Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce se întâmplă atunci când un elev este depistat cu COVID-19. Când intră în carantină colegii lui și când sunt scutiți și de cursurile online

Vineri, 17 Septembrie 2021, ora 04:30
7249 citiri
Ce se întâmplă atunci când un elev este depistat cu COVID-19. Când intră în carantină colegii lui și când sunt scutiți și de cursurile online
Elevii stau în bănci și sunt anteți la lecție FOTO Unsplash.com

Școala a început în acest an cu prezența fizică la cursuri iar infectarea cu SARS-CoV-2 nu poate fi evitată, chiar dacă mulți dintre cei cu vârste de la 12 ani sunt vaccinați. Astfel, dacă un copil prezintă simptome trebuie testat, iar în cazul în care este pozitiv și a fost în colectivitate, trebuie anunțată imediat unitatea de învățământ respectivă.

Conform legii, toți contacții direcți, care vor fi stabiliți în urma anchetei epidemiologice trebuie să stea în carantină 14 zile. Ce se întâmplă mai departe?

”Ceilalți din clasa respectivă desfășoară procesul de învățământ online, sunt testați în ziua a opta, cei minori cu acordul părinților și revin la școală în cazul rezultatului negativ. Dacă vorbim despre copiii vaccinați, aceștia vin la școală în continuare”, a explicat pentru Ziare.com dr. Oana Nicolescu, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică București.

În cazul profesorilor, conform, dr. Oana Niculescu, aceștia își vor desfășura în continuare activitatea, dacă nu au simptome, deoarece ”profesorul nu este contact direct pentru că: poartă mască și stă la distanță de copii, nu are voie să se plimbe printre bănci!”.

De asemenea, părinții copilului infectat nu sunt obligați să stea în carantină dacă sunt vaccinați. Însă la nevoie pot solicita concediu medical

Pașii de urmat, conform legii, dacă este depistat un caz COVID-19 într-o clasă

Conform Ordinului comun al Ministerelor Sănătății și Educației din 3 septembrie 2021, pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, suspendarea cursurilor cu prezență fizică școlile respective se dispune, la propunerea consiliului de administrație al unității de învățământ, pentru o perioadă de 14 zile la apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal.

În situația în care în aceeași sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile cu prezență fizică pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2.

Elevii din schimbul următor continuă cursurile cu prezență fizică după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.

Cursurile pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cu prezență fizică începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care se testează și rezultatul este negativ.

Testarea elevilor se realizează în a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv de către cadrul medical din unitatea de învățământ sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul DSPJ/DSPMB. Până la efectuarea testului, elevii continuă activitatea didactică în regim on-line.

Elevii care nu se prezintă la testare reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la suspendarea acestora.

Prin excepție elevii claselor VII—XII/XIII, vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, precum și elevii care au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile, dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezența fizică.

Ancheta epidemiologică va fi făcută de Direcția de Sănătate Publică. Aceasta va stabili contacții direcți ai cazurilor confirmate și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar.

Ce se întâmplă dacă un profesor este infectat cu SARS-CoV-2

În cazul apariției cazurilor de îmbolnăvire la profesori, la personalul auxiliar sau personalul nedidactic, aceștia au obligația să anunțe conducerea școlii care, la rândul său, va informa DSP. Se va face anchetă epidemiologică care va stabili contacții direcți iar împreună cu conducerea școlii se va stabili dacă se impune suspendarea cursurilor la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ.

Elevii și preșcolarii care au cursurile suspendate cu prezența fizică, procesul de învățământ continuă în sistem on-line.

Când un profesor sau angajat nedidactic s-a infectat cu SARS-CoV-2, are obligația de a anunța conducerea școlii care, la rândul său, va informa DSP care va face ancheta epidemiologică și va decide împreună cu directorul școlii dacă și cum se va dispune suspendarea cursurilor. Aceeași obligație o au personalul unității de învățământ, dar și părinții sau aparținătorii legali ai elevului confirmat pozitiv.

Elevii și preșcolarii care au cursurile suspendate fizic, trec în sistemul online.

Cei care au fost declarați contacți direcți ai unor cazuri confirmate și care nu au simptome, în situația în care refuză testarea, nu vor fi primiți în școală 14 zile și vor continua învățarea în sistem on-line.

Școala 75 din București, cursuri suspendate până vineri

47 de clase, din totalul de 57, de la Şcoala 75 din Bucureşti, în total 1.307 de elevi atât din ciclul primar, cât şi din cel gimnazial, învață în sistem online, după ce o angajată a fost confirmată cu COVID-19. În cursul zilei de miercuri s-a făcut nebulizare în şcoală, iar joi s-a făcut dezinfectarea. Astfel că vineri, 17 septembrie se vor relua cursurile în format fizic.

Numărul îmbolnăvirilor în rândul copiilor a crescut în ultima perioadă. COnform celui mai recent raport al autorităților, în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.271. Dintre acestea, 741 sunt internate la ATI.

Din totalul pacienților internați, 182 sunt minori, 170 fiind internați în secții și 12 la ATI.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#elevi scoala, #imbolnaviri covid 19, #profesori infectati, #scoala online , #stiri invatamant