Ce scrie presa din Austria după ce politicul a oprit România din drumul spre Schengen: "România se simte trădată; Lipsă de spirit european"

Joi, 08 Decembrie 2022, ora 23:20
17788 citiri
Ce scrie presa din Austria după ce politicul a oprit România din drumul spre Schengen: "România se simte trădată; Lipsă de spirit european"
Presa din Austria vorbește despre dezamăgirea României dar și despre lipsa unui spirit european FOTO Pixabay

Subiectul votului din Comisia Jai privind extinderea Spațiului Schengen a fost relatat de către mai multe publicații din Austria, care vorbesc atât despre dezamăgirea României cât și despre lipsa unui spirit european.

Conform unor traduceri realizate de către G4Media, Der Standard titrează: România se simte trădată de Austria din cauza veto-ului Schengen

Potrivit ministrului de interne Bode, Karner a susținut aderarea în februarie, iar România l-a convocat pe ambasadorul austriac ca notă de protest. La summitul UE al miniștrilor de interne și de justiție de joi, ministrul austriac de interne Gerhard Karner a fost singurul care s-a pronunțat împotriva aderării României la spațiul Schengen. Olanda, alături de Austria, a votat împotriva admiterii Bulgariei. Cu toate acestea, voturile privind România și Bulgaria au fost cuplate. Un vot separat a avut loc cu privire la Croația – de la 1 ianuarie, țara va face parte din zona în care se aplică libera circulație a persoanelor în Europa. Nu doar comisarul european de interne Ylva Johansson s-a declarat „dezamăgită” de veto-ul austriac, în România există o mare frustrare.

Der Standard: Lipsa spiritului european

Oricine cunoaște istoria țării noastre ar trebui să fie conștient de legăturile istorice și culturale puternice cu România. Karner și cancelarul Karl Nehammer (ambii ÖVP) nu numai că nu au spirit european, ci și spirit austriac. Pentru că oricine care cunoaște istoria țării noastre ar trebui să știe despre puternicele legături istorice și culturale cu România. Împiedicarea aderării la Schengen dăunează, de asemenea, investitorilor locali austrieci și asistenților geriatrici români, care trebuie să aștepte în continuare la graniță atunci când sosesc pentru a avea grijă de pensionarii austrieci.

Cu toate acestea, în timp ce Nehammer și Karner s-au îndreptat în ultima vreme tot mai mult către Ungaria și Serbia, care sunt responsabile de faptul că numărul cererilor de azil în Austria a crescut enorm în acest an, iar celor doi cei mai răi autocrați din Europa – premierul ungar Viktor Orbán și președintele sârb Aleksandar Vučić – le-au promis bani și sprijin, România este umilită. Naționaliștii iliberali sunt flatați, iar reformatorii umiliți. În Balcani, acest lucru este văzut ca un ghid care arată că cei brutali ar trebui să se afirme împotriva celor care apără valorile și dezvoltarea pozitivă.

ORF: Veto-ul Austriei provoacă dezamăgire și critici

Joi, miniștrii de interne ai UE au deschis calea pentru aderarea Croației la Schengen. Pe de altă parte, aderarea planificată a României și Bulgariei a fost blocată – în principal de Austria. Ambasadorul austriac a fost convocat de MAE de la București. Criticile la adresa veto-ului Vienei nu au venit doar din partea statelor afectate.

„Nu numai că mi-aș fi dorit o decizie diferită astăzi, în care Bulgaria și mai ales România să fie incluse și ele în spațiul Schengen, dar este o dezamăgire serioasă”, a declarat ministrul german de externe Annalena Beaerbock (Verzi). „Cred că faptul că lucrurile s-au schimbat din cauza veto-ului austriac și această decizie forțată este mai mult decât greșită din punct de vedere al politicii europene și al geopoliticii.”

Criticile au venit din partea partenerului de coaliție. „Veto-ul Austriei asupra aderării României și Bulgariei la Schengen din ianuarie 2023 nu corespunde valorilor europene”, au subliniat eurodeputații Partidului Verde, Monika Vana și Thomas Waitz.

Kurier: Furie mare în România din cauza veto-ului Austriei la Schengen

Se cer plăți compensatorii pentru pierderile economice și se solicită boicotarea companiilor austriece.

În România, blocarea de către Austria a intrării țării în Schengen provoacă o mare iritare. Președintele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, Răzvan Nicolescu, a cerut joi, în cadrul unei conferințe de presă a întreprinderilor mici și mijlocii de la București, ca Austria să plătească plăți compensatorii echivalente cu pierderile economiei românești de 200 de milioane de euro pe lună.

Die Presse: Austria și Olanda blochează intrarea Bulgariei în Schengen și trag după ele și România

Bruxelles. Joi, în jurul orei 14:30, zarurile au fost aruncate la Bruxelles: Croația ar putea adera la spațiul Schengen de la 1 ianuarie, ceea ce va duce în mod fundamental la eliminarea controalelor la frontiera sa cu Slovenia și Ungaria, țări din Schengen. Dar Bulgaria și România au fost respinse la reuniunea Consiliului miniștrilor de interne din UE, deoarece Austria și Olanda au pus veto la admiterea Bulgariei. În timp ce Țările de Jos ar fi deschise la aderarea României la spațiul Schengen, guvernul bulgar refuză să își vadă candidatura separată de cea a României.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nancy Faeser la București: fotbal și Schengen
Nancy Faeser la București: fotbal și Schengen
Ministra germană de Interne Faeser a vizitat ieri și azi Bulgaria și România. Schengen, migrația ilegală și siguranța suporterilor la campionatul european de fotbal au fost temele discutate...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Schengen, #aderare Schengen, #austria schengen , #Austria