Care este rolul cursurilor de schimb valutar?

Advertorial
Joi, 13 Octombrie 2022, ora 19:28
14570 citiri
Care este rolul cursurilor de schimb valutar?
FOTO: shutterstock.com

Lumea finanțelor este importantă pentru companii mari și IMM-uri, dar și pentru oameni de toate vârstele. Expresia “banii pun lumea în mișcare” redă perfect această realitate. Ca să înțelegeți mai bine specificul domeniului, vă prezentăm în continuare detalii despre cursul de schimb valutar, rolul său și diferențele ce apar între diferite valute.

Ce reprezintă cursul valutar

Cursul valutar, denumit și curs de schimb, reprezintă prețul monedei unei țări, care este exprimat în moneda altei țări. Pe baza acestui raport între două valute, se realizează schimburile valutare

Cele mai multe valute se pot defini direct una față de cealaltă, prin cotare directă. Există și valute precum lira sterlină și moneda unică europeană (euro), ce au cotare indirectă: cursul monedei apare ca raport între o suma variabilă în moneda străină și o sumă fixă în moneda națională. La cotarea indirectă, elementul variabil este moneda straină, iar unitatea este considerată moneda internațională.

Care sunt principalele tipuri de curs valutar

Cele mai importante forme de curs valutar sunt cursul valutar oficial și cursul valutar de piață. Cursul valutar oficial este stabilit de Banca Națională a României (BNR), pe baza raportului dintre cerere și ofertă pentru diferite valute.

BNR publică în fiecare zi cursul valutar oficial, care este valabil 24 de ore și este considerat curs de referință. Pe lângă acesta există cursul de schimb interbancar, denumit și curs valutar de piață.

Cursul de piață este afișat de fiecare bancă în sucursalele din toată țara. De asemenea este afișat la casele de schimb valutar, care își stabilesc în mod independent valorile pentru cursul de schimb. Acestea diferă de la o unitate financiară la alta, în funcție de prioritățile și politicile proprii.

Care este rolul cursului valutar

Nivelul valutelor importante este urmărit cu interes de persoane fizice și companii. Oamenii vor să vadă cum fluctuează euro, dolarul american și alte valute în care se acordă credite bancare, se plătesc rate și remunerații.

De exemplu, dacă o familie vrea să contracteze un împrumut pe termen lung, cercetează piața financiară și descoperă care este cursul valutar pentru diferite bănci. Astfel pot să evalueze care este cea mai avantajoasă variantă de creditare, ce bancă să aleagă, ce valută (leu, euro, dolar american) și pe ce perioadă să se împrumute.

Înainte de plecarea într-o vacanță în străinătate oamenii caută să schimbe bani cât mai avantajos. Casele valutare le oferă opțiuni multiple, în condiții avantajoase. De asemenea la plata chiriilor și la rambursarea unor împrumuturi, cursul valutar are un rol decisiv în alegerea modalității de schimbare a sumelor de bani din lei în alte valute și invers.

Cursul valutar are un rol foarte important pentru firme, deoarece influențează importurile și exporturile. Activitatea economică este modelată în funcție de aprecierea monedei naționale care încurajează importurile sau de deprecierea ei, când companiile de reorientează către exporturi.

Balanța de plăți, deficitul bugetar, structura investițiilor și planificarea cheltuielilor sunt de asemenea influențate de evoluția cursului valutar și de predicțiile financiare pe care le anunță băncile centrale și organismele economice internaționale.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#schimb valutar, #curs de schimb valutar, #rol curs schimb valutar , #curs valutar