Scandalul Djokovic dezvăluie regimul dur de frontieră al Australiei. Infernul din centrele de detenție unde imigranții pot aștepta și 10 ani

Sambata, 15 Ianuarie 2022, ora 21:14
7577 citiri
Scandalul Djokovic dezvăluie regimul dur de frontieră al Australiei. Infernul din centrele de detenție unde imigranții pot aștepta și 10 ani
Hotelul Park, un loc securizat cunoscut sub numele de „închisoarea Park” FOTO Facebook

Liderul tenisului masculin a fost ținut într-o unitate securizată, unde mai mult de 30 de solicitanți de azil așteapăt un verdict.

Şederea forţată a lui Novak Djokovic într-un centru de cvasi-detenţie din Melbourne a fost neobişnuită nu numai pentru că este cel mai bun jucător de tenis masculin din lume, ci şi pentru că a fost eliberat după doar patru zile.

Pentru cei peste 30 de solicitanți de azil care lâncezec de mult timp la Hotelul Park, un loc securizat cunoscut sub numele de „închisoarea Park”, nu se intrevede o astfel de soluție.

Tenismenu sârb a atras din greșeală atenția asupra situației lor dificile, când anularea vizei de intrare i-a adus o scurtă ședere la Hotelul Park, scrie Financial Times.

„Este incredibil că solicitanții de azil au fost închiși în ultimii doi ani chiar în inima orașului Melbourne și a fost nevoie de o controversă care l-a avut în centru pe jucătorul de tenis ”, a spus Claire Gomez, o asistentă care și-a exprimat sprijinul pentru detinuți.

Foștii „vecini“ ai lui Djokovic rămân în spatele zidurilor unei locații care a făcut titluri în întreaga lume pentru calitatea proastă a alimentelor, inclusiv larvele din unele alimente, și tensiunea mentală și fizică suferită de migranți. Majoritatea așteaptă tranzitul către țări precum Canada și SUA.

Mehdi Ali a fost mutat la Park Hotel din Nauru, insula Pacificului, unde sute de solicitanți de azil care încercau să intre în Australia au fost ținuți într-un sumbru lagăr de detenție numit „închisori insulare”, la două luni după ce a fost diagnosticat cu tulburare de stres post-traumatic.

El este blocat în sistemul australian de azil de aproape un deceniu, după ce familia sa din Iran l-a urcat pe o barcă și l-a trimis către Australia când avea 15 ani.

Sănătatea sa mintală a avut de suferit din cauza lipsei de certitudine cu privire la momentul în care se va încheia încarcerarea - agravată de chinul de a putea privi cetățenii obișnuiți care circulă liberi prin fereastră.

„În închisoare, îți ia viața, dar nu poți vedea viețile altora”, a spus el prin telefon din interiorul hotelului. „Dar sunt în mijlocul orașului și nu pot pleca. Este ca și cum ți-ar fi foame și ai vedea pe cineva mâncând în fața ta.”

Craig Foster, fotbalistul devenit avocat pentru drepturile omului, a salutat felul în care suferința lui Djokovic a atras atenția la nivel mondial asupra regimului de frontieră dur al Australiei.

Australia operează centre de detenție în Nauru și Papua Noua Guinee

Australia operează centre de detenție în larg în Nauru și Papua Noua Guinee pentru „oamenii ambarcațiunilor” cum sunt numiți cei care au fost interceptați încercând să ajungă în țară. În luna septembrie a anului trecut, mai erau 1.459 de persoane în centrele de detenție și alte unități din Australia, potrivit datelor guvernamentale, citat de FT.

Kim Matousek, un protestatar în fața „închisorii Park”, a susținut că politicile de detenție au devenit, de asemenea, un cost uriaș pentru contribuabilul australian.

Un raport al Consiliului pentru Refugiați din Australia publicat în 2019 a stabilit costul politicilor guvernamentale de azil la 9,6 miliarde de dolari australieni (7 miliarde dlari americani).

