Celălalt Lionel! Cine este omul de la naționala Argentinei, cu merite uriașe, despre care se vorbește prea puțin

Luni, 19 Decembrie 2022, ora 11:51
4333 citiri
Celălalt Lionel! Cine este omul de la naționala Argentinei, cu merite uriașe, despre care se vorbește prea puțin
Lionel Scaloni e antrenorul Argentinei FOTO facebook

Se vorbește destul de puțin despre celălalt Lionel din naționala Argentinei, adică despre selecționerul Scaloni, cel mai tânăr antrenor de la Mondiale, devenit singurul tehnician argentinian care a câștigat atât Copa America, cât și Campionatul Mondial.

Scaloni (44 ani) are un merit uriaș în câștigarea acestui titlu. Nu mai contează faptul că n-a fost niciodată principal până să ia prima echipă a Argentinei în 2018, nici ce a făcut anul trecut la Copa America, pe care a dus-o acasă după 28 de ani, ci cum a gestionat situația în Qatar.

Argentina a început prost, 1-2 cu Arabia Saudită, poate cea mai mare surpriză din istoria turneelor finale. Presiunea a fost uriașă pe umerii lui Scaloni, care a trăit câteva zile cu sabia deasupra capului. Omul și-a asumat vina acelui eșec și a recunoscut că a făcut o echipă care a intrat cam pe vârfuri contra arabilor, visând să le dea o căruță de goluri, așa cum o făcuse în ultimul amical, 5-0 cu Emiratele Arabe Unite, o echipă tot din zonă dar mult mai slabă.

După primul meci, Scaloni a schimbat aproape toată apărarea, adică pe Molina, Romero și Tagliafico, nemulțumit că de acolo a venit trădarea în meciul cu saudiții, în care Argentina n-a jucat strălucit, dar n-ar fi pierdut fără ușurința pe care a arătat-o la fazele în care saudiții au marcat. Din echipă a dispărut și Papu Gomez, fotbalist experimentat, dar cam atât, în locul căruia a intrat Mac Allister. Au apărut titulari contra Mexicului, Montiel, Lisandro Lopez, Acuna, iar la mijloc a încercat cu Guido Rodriguez, de la Betis, în locul lui Paredes, unul dintre titularii de neclintit.

Argentina a câștigat greu, iar Scaloni nu s-a mulțumit cu asta. A schimbat din nou contra Poloniei. Într-o lume tot mai conservatoare, antrenorul de 44 de ani a părut extrem de flexibil și mereu în căutare de soluții. E clar că nu-i ușor să gestionezi un lot ca al Argentinei, dar când ajutoarele tale se numesc Aimar, Ayala și Samuel, parcă gândești mai ușor.

Abia la al treilea meci, formula de campioană mondială s-a conturat. Cum? Cu doi tineri titularizați. Julian Alvarez (22 ani) vârf în locul lui Lautaro Martinez, ratangiul de serviciu, și Enzo Fernandez (21 ani) în centrul liniei de mijloc. Fernandez avea doar trei selecții la națională și dacă nu se accidenta Lo Celso probabil rămânea acasă și nu prindea lotul. Mutarea s-a dovedit câștigătoare, Alvarez a fost al doilea golgheter al echipei (4 goluri), iar Fernandez desemnat cel mai bun tânăr fotbalist de la Mondiale. Mac Allister, cel mai neargentinian fotbalist argentinian ca stil de joc, a rămas titular. Tot cu Polonia au revenit în echipă Romero și Molina, pedepsiți după prestația cu Arabia Saudită.

În noua formulă, cea mai aproape de adevăr, Argentina a început să joace din ce în ce mai bine. Messi, care a avut libertate totală, și-a împins echipa, dar ar fi nedrept să nu se remarce și Mondialul pe care l-a făcut linia de mijloc, foarte solidă, în frunte cu Rodrigo De Paul, și în general jocul mai puțin spectaculos, dar consistent și pragmatic al celorlalți, Argentina n-a mai părut o echipă frumoasă și naivă, dispusă să danseze chiar și în ploaie, fapt care a contat enorm. Scaloni a știut să renunțe la prejudecățile spectacolului sud-american și să imprime un fotbal eficient. Evident, nu peste noapte, dar a mers pe ideea lui, ceea ce nu-i ușor într-o țară nu cu 50 de milioane de selecționeri, ci cu 50 de milioane de selecționeri gata să te calce în picioare dacă-i dezamăgești.

