Schimb rar de prizonieri între SUA și Iran. Ce i-a oferit ”Marele Satana” Teheranului pentru eliberarea a cinci americani

Luni, 18 Septembrie 2023, ora 17:29
3040 citiri
Schimb rar de prizonieri între SUA și Iran. Ce i-a oferit ”Marele Satana” Teheranului pentru eliberarea a cinci americani
Printre americanii eliberați se află doi oameni de afaceri FOTO captură video YouTube

Cinci americani deţinuţi în Iran au plecat luni, 18 septembrie, spre SUA, în schimbul a cinci iranieni deţinuţi în SUA, relatează Reuters.

Teheranul a obținut, de asemenea, și şase miliarde de dolari din fondurile care erau blocate în Coreea de Sud, urmare a unui acord rar negociat de Qatar între două ţări între care există o puternică animozitate.

Un avion din Qatar a decolat de la Teheran, transportându-i pe cei cinci americani împreună cu două dintre rudele lor, la scurt timp după ce SUA şi Iranul au primit confirmarea că fondurile blocate au fost transferate în conturi din Doha, a declarat pentru Reuters o sursă informată în legătură cu acest subiect.

Cei cinci americani, care au dublă cetăţenie, urmau să zboare la Doha şi apoi în SUA.

”Sunt sănătoşi”, a declarat un oficial iranian.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, a declarat că doi dintre iranienii eliberaţi se vor întoarce în Iran, în timp ce doi vor rămâne în SUA la cererea lor. Un al cincilea deţinut se va alătura familiei sale într-o ţară terţă, a adăugat el.

Postul iranian Press TV a declarat că doi dintre cei cinci iranieni care urmează să fie eliberaţi în cadrul schimbului ar fi aterizat deja la Doha, dar nu a existat nicio confirmare independentă, deşi oficialii iranieni au declarat că trei dintre cei care urmează să fie eliberaţi de SUA nu se vor întoarce în Iran.

Kanaani a mai spus că fondurile - blocate în Coreea de Sud după ce sancţiunile americane împotriva Iranului au fost înăsprite în 2018 - vor fi la dispoziţia Teheranului încă de luni. Conform acordului, Qatarul se va asigura că banii vor fi cheltuiţi pe bunuri umanitare, şi nu pe articole aflate sub incidenţa sancţiunilor americane.

Deblocarea fondurilor vine după luni de negocieri mediate de Doha între Statele Unite şi Iran, două ţări care sunt în dezacord profund în ceea ce priveşte ambiţiile nucleare ale Teheranului şi alte probleme. Doha a găzduit cel puţin opt runde de discuţii cu negociatorii iranieni şi americani, care au stat în hoteluri separate, vorbind prin intermediul ”diplomaţiei de navetă”, a declarat anterior o sursă pentru Reuters.

Ca un prim pas în cadrul acordului, Washingtonul a renunţat la sancţiuni pentru a permite transferul de fonduri iraniene în valoare de 6 miliarde de dolari din Coreea de Sud către Qatar. Fondurile au fost blocate în Coreea de Sud, în mod normal unul dintre cei mai mari clienţi pentru petrolul Iranului, atunci când Washingtonul a impus sancţiuni financiare radicale asupra Teheranului, iar banii nu au mai putut fi transferaţi.

SUA cataloghează Teheranul drept un stat sponsor al terorismului, iar Iranul numeşte Washingtonul ”Marele Satana”. Dar cele două state rămân profund divizate şi în privinţa altor probleme, de la programul nuclear al Iranului şi influenţa sa în regiune până la sancţiunile americane şi prezenţa militară americană în Golf.

Qatarul, o ţară mică din Golf, producătoare de energie şi extrem de bogată, a încercat să îşi sporească vizibilitatea globală, găzduind anul trecut Cupa Mondială de fotbal şi croindu-şi un rol în diplomaţia internaţională. Naţiunea musulmană sunnită găzduieşte o mare bază militară americană, dar şi-a creat, de asemenea, legături strânse cu Iranul musulman şiit.

Transferul fondurilor iraniene în cadrul acordului a atras critici din partea republicanilor americani care spun că preşedintele Joe Biden, un democrat, plăteşte, de fapt, o răscumpărare pentru cetăţenii americani. Casa Albă a apărat însă acordul.

Printre cetăţenii americani eliberaţi se numără Siamak Namazi, în vârstă de 51 de ani, şi Emad Sharqi, în vârstă de 59 de ani, ambii oameni de afaceri, şi Morad Tahbaz, în vârstă de 67 de ani, un ecologist care deţine şi cetăţenia britanică. Aceştia au fost eliberaţi din închisoare şi plasaţi în arest la domiciliu luna trecută. Un al patrulea cetăţean american a fost, de asemenea, eliberat în arest la domiciliu, în timp ce un al cincilea se afla deja în arest la domiciliu. Identităţile lor nu au fost dezvăluite.

Oficialii iranieni i-au numit pe cei cinci iranieni care urmau să fie eliberaţi de SUA: Mehrdad Moin-Ansari, Kambiz Attar-Kashani, Reza Sarhangpour-Kafrani, Amin Hassanzadeh şi Kaveh Afrasiabi. Doi oficiali iranieni au declarat anterior că Afrasiabi va rămâne în Statele Unite, dar nu i-au menţionat pe ceilalţi.

Legăturile dintre Washington şi Teheran sunt şi mai tensionate de când Donald Trump, un republican, a retras SUA în 2018 din acordul nuclear dintre Iran şi puterile mondiale. De atunci, ajungerea la un alt acord nuclear a căpătat puţină tracţiune, în timp ce Biden se pregăteşte pentru alegerile americane din 2024.

Peste 100 de tornade au fost înregistrate în mai multe state americane. Cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața VIDEO
Peste 100 de tornade au fost înregistrate în mai multe state americane. Cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața VIDEO
Cel puţin cinci persoane au fost ucise de unele dintre numeroasele tornade care au măturat o parte din marele câmpii din centrul Statelor Unite, au anunţat duminică autorităţile locale,...
Schimbările pe care le va aduce Trump dacă va redeveni președinte al SUA. Sociolog: „Are alte mize”. Planul pentru Ucraina și România
Schimbările pe care le va aduce Trump dacă va redeveni președinte al SUA. Sociolog: „Are alte mize”. Planul pentru Ucraina și România
Niciun proces nu-l va împiedica pe Donald Trump să candideze și chiar să obțină un nou mandat, crede sociologul Alfred Bulai. În cazul României, alegerile din SUA sunt deosebit de...
#schimb prizonieri, #SUA, #Iran program nuclear , #Iran