Lumea zguduită de 5 catastrofe, alarmă globală: ”Totul este pierdut”, fenomene ajunse în puncte critice ireversibile VIDEO

Sambata, 10 Septembrie 2022, ora 01:00 9829 citiri
Harta globală a punctelor critice climatice FOTO: Scienec Alert

O alarmă globală a fost anunțată de oamenii de știință de la Universitățile din Stockholm, Suedia, Exeter, Marea Britanie și Potsdam, Germania, care au făcut un studiu publicat în revista Science pe 9 septembrie 2022. Experții au constatat că lumea este zguduită de 5 catastrofe climatice aflate în puncte critice, fără întoarcere.

Din cauza schimbărilor climatice și a încălzirii globale cu peste 1,1 grade Celsius au fost depășite limitele unor fenomene, ajunse la un apogeu ireversibil, potrivit The Guardian.

Cele 5 dezastre climatice includ prăbușirea calotei glaciare din Groenlanda, creșterea uriașă a nivelului mării, colapsul curentului din Oceanul Atlantic de Nord, perturbarea ploilor de care miliarde de oameni depind de hrană și topirea bruscă a permafrostului bogat în carbon.

La atingerea încălzirii globale de 1,5 grade Celsius, creșterea minimă așteptată acum, patru din cele cinci puncte critice fără întoarcere trec de la nivelul posibil la probabil, se arată în studiu.

În total, pe glob, cercetătorii au descoperit dovezi privind existența a 16 puncte climatice critice, ultimele 6 necesitând declanșarea încălzirii globale, cu o creștere de cel puțin 2 grade Celsius, conform estimărilor oamenilor de știință.

”Este posibil ca Pământul să fi lăsat o stare climatică ”sigură” până la încălzirea globală de 1 grad Celsius. Depășirea acest punct critic este adesea probabil să ajute la declanșarea altora, producând catastrofe”, au concluzionat cercetătorii.

Profesorul Johan Rockstrom de la Institutul Potsdam pentru cercetarea climei din Germania a avertizat: ”Lumea se îndreaptă spre o creștere a încălzirii globale de 2-3 grade Celsius. Acest lucru pune Pământul în situația de ajunge la mai multe puncte critice periculoase, fără de întoarcere”.

”Este cu adevărat îngrijorător. Studiul chiar susține de ce obiectivul de la Paris (privind acordul de mediu pe plan mondial) este atât de important și de ce trebuie luptat pentru acesta.

Nu putem spune asta, pentru că probabil vom atinge niște puncte critice, totul este pierdut și jocul s-a terminat. Fiecare fracțiune de grad pe care o oprim dincolo de creșterea de 1,5 grade Celsius reduce probabilitatea de a atinge mai multe puncte critice fără întoarcere”, a spus dr. David Armstrong McKay de la Universitatea Exeter din Marea Britanie.

Cele mai importante puncte climatice critice pentru Pământ, fără întoarcere, arătate de studiu, sunt: colapsul gheții din Groenlanda, Antarctica de Vest și două părți din estul Antarcticii, colapsul curentului din Oceanul Atlantic de Nord, moartea pădurii Amazonului, topirea permafrostului și pierderea gheții din Arctica.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com