un produs Brio Teste Educaționale, îi ajută pe copii să se obișnuiască să performeze în medii competitive, susține Gabi Bartic, COO Brio Teste Educaționale. Practic, rezolvând problemele de matematică din modulul de antrenament același elev nu se întâlnește niciodată cu aceeași problemă, fiind eliminată din start posibilitatea „învățării mecanice”. În prezent, problemele de matematică sunt dezvoltate doar pentru elevii din ciclul primar, urmând ca în scurt timp Brio.ro să dezvolte module similare pentru gimnaziu și, ulterior, pentru liceu.

Ziare.com: Cum v-a venit ideea de a lansa un modul de antrenament la matematică? De ce era nevoie de așa ceva?

Gabi Bartic: Ideea de a lansa o zona de „antrenament” a venit în continuarea demersului nostru de a da, prin testare, un diagnostic serios al cunoștințelor de Matematică ale elevilor români. Pentru că, puși în fața rapoartelor Brio, care sunt extrem de detaliate, foarte mulți copii și părinți ne întrebau: „OK, și acum ce facem?”. Acest modul de antrenament e similarul răspunsului clasic: ”Iei culegerea și manualul și faci probleme la capitolul pe care-l stăpânești mai puțin”. Cu precizările că: aceste probleme sunt pe computer, că sunt mereu diferite și că vorbim de o culegere infinită de probleme, pentru că algoritmii noștri sunt antrenați astfel încât să nu „obosească”.

Ce aduc diferit aceste probleme față de cele care se găsesc în mod obișnuit în culegerile de matematică?

În primul rând, diferența e de mediu: copilul dă testul Brio online, era ciudat să-l trimitem la caiet și culegere să rezolve mai multe probleme pentru ca, ulterior, să revină online să vadă dacă a progresat. Vorbim totuși de o generație de copii nativi digital. Apoi, cu faptul că, indiferent de cât de mult ai nevoie să exersezi, nu vezi niciodată aceleași probleme. Și apoi pentru că feedback-ul este instant: vezi cum ai răspuns (greșit sau corect) imediat după ce dai răspunsul.

Ce noi competențe dobândesc copiii în urma rezolvării acestor probleme de matematică? Cum le dezvoltă gândirea?

Există multiple avantaje ale exersării unui skill, și matematica nu face excepție: primul, cum spune englezul, `practice makes perfect`. Orice competență exersată corespunzător e o competență consolidată. Apoi, expunerea repetată a copilului la testare într-un mediu prietenos, fără presiunea pe care clasa de la școală o pune pe copil, construiește un comportament relaxat în medii competitive. Și, oricât am încerca să-i ferim pe copii de competiții, ei vor fi în medii competitive toată viața. E mai bine să îi împrietenim noi cu rigorile competiției decât să îi lăsăm să se teamă de examene și evaluări. Teama, emoțiile în fața examinării pot scădea uneori chiar serios performanțele sau rezultatele copilului. Ca să sumarizez, antrenăm răspunsul rapid la stimul, analiza corectă, exercițiul, aducem matematica într-o zonă „fun”, online, ajutăm copiii să se obișnuiască să performeze în medii competitive.

Cum văd profesorii această culegere nesfârșită de probleme de matematică? Și ce reacții au fost legat de modul în care copiii au evoluat după ce au făcut aceste probleme?

Deocamdată pe Brio.ro avem live doar modulul de ciclu primar, urmând ca în foarte scurt timp să lansăm și modulul de gimnaziu și apoi – pe cel de liceu. Reacțiile tuturor cadrelor didactice care au văzut modulul au fost extrem de pozitive. Ca să glumesc, e și greu să te superi pe inteligența artificială. Legat de reacția copiilor, ei au fost extrem de încântați, în general au luat-o ca pe o joacă, deși progresele nu au fost defel de ignorat.

Ce spun copiii despre faptul că li se generează o problemă unică de matematică?

Nu cred că elevii au vreo cerință legată de unicitatea sau creativitatea unei probleme, însă esențial pentru noi e că același elev nu se întâlnește niciodată cu aceeași problemă, fiind din start eliminată posibilitatea „învățării mecanice” sau a reproducerii mecanice a răspunsului.

Care este gradul de dificultate al acestor probleme? Cum sunt ele adaptate elevilor, în funcție de vârstă/ clasă/nivel?

Problemele primite în cadrul unui test de antrenament sunt mereu diferite, cum am spus, dar sunt și de dificultăți diferite. Acum, este extrem de dificil să estimăm științific dificultatea unei adunări generate de computer. Aici e însă frumusețea pe care o adaugă modulul de inteligență artificială: cu cât vom avea mai multe date legate de răspunsuri instant la tipuri de probleme, cu atât vom putea „hrăni” cu date motorul de AI astfel încât să putem genera întrebări pe gradul de dificultate pe care-l fixăm. Până la „dă-mi o problemă de dificultate 100 (cea mai grea adică) la capitolul „fracții” mai e doar un pas. Sigur, și multe date de analizat și prelucrat (zâmbește).

Cum cresc aceste probleme performanța școlară? Cât de frecvent trebuie făcute pentru ca elevii să aibă rezultatele dorite?

Noi recomandăm testarea periodică (o dată la 2-3 săptămâni) pentru a identifica lacunele și testele de antrenament până la acoperirea acelor lacune. Altfel, lacunele se acumulează și rezultatele scad la toate capitolele.

Reprezintă acest tip de probleme generate "programatic, dinamic și randomizat" viitorul în educație, dacă aducem în discuție și conceptul de învățare individualizată?

Poate fi. NU ca singur instrument, ci cuprins într-un mix de unelte digitale ce ar cuprinde: module de testare, lecții interactive, module de antrenament și module de recapitulare. Da, în mod evident, uneltele digitale vor ajuta în mod decisiv construirea unui parcurs educațional individualizat al copilului. Voi spune însă că niciun instrument digital nu va înlocui vreodată profesorul din ecuația didactică, ci că acestea doar îl vor asista și îl vor ajuta în procesul educativ, suplinind sarcinile repetitive și consumatoare de timp și energie, cum e cea a evaluării.

BRIO, înțelege ceea ce citești

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#invatamant, #brio, #Gabi Bartic, #interviu , #stiri invatamant
Comentarii
P
programmer2
rank 1
RO ...tineri inalta calificare / ultimii in UE / statistici oficiale
P
programmer2
rank 1
RO ...tineri inalta calificare / ultimii in UE / statistici oficiale