Ultimul anunț despre aderarea României la Schengen. Când se vor relua discuțiile la nivel european

Marti, 03 Ianuarie 2023, ora 17:37
10240 citiri
Ultimul anunț despre aderarea României la Schengen. Când se vor relua discuțiile la nivel european
FOTO Arhivă Ziare.com

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu afirmă, marţi, pe Facebook, că este important ca subiectul aderării României la spaţiul Schengen să rămână pe agenda europeană, şi doar dacă vom aborda coerent începutul de an, vom avea o şansă reală ca ţara noastră să intre în spaţiul Schengen pe finalul anului.

”Anul 2023 poate să fie anul aderării României la spaţiul Schengen, dacă vom aborda acest subiect coerent şi cu profesionalism. Avem nevoie de o acţiune externă mai dinamică, de implicare la cel mai înalt nivel şi de o mai bună cooperare între toţi cei care pot ajuta la realizarea acestui obiectiv important pentru ţara noastră. Toţi am văzut ce a putut face Croaţia, prin aderarea la zona euro şi la spaţiul Schengen, începând cu 1 ianuarie, deşi a intrat în Uniunea Europeană după România”, spune europarlamentarul PSD.

Victor Negrescu arată că, ”din păcate, nici nu a început bine anul că deja emisiunile TV sunt pline cu tot felul de comentarii politicianiste”.

”De cealaltă parte, Bulgaria nu ezită să acţioneze direct. Vizita de la Viena a preşedintelui social-democrat din Bulgaria deja produce rezultate. La finalul lunii ianuarie, cancelarul austriac va merge împreună cu ministrul de interne la frontiera dintre Bulgaria şi Turcia pentru a identifica şi propune împreună soluţii la nivel european în vederea combaterii fenomenului migraţional. Această abordare este corectă şi reprezintă un fel de a face politică europeană care poate produce rezultate. Să nu mire pe nimeni dacă Bulgaria va lăsa România în urmă dacă se va pune problema, o fac deja privind aderarea la zona euro. Doar la noi necunoscătorii au fost ezitanţi”, afirmă Negrescu.

Eurodeputatul PSD precizează că agenda europeană prevede câteva ”momente cheie”.

”În perioada 25-27 ianuarie, va avea loc în Suedia reuniunea informală a Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI). Este obligatoriu pentru România să profite de acest moment pentru a clarifica disensiunile cu Austria şi pentru a solicita un calendar ferm de aderare. De asemenea, trebuie să solicite ca extinderea Schengen să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI din martie sau iunie.

În perioada 9-10 februarie, va avea loc Consiliul European. Este important ca subiectul aderării României la spaţiul Schengen să rămână pe agenda europeană. Şefii de stat şi de guvern trebuie să abordeze această tematică şi să clarifice aspectele restante. Doar dacă vom aborda coerent începutul de an, vom avea o şansă reală ca ţara noastră să intre în spaţiul Schengen pe finalul anului”, afirmă Negrescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Aderarea României la Spațiul Schengen cu frontierele terestre va fi discutată de Consiliul European în luna iunie. ”Suntem pregătiţi să o facem”
Aderarea României la Spațiul Schengen cu frontierele terestre va fi discutată de Consiliul European în luna iunie. ”Suntem pregătiţi să o facem”
Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu a declarat că va continua să facă toate eforturile necesare pentru ca România să devină stat membru cu drepturi depline în spaţiul Schengen....
Uniunea Europeană deschide, din nou, ușa Turciei. Interesul pentru un mediu stabil în estul Mediteranei dă startul unor noi discuții
Uniunea Europeană deschide, din nou, ușa Turciei. Interesul pentru un mediu stabil în estul Mediteranei dă startul unor noi discuții
Liderii Uniunii Europene au adoptat miercuri seara o declaraţie prin care se afirmă dorinţa unei relaţii reciproc avantajoase cu Turcia şi un interes strategic pentru un mediu stabil în estul...
#Schengen, #aderare, #Spatiul Schengen, #Victor Negrescu , #Spatiul Schengen
Comentarii