Un purtător de cuvânt al autorității de frontieră din Australia i-a îndemnat pe migranți, cum sunt cei din Hotelul Park, să caute opțiuni de migrație în alte țări, adăugând că autoritățile „au rămas dedicate sănătății și bunăstării deținuților”.

Oficialul australian a adăugat: „Politicile de protecție a frontierelor din Australia rămân constante; persoanele care călătoresc ilegal în Australia cu barca nu se vor stabili definitiv aici. Transferul temporar în Australia pentru a primi tratament medical nu este o cale către reglementare.”

Doar SUA și Marea Britanie primesc mai mulți refugiați pe cap de locuitor decât Australia, potrivit guvernului.

Cele mai recente date de la biroul de statistică din Australia au arătat că în țară trăiau 7,6 milioane de migranți. Dar pandemia de coronavirus a făcut ca pentru prima dată din 1946, imigrația să scadă brusc anul trecut.

Ce alte staruri au fost alungate din țară

Novak Djokovic nu este prima celebritate care are probleme cu autoritățile din Australia. Unul dintre cele mai răsunătoare cazuri similare e cel al lui Johnny Depp şi al fostei sale soţii. Ei au adus ilegal în ţară doi câini ce riscau să fie eutanasiaţi. N-au scăpat de regulile stricte din Australia nici Eminem sau Snoop Dogg.

Amber Heard a sosit în Australia, în aprilie 2015, cu un avion privat, pentru a i se alătura soțului ei de atunci, Johnny Depp, care filma Pirații din Caraibe. I-a luat cu ea și pe cei doi câini Yorkshire Terrier ai familiei, Pistol și Boo. Doar că Amber nu a declarat animalele la vamă, o infracțiune gravă în Australia. Autoritățile au aflat de prezența câinilor în țară când unul dintre îngrijitorii patrupedelor a postat o poză cu ei. Imaginea a declanşat un război al declarațiilor între vedete și oficiali, care au adus în discuţie chiar şi eutanasierea câinilor.

În 2007, Snoop Dogg a încercat să intre în Australia pentru a susține o serie de concerte. Era inclusiv cap de afiș la Australian MTV Video Music Awards. Dar a fost blocat de ministrul de atunci al imigrației, din cauza condamnărilor pentru droguri şi arme, din Statele Unite.

"Nu pare genul de tip pe care ni-l dorim în țara asta", a spus oficialul într-un interviu. Directorii MTV au încercat să-l ajute pe Snoop Dogg, dar tot i s-a refuzat intrarea, pe "motive de caracter".

În 2001, Eminem era unul dintre cei mai în vogă artiști. Câștigase un Oscar pentru melodia din filmul "8 Mile" și planifica un turneu în Australia. Un parlamentar vocal a cerut autorităților să-i interzică rapperului intrarea în țară. Motivul oferit - o posibilă influenţă dăunătoare pentru tineretul australian, deoarece Eminem ar fi promovat o cultură a drogurilor, violenței și a... limbajului vulgar. Deranjat, Eminem a concertat în Australia abia la zece ani de la scandal.

Joe Cocker a fost expluzat din Australia în timpul unui turneu din 1972, în care cântărețul a fost arestat de două ori. Pe vremea aceea, avea o viață tumultoasă și se lupta cu dependența de droguri și alcool. Mai întâi, el și alți cinci din anturajul său au fost prinși cu marijuana și trimiși în arest, de unde au ieșit câteva ore mai târziu pe cauțiune. A fost arestat din nou pentru că și-ar fi agresat iubita în holul hotelului. După acest nou incident, ministrul imigrației i-a dat lui Cocker patru ore să părăsească țara și restul turneului a fost anulat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
Scandal sexist, cu o femeie la conducerea VAR: ”Mi se pare destul de complicat”
Scandal sexist, cu o femeie la conducerea VAR: ”Mi se pare destul de complicat”
Antrenorul clubului Vasco da Gama din Rio de Janeiro, argentinianul Ramon Diaz, a pus, miercuri, sub semnul întrebării prezenţa unei femei la conducerea arbitrajului video, o declaraţie care a...
#scandal, #Djokovici, #regim frontiera de stat, #Australia, #lagare , #Australia