România a trecut examenul încrederii pentru aderarea la Schengen. ”Mai trebuie ca nota să fie trecută oficial în carnet”

Joi, 17 Noiembrie 2022, ora 14:07
9838 citiri
România a trecut examenul încrederii pentru aderarea la Schengen. ”Mai trebuie ca nota să fie trecută oficial în carnet”
Romania aproape de intrarea în Schengen FOTO: Arhiva Ziare.com

Ramona Jurubiţă, preşedinta Consiliului Investitorilor Străini a declarat joi, 17 noiembrie, că România a trecut examenul încrederii în privinţa aderării la Spaţiul Schengen.

"(....) în ultimele două decenii, asistăm la o dublare a ponderii investiţiilor străine directe în PIB, în România, ceea ce înseamnă prosperitate economică şi socială, dar şi crearea unui efect de multiplicare al afacerilor în economie. Totodată, este important să nu uităm că dezvoltarea economică a fiecărei ţări din Uniunea Europeană are efecte pozitive şi directe la nivelul întregii Uniuni Europene.

Investiţiile se bazează întotdeauna şi pe încrederea între părţi, iar aderarea României la Spaţiul Schengen reprezintă şi un examen al încrederii foarte important între statele membre UE, ca parteneri ai aceeaşi economii europene. Noi credem că examenul încrederii a fost trecut de România. Singurul lucru de care avem nevoie este ca nota să fie trecută şi oficial în carnet, pentru că merităm în Schengen", a afirmat Jurubiţă.

Potrivit reprezentantei CIS, creşterea investiţiilor în România a fost impulsionată de aderarea la structuri internaţionale, precum NATO şi UE.

"(...) noi considerăm că un element important în atragerea investiţiilor străine îl reprezintă aderarea României la structurile internaţionale. Putem limpede observa cum atât aderarea la NATO şi, ulterior, la Uniunea Europeană au fost evenimente care au impulsionat creşterea investiţiilor străine directe, dacă ne uităm în ţările din Europa Centrală şi de Est.

În mod concret, în cazul României, uitându-ne la ultimele două decenii, putem remarca că ponderea stocurilor de investiţii străine directe ca procent în PIB era de aproximativ 21% în 2003, înainte de aderarea la NATO, apoi a crescut până la aproximativ 42% din PIB în 2021. Este cifra luată din raportul privind investiţiile străine directe emis de BNR", a spus Ramona Jurubiţă.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) organizează, joi, o conferinţă de presă ce are ca temă aderarea României la zona Schengen şi impactul benefic pe care aceasta îl va genera pentru dezvoltarea pieţei interne, inclusiv prin crearea de avantaje suplimentare pentru economiile tuturor statelor membre.

Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Selecționerul Edi Iordănescu a primit o veste neplăcută de la unul dintre cei mai în formă internaționali români, în perspectiva participării României la Euro 2024. Astfel, Olimpiu...
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
#Schengen, #Romania, #aderare , #Schengen