Foști directori în Apele Române, trimiși în judecată de DNA. Procurorii îi acuză de complicitate la abuz în serviciu

Joi, 30 Decembrie 2021, ora 14:23
4850 citiri
Foști directori în Apele Române, trimiși în judecată de DNA. Procurorii îi acuză de complicitate la abuz în serviciu
Marius Mihai Nechita, fost șef al Sistemul de Gospodărire a Apelor FOTO: mesageruldeneamt.ro

Marius Nechita, fost director al Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț, nu ar fi avut drept să dețină această funcție, deoarece nu ar fi avut pregătirea de specialitate.

El este trimis în judecată de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.

Alături de Nechita a mai fost trimis în judecată și Ioan Tănasă, fostul șef al Serviciului Resurse Umane, Relații cu Publicul și Administrativ din cadrul Administrației Bazinale de Apă (A.B.A.) Siret. Acesta este cercetat pentru comiterea a două infracțiuni de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, din care una în formă continuată.

De asemenea, Marius Andrei Rîznic, fost șef al Sistemului Hidrotehnic Independent Pașcani, este cercetat pentru comiterea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

Cum au ajuns Nechita și Rîznic șefi fără să îndeplinească criteriile de eligibilitate

Procurorii spun că, în cursul anului 2020, Răzvan Grigore Găină, directorul A.B.A. Siret, cu încălcarea dispozițiilor legislației primare, ar fi dispus și semnat mai multe documente (decizii, act adițional la contractul individual de muncă etc.) prin care inculpații Marius Andrei Rîznic și Marius Mihai Nechita ar fi fost numiți provizoriu la conducerea Sistemului Hidrotehnic Independent Pașcani respectiv a Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț, în condițiile în care aceștia nu ar fi îndeplinit cerințele de vechime și experiență necesare pentru ocuparea acelor funcții.

O parte din documentele respective ar fi fost semnate și de inculpatul Ioan Tănasă, în calitate de șef al Serviciului Resurse Umane, Relații cu Publicul și Administrativ.

Unde lucrau cei doi înainte să fie șefi

Înainte de numirea în acele funcții, inculpatul Marius Andrei Rîznic a ocupat funcția de administrator public în cadrul cabinetului primarului comunei Ciortești, județul Iași, iar Marius Mihai Nechita și-a desfășurat activitatea ca și consilier, gradația 1 la cabinetul unui secretar de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Ulterior, aceștia ar fi fost detașați la Administrația Bazinală de Apă (A.B.A.) Siret și mai departe ar fi fost numiți, în maniera de mai sus, pe cele două funcții de conducere, pe care le-ar fi ocupat în perioadele aprilie 2020 – august 2021 (Marius Andrei Rîznic) respectiv martie 2020 - februarie 2021 (Marius Mihai Nechita).

Prin aceste demersuri, a fost produs un prejudiciu A.B.A. Siret în valoare de 231.864 lei, reprezentând salariile brute achitate către cei doi angajați.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii față de Răzvan Grigore Găină.

Administrația Bazinală de Apă (A.B.A.) Siret a precizat că se va constitui parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bacău cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Directorul ABA Siret, cercetat pentru abuz în serviciu, a încheiat acord de vinovăție cu DNA

Procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul Răzvan Grigore Găină, la data faptelor director al Administrației Bazinale de Apă (A.B.A.) Siret, în sarcina căruia s-a reținut comiterea a două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, din care una în formă continuată.

Δn prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

- 2 (doi) ani, 7 (șapte) luni și 10 (zece) zile închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani, 7 (șapte) luni și 10 (zece) zile și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor”, arată DNA într-un comunicat de presă.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Bacău.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un cunoscut jurnalist de investigație, asasinat într-un magazin din Columbia. Imagini surprinse din momentul atacului FOTO/VIDEO
Un cunoscut jurnalist de investigație, asasinat într-un magazin din Columbia. Imagini surprinse din momentul atacului FOTO/VIDEO
Un cunoscut jurnalist de investigație din Columbia a fost asasinat într-un magazin. Din imaginile surprinse de camerele de supraveghere din magazin se poate observa cum Jaime Vasquez, în...
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Tribunalul Vaslui a decis luni, 15 aprilie, plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD Dumitru Buzatu, acuzat de luare mită, aflat până acum în arest la Penitenciarul Vaslui....
#scandal Apele romane, #Marius Mihai Nechita, #coruptie, #Marius Andrei Riznic, #abuz in serviciu, #SGA Neamt , #DNA