Șarpele simbol al medicinei, întâlnit foarte des în România. Este specie protejată și apare desenat pe emblema farmaciilor

Autor: N.G.
Luni, 20 Iunie 2022, ora 05:04
14251 citiri
Șarpele simbol al medicinei, întâlnit foarte des în România. Este specie protejată și apare desenat pe emblema farmaciilor
Șarpele lui Esculap este considerat unul dintre cei mai ”eleganți” din fauna României

Venerat de romani acum două milenii și persecutat de români în prezent, un șarpe des întâlnit în țara noastră este un veritabil simbol al medicinei. Reprezintă acel șarpe ce apare desenat pe emblema farmaciilor încolăcit pe un pahar.

Constituie unul dintre cei mai des întâlniți șerpi din România, dar din necunoștință este ucis de multe ori, deși nu reprezintă niciun pericol pentru om.

Există câteva legende în mitologia antică din Grecia referitoare la Zamenis longissimus sau șarpele lui Esculap. Una dintre acestea spune că acesta ar avea cunoştinţe despre plantele medicinale şi despre proprietăţile vindecătoare ale acestora.

De aceea zeul grec Asclepios (Esculap la romani) este înfăţişat cu un şarpe încolăcit în jurul toiagului său. Pentru a afla cunoştinţele șarpelui, Esculap se trasforma în chip de şarpe şi apoi revenea la înfăţişarea de om după care folosea aceste informaţii pentru tratarea bolnavilor. Esculap a ajuns doctorul grec de pe Muntele Olimp, iar şarpele ”lui Esculap” a devenit simbolul medicinei.

Zamenis longissimus este răspândit în centrul şi sudul Europei, Caucaz, Asia Mică şi Nordul Iranului. În România, șarpele lui Esculap se găseşte sporadic în diverse localităţi situate în toate regiunile ţării. Este întâlnit mai frecvent în Dobrogea, Banat şi Munții Apuseni.

Este unul dintre cei mai eleganți șerpi din fauna României, având un corp lung și strălucitor (ajungând şi la 2 metri lungime), acolo unde găseşte condiţii favorabile. Are un aspect zvelt, cu un cap mic şi îngust, corpul cilindric, iar coada lungă şi subţire. Solzii de pe partea dorsală sunt netezi şi uşor carenaţi în partea posterioară a corpului. Sunt în număr de 23 de şiruri transversale şi 212 – 248 de şiruri ventrale.

Coloritul dorsal la specia Zamenis longissimus este brun deschis, brun închis sau brun-cenuşiu, majoritatea solzilor fiind prevăzuţi cu dungi albe. În părţile laterale ale capului sunt prezente pete gălbene deschise, iar de la ochi până la marginea gurii se întind fâșii negre. Coloritul ventral este alb-gălbui uniform pe toata suprafaţa. Coloritul dorsal al juvenililor este cu pete brune închise pe un fond galben cu negru. Există şi exemplare melanice (negre în totalitate).

Mușcă când este atacat, dar rana este doar o zgârietură

Şarpele lui Esculap este o specie termofilă ce preferă pădurile uscate, cu zone însorite (rarişti de foioase, luminişuri, tufărişuri), terenuri stâncoase arbori şi/sau arbuşti şi ruine invadate de vegetaţie.

Este cel mai bun căţărător dintre şerpii României. Deşi este lent, atunci când este atacat muşcă furios, însă rana pe care o lasă în urmă nu este decât o mică zgârietură. Hrana acestuia constă în şopârle, rozătoare, cârtiţe şi rar păsări sau ouă de păsări. Intră în hibernare la sfârșitul lui octombrie, ascunzându-se în vizuini, în galerii, sub trunchiuri de copaci sau sub stânci și iese din hibernare în luna aprilie.

Reproducerea se desfăşoară în mai-iunie, iar ponta este depusă la aproximativ o lună după împerechere şi poate cuprinde 5-8 ouă albe şi alungite. Eclozarea având loc în luna septembrie cu pui ce depăşesc dimensiunea de 20 de centimetri.

În ţara noastră, specia este protejată prin Legea nr. 462/2001 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, fiind considerată o specie de interes comunitar ce necesită o protecție strictă. Conform clasificării IUCN, la nivel mondial specia are un statut de preocupare minimă, iar în Cartea Roşie a Vertebratelor din România specia este notată ca fiind vulnerabilă.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#sarpe, #esculap, #medicina, #specie, #pericol , #specie