Cu Australia, în optimi, Argentina nu l-a avut pe Di Maria, accidentat, care oricum jucase slab. A intrat din nou Papu Gomez, la fel de slab, care la următorul meci avea să iasă.

Contra Olandei, Scaloni a preferat să schimbe sistemul și a folosit trei fundași centrali, Lisandro Martinez, Otamendi și Romero. Paredes și Di Maria, tot pe bancă. Jocul a mers bine cu excepția ultimelor zece minute, care puteau să-i coste scump, dar la penaltyuri și-a intrat în rol uriașul Martinez. Apropo de penaltyuri, de mult n-am văzut jucători care să bată cu atâta încredere.

A venit semifinala contra Croației, cel mai bun meci al Argentinei. Și o nouă formulă de echipă, cu Paredes titular, după patru meciuri ca rezervă. Și cu Tagliafico, în locul suspendatului Acuna, ca fundaș stânga. Di Maria tot absent.

La finală, Scaloni l-a titularizat pe Di Maria, revenit după accidentare, dar avusese un turneu final slab, și i-a făcut loc în echipa care surclasase Croația. Ce a făcut Di Maria? Gol și penalty scos, inspirație maximă pentru antrenor.

Practic, Argentina cred că a avut cea mai mobilă echipă din turneu. În afara axului Martinez – Otamendi - De Paul – Messi, selecționerul de 44 de ani a schimbat mereu câte ceva. Iar rezultatul final, arată că a făcut-o bine.

Cu excepția portarilor de rezervă, Rulli și Armani, toți fotbaliștii Argentinei au fost pe teren la Mondiale. Știți cine a fost al treilea cel mai puțin folosit fotbalist? Dybala, omul cerut de toată lumea pe teren, introdus câteva minute cu Croația și aseară ca să bată penalty, contra Franței.

După părerea mea, o mare parte din meritul succesului Argentinei îl are acest Lionel Scaloni, care a gestionat excelent un lot valoros, dar nu cel mai valoros de la Mondiale, cel puțin sub Franța, Anglia sau Brazilia. Un antrenor tânăr și ambițios, practic creatorul noii Argentine.

Din lotul ca

re a fost în Rusia 2018, unde Scaloni era secundul lui Sampaoli, peste patru ani, campioni mondiali au ieșit doar Messi, Otamendi, Di Maria, Acuna, Tagliafico, Dybala și al treilea portar Armani. Restul sunt oamenii lui Scaloni.

Fostă mare gimnastă a României, acuzată de trădare de țară: ”Tu chiar atâta nesimțire poți să ai? Te scarpini în timpul imnului...”
Fostă mare gimnastă a României, acuzată de trădare de țară: ”Tu chiar atâta nesimțire poți să ai? Te scarpini în timpul imnului...”
Lavinia Agache (56 de ani), una dintre cele mai mari gimnaste din istoria României, campioană olimpică la J0 1984, și-a amintit de un episod tensionat petrecut în compania antrenorului Bela...
Șumudică, anunț de ultimă oră despre venirea la Rapid și Bogdan Lobonț! "Nu știu dacă George Copos a făcut ce face Șucu"
Șumudică, anunț de ultimă oră despre venirea la Rapid și Bogdan Lobonț! "Nu știu dacă George Copos a făcut ce face Șucu"
Marius Șumudică a vorbit despre situația de la Rapid, unde echipa este în pericol să nu prindă cupele europene după ce patronul Dan Șucu a băgat peste 7 milioane de euro în transferuri....
#Scaloni, #Argentina, #antrenor, #merite, #echipa, #tactica, #creatie , #Campionatul mondial 2022