Teribilul caz al băiatului care s-a sinucis după zece ani de sclavie. ”Stăpânii” l-au ținut în cușcă: „Nu-i nimeni vinovat că s-a spânzurat un nemernic”

Joi, 28 Septembrie 2023, ora 03:05
23406 citiri
Teribilul caz al băiatului care s-a sinucis după zece ani de sclavie. ”Stăpânii” l-au ținut în cușcă: „Nu-i nimeni vinovat că s-a spânzurat un nemernic”
Ciobanul ar fi confundat sticla de alcool FOTO Facebook

Soții Nicolae și Rodica Nedelcu, gălățenii condamnați în primă instanță la opt ani, respectiv cinci ani și patru luni de închisoare, pentru sclavie și determinarea sinuciderii, încearcă să scape cu o pedeapsă mai blând luptându-se în instanță pentru schimbarea încadrării juridice. Cei doi au cerut să nu mai fie judecați pentru sclavie, ci pentru supunere la muncă forțată sau obligatorie, infracțiune pedepsită mai puțin aspru.

Curtea de Apel Galați a respins însă cererea și chiar le-a agravat situația, reținând că fapta lor a fost săvârșită faţă de un minor cu vârsta cuprinsă între 13 şi 18 ani sau faţă de o persoană cu discernământ diminuat, pedeapsa fiind închisoarea de la 5 la 10 ani.

Povestea soților Nedelcu este de neînchipuit pentru perioada în care ne aflăm. Cei doi și-au ținut nepotul cu forța la stâna pe care o administrau în județul Galați. Totul cu complicitatea mamei băiatului. Drama copilului a început când nici nu împlinise zece ani.

Odată cu moartea tatălui său, băiatul a fost preluat la stână de unchiul și mătușa sa. Aici a fost forțat să muncească din greu, să păzească oile, să meargă cu ele la păscut și să îngrijească gospodăria. Era culcat într-o cușcă metalică unde fusese amenajat un loc de dormit, încuiată peste noapte cu lacăt, iar mâncare primea rar.

Nu a fost lăsat să meargă la școală și nici măcar să intre în contact cu alți copii. Băiatul a fost descris de martori drept ”sălbatic”, ”încet la minte”, ”flămând”, ”un băiat foarte necăjit”, ”nespălat şi tăcut”, ”singuratic”, ”supus”, ”închis în el”. Nici nu avea cum să aibă un comportament normal, băiatul fiind ținut ca un animal închis cu lacăt timp de zece ani.

Odată ce a înaintat în vârstă, băiatul a început să revendice plata pentru munca depusă, dar era mereu hăituit și bătut. A fugit de nenumărate ori de la stâna unchiului său și se refugia la fermele din vecinătate cerând ajutor.

”Victima a înţeles că ceilalţi ciobani sunt plătiţi pentru munca depusă la stână, banii cuveniţi nefiind daţi membrilor familiei, cum se întâmpla în cazul lui. Acest lucru l-a determinat să ia măsuri pentru a schimba situaţia, mai ales că acesta continua să locuiască în condiţii improprii, respectiv într-o baracă metalică. Pe cale de consecinţă, victima s-a interesat de banii la care avea dreptul, pentru munca depusă, însă inculpaţii i-au răspuns că toţi banii sunt dați mamei sale şi că el nu va primi bani pentru că „îi cheltuie pe lucruri care nu sunt de folos, respectiv ţigări şi bere”. Ca urmare a refuzului inculpaţilor de a-i remite vreo sumă de bani, victima a decis să fugă de la stâna inculpaţilor”, arată procurorii în rechizitori.

Ceilalți ciobani audiați au declarat că l-au văzut adesea bătut, cu urme de lovituri de ”ghioagă” pe spate și pe față. Au fost chiar sesizări la Direcția pentru Protecția Copilului, s-a făcut o anchetă socială specifice, autoritățile cerând ca minorul să fie preluat din acel mediu, însă mama lui s-a opus, rutinând că ea va avea grijă ca băiatul ei să crească în condiții normale. Autoritățile au luat de bună promisiunile femeii și nu au mai verificat care a fost soarta copilului.

”Ca urmare a modului şi condițiilor în care victima trăia şi muncea la ferma inculpaţilor, o serie de persoane din localitate au formulat sesizări către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galați. Potrivit adresei nr. 5379 / 10.02.2020, emisă de D.G.A.S.P.C., situaţia victimei a fost analizată de către angajaţii instituţiei, care au propus instituirea unei măsuri de protecţie specială, însă, în final, ţinându-se cont de declaraţia mamei, care şi-a asumat în mod formal răspunderea pentru creşterea şi educarea minorului, dosarul a fost închis şi înaintat S.P.A.S. Slobozia pentru monitorizarea situaţiei”, se arată în rechizitoriu.

Când a ajuns la vârsta majoratului, deja după aproape 10 ani de sclavie, băiatul și-a propus să fugă definitiv din Galați cu ajutorul unui alt fermier care îi oferise sprijin să-l ducă undeva în zona Banatului. Avea 19 ani când a încercat să facă acest pas. S-a refugiat la o stână din vecinătate, însă unchiul, mătușa și mama lui i-au luat urma și l-au adus din nou în cușca metalică. Aici a fost găsit spânzurat, mult prea târziu pentru a putea fi salvat.

Când a început ancheta privind moartea băiatului, telefoanele soților Nedelcu au fost interceptate de către procurori. Din discuțiile purtate între ei reiese că nu aveau niciun fel de compasiune față de drama copilului și căutau „un procuror bun care să îi scape”. Într-o conversație telefonică, mătușa băiatului explica interlocutorului că „Nu-i nimeni vinovat pentru că s-a spânzurat un nemernic”.

Curtea de Apel Galați urmează să se pronunțe cu sentința definitivă, următorul termen fiind programat pe 3 octombrie 2023.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#sclavie, #sinucidere, #Galati , #stiri juridice