Frica clasei mijlocii de politicile ecologice alimentează ascensiunea extremei drepte, avertizează președintele Columbiei

Sambata, 09 Decembrie 2023, ora 23:00
1754 citiri
Frica clasei mijlocii de politicile ecologice alimentează ascensiunea extremei drepte, avertizează președintele Columbiei
Gustavo Petro, primul preşedinte de stânga din istoria Columbiei/ FOTO: portside.org

Temerile clasei de mijloc de a pierde un nivel de trai ridicat din cauza politicilor ecologice conduc la ascensiunea extremei drepte în întreaga lume, a avertizat președintele Columbiei.

Într-un interviu amplu acordat The Guardian la summit-ul ONU privind clima COP28, Gustavo Petro, primul președinte de stânga al Columbiei, a spus că lumea trebuie să găsească modalități de a fi prosperă fără carbon și că bogata biodiversitate a țării sale va fi baza bogăției după eliminarea treptată a combustibililor fosili.

Țara sud-americană s-a alăturat unei alianțe de state care solicită un tratat de neproliferare a combustibililor fosili, Petro spunând că încearcă să prevină „distrugerea planetei Pământ”.

Fostul luptător de gherilă în vârstă de 63 de ani, care a câștigat puterea în 2022, a spus că Brazilia trebuie să-și „transforme mentalitatea” asupra Amazonului pentru a preveni distrugerea acesteia. Petro nu a fost de acord cu președintele brazilian, Luiz Inácio Lula da Silva, cu privire la rolul exploatării petrolului în cea mai mare pădure tropicală din lume.

Conservarea pădurilor tropicale amazoniene este o parte fundamentală a acțiunii globale privind schimbările climatice, crede președintele Columbiei, iar importanța acesteia a fost bine înțeleasă de columbieni.

Columbia a devenit o voce principală la Cop28 în primele negocieri privind eliminarea treptată a combustibililor fosili, în ciuda faptului că țara este un producător semnificativ de cărbune, petrol și gaze.

"Tot consumul care ne face să simțim confort, prosperitate și un nivel de trai ridicat în Statele Unite, Europa și alte societăți, cum ar fi China, se bazează pe un consum intensiv de carbon. Atunci când se propune decarbonizarea, această bază cade. Bineînțeles că este dificil să prezinți o alternativă", a spus Petro.

"Lupta împotriva crizei climatice pune în pericol [această prosperitate], o neagă și, în această măsură, există o teamă tot mai mare în clasele de mijloc și superioare ale lumii cu privire la ceea ce înseamnă saltul către o economie decarbonizată."

„Cred că ascensiunea extremei drepte este condusă în mod fundamental de frică”, a spus el. „Frica cântărește asupra mentalității claselor de mijloc, care sunt foarte puternice în Europa și Statele Unite, despre pierderea consumului, a confortului, a nivelului de trai, care fără îndoială ar putea crește odată cu transformarea.”

El a avertizat că este nevoie de măsuri urgente de reducere a emisiilor pentru a evita ca tot mai mulți oameni să fie nevoiți să își părăsească locuințele din cauza crizei climatice.

"Fluxurile migratorii vor crește în lume dacă nu acționăm rapid“

"Fluxurile migratorii vor crește în lume dacă nu acționăm rapid. Și asta pur și simplu pentru că tropicele rămân fără apă. Migrația va crește și va deveni de sute de milioane. Acest lucru este previzibil și astfel apare o construcție ca în Germania în anii 1930, bazată pe teama de diferență.

"Iar politicile anti-migrație se adâncesc, iar clasele de mijloc și superioare, chiar și în Europa albă, încep să construiască un sentiment de barbarie, de barbari care vin", a spus el.

Marți, la Cop28, Columbia s-a alăturat Alianței "Dincolo de petrol și gaze", o coaliție de guverne și organizații care lucrează pentru a facilita eliminarea treptată a producției de petrol și gaze. Petro a recunoscut că deocamdată combustibilii fosili stau la baza unei mari părți din economia actuală a Columbiei, dar a spus că acest lucru se va schimba după ce producția va înceta.

"Biodiversitatea, în opinia mea, este sursa noii noastre bogății, iar Columbia ar putea să o obțină", a spus el. "Țările cu cea mai mare biodiversitate din lume, în ordine, sunt Brazilia, Columbia și Venezuela. Dacă observăm, avem bogăția noastră acolo."

Petro a fost una dintre principalele voci care au cerut încetarea explorării combustibililor fosili în Amazon, în cadrul unui summit organizat de Lula în august pentru a coordona conservarea acestei zone. În pofida progreselor înregistrate în ceea ce privește încetinirea ritmului de despădurire în Brazilia, Lula a continuat explorarea petrolului în zonele sensibile din punct de vedere ecologic, iar Brazilia urmează să se alăture cartelului petrolier Opec în 2024.

„Din punct de vedere politic, este dificil în Brazilia să propună ideea salvării junglei“

Când a fost întrebat despre dezacordul său cu Lula în ceea ce privește rolul explorării petrolului, Petro a spus că este vorba de contexte naționale diferite.

"Jungla amazoniană, odată cu creșterea temperaturilor, poate arde, și toată acea masă de CO2 absorbită timp de milenii se întoarce în atmosferă. Acesta este unul dintre punctele fără întoarcere. Așadar, îngrijirea junglei amazoniene este unul dintre cele mai mari obiective ale luptei împotriva crizei climatice.

"Am reunit guvernele care au responsabilitatea pentru junglă, la Leticia, în Columbia și la Belém do Pará, în Brazilia - președintele Lula a fost prezent la toate aceste evenimente. Brazilia trebuie să treacă printr-o transformare a mentalității sale.

„Este mult mai ușor în Columbia. În Columbia înțelegem importanța junglei, deși există factori prădători la lucru care au de-a face cu mineritul ilegal [și] spălarea banilor asociate cu traficul de droguri.

„Totuși, în Brazilia, ideea transformării junglei în plantații agrare mari, în moșii mari, se dezvoltă de mult timp. Mulți lideri indigeni și ecologiști au murit, au fost asasinați, din cauza acestei lupte.

„Din punct de vedere politic, este dificil în Brazilia să propună ideea salvării junglei și a nu o exploata comercial, terenurile, teritoriile ei. De aceea a fost posibil un Bolsonaro”, a spus el.

Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Investițiile sporite, care însumează peste 10% din PIB, în sectorul militar, precum și evoluția producției industriale din ultimii doi ani din Rusia, sprijinită enorm de China, creionează...
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Centrul de cercetare economică și de afaceri din Londra anunța, anul trecut, că China va avea într-adevăr cea mai mare economie a lumii, dar există o alță țară care amenință...
#schimbari climatice, #presedinte, #Gustavo Petro, #summit climatic, #combustibili fosili, #protectie, #jungla amazon, #columbia , #stiri mediu