Scleroza multiplă – Simptome, cauze, diagnostic și tratament

Advertorial
Miercuri, 08 Februarie 2023, ora 20:04
5246 citiri
Scleroza multiplă – Simptome, cauze, diagnostic și tratament
FOTO: pro-memoria.ro

Una dintre cele mai complexe și grave afecțiuni neurologice este scleroza multiplă. Această mai este numită și scleroză în plăci sau scleroză diseminată și reprezintă afecțiunea inflamatorie de tip autoimun a sistemului nervos central. În cadrul acestei afecțiuni tecile izolatoare a celulelor nervoase de la nivelul creierului și de la nivelul coloanei vertebrale sunt deteriorate. Pentru punerea diagnosticului de scleroză multiplă este necesară o evaluare în domeniul serviciilor medicale de neurologie.

Manifestarea sclerozei multiple

Există diferite moduri de manifestare a acestei afecțiuni neurologice. În anumite cazuri pot să apară dizabilități motorii permanente, în alte cazuri simptomele sunt mai puțin agresive. Trebuie spus că există o clasificare a acestei afecțiuni în funcție de modul în care evoluează simptomele. O categorie este scleroza multiplă recurent remisiva (SMRR), aceasta fiind cea mai frecvent întâlnită formă la persoanele de peste 30 de ani de sex feminin.

O altă categorie este scleroza multiplă primar progresivă (SMPP) care este o formă fără pusee în fazele incipiente și care se agravează progresiv. O a treia categorie este scleroză multiplă secundar progresivă (SMSP) care este de fapt o agravare a sclerozei multiple recurent remisiva. În cele din urmă avem scleroză multiplă progresiv recidivantă (SMPR), această fiind și cea mai agresivă formă a sclerozei multiple.

Cauzele și simptomele sclerozei multiple

În cazul sclerozei multiple nu există o serie de cauze care sunt asociate exact cu această afecțiune. Totuși se consideră că aceste cauze sunt date de o combinație de factori de mediu și factori genetici. Printre cauzele considerate a provoca scleroză multiplă regăsim istoricul familial în care rudele de gradul I au avut această afecțiune, modificări de natură genetică, infecții microbiene, infecții virale cu virusului Epstein Barr, deficitul de vitamina D, expunerea redusă la soare, obezitatea, fumatul și genul (femeile sunt de trei ori mai predispuse).

În privința simptomelor care sunt asociate sclerozei multiple regăsim mai multe manifestări care de multe ori devin o piedică în a avea o viață normală. Printre aceste simptome regăsim pierderi de natură senzorială a membrelor, dureri și amorțeli la nivelul membrelor, dificultăți de coordonare, tremor cerebelos, senzație de slăbiciune la nivelul întregului organism, tulburări de natură cognitivă, disfuncții sexuale, oboseală frecvența, probleme ale mersului, dificultăți în menținerea echilibrului, probleme de vorbire, probleme cu vederea (în ceață, vedere dublă) sau vertij.

Diagnostic și tratament

Pentru oricare dintre simptomele anterior amintite este recomandat să apelezi la un consult de neurologie. Diagnosticul se pune în urmă anamnezei și a examenului clinic, la care se adaugă o serie de investigații precum examenul neurologic, efectuarea RMN-ului, realizarea de teste senzoriale, efectuarea de punctie lombară și efectuarea unor analize de sânge.

În privința tratamentului pentru scleroză multiplă, acesta include diferite opțiuni. Printre acestea se numără curele scurte de corticoterapie pentru a combate pierderea vederii sau a coordonării motorii, plasmafereza pentru formele de boală severă, tratament cu medicamente imunomodulatoare pentru a reduce simptomele agresive, transplant de celule stem, fizioterapie și kinetoterapie pentru a reduce durerile și a stimula musculatura.

Pentru punerea diagnosticului și stabilirea tratamentului sclerozei multiple este nevoie de un consult specializat în neurologie. Pentru mai multe detalii informative, puteti accesa site-ul nostru www.pro-memoria.ro.

Clotilde Armand: „De fiecare dată când deschide gura Ciolacu asistăm la un fel de stand-up comedy plătit din banii noştri”
Clotilde Armand: „De fiecare dată când deschide gura Ciolacu asistăm la un fel de stand-up comedy plătit din banii noştri”
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 afirmă despre Marcel Ciolacu că de fiecare dată când deschide gura, asistăm la un fel de stand-up comedy plătit (fără să vrem) din banii noştri şi...
Dreapta Unită a pornit la vânat de voturi din diasporă. Tur de forță pentru liderii alianței, în Marea Britanie și Italia
Dreapta Unită a pornit la vânat de voturi din diasporă. Tur de forță pentru liderii alianței, în Marea Britanie și Italia
Lideri ai Dreptei Unite s-au întâlnit cu românii din Marea Britanie şi Italia pentru a le prezenta priorităţile pentru diaspora, informează, duminică seară, un comunicat transmis de...
#scleroza multipla, #scleroza, #simptome slceroza multipla , #sanatate