Probleme mici de sănătate, normale pentru perioada sarcinii - cum le tratezi și când e cazul să apelezi la medic

Advertorial
Luni, 02 Octombrie 2023, ora 17:11
3764 citiri
Probleme mici de sănătate, normale pentru perioada sarcinii - cum le tratezi și când e cazul să apelezi la medic
FOTO: freepik.com

Sarcina vine la pachet cu multe bucurii - primele mișcări ale bebelușului, pregătirile pentru primirea lui, dar și cu mici probleme de sănătate, de care prea puține viitoare mame vorbesc. Constipația, durerile de spate, venele varicoase, hemoroizii și depresia sunt doar câteva dintre afecțiunile des întâlnite pe perioada sarcinii, care aduc disconfort femeilor și le provoacă jenă, astfel încât evită să se adreseze specialiștilor pentru primirea unui tratament.

Dacă te regăsești printre cele care se confruntă cu astfel de afecțiuni și nu știi cum poți ameliora simptomele, află în cele de mai jos ce poți face în acest sens și când e cazul să te adresezi unui medic.

Hemoroizii

Ai fi surprinsă, dar aproximativ 40% dintre femeile se confruntă cu hemoroizii in sarcina, mai ales în cel de-al treilea trimestru. Hemoroizii sunt venele situate în jurul anusului, care se inflamează pe fondul modificărilor hormonale din timpul sarcinii. De asemenea, creșterea uterului, constipația și modificările fluxului sanguin contribuie la apariția acestei afecțiuni. Durerea la defecație, mâncărimile locale și sângele în scaun sunt semnale că ar fi indicat să te adresezi unui medic pentru un diagnostic. În general, ameliorarea constipației printr-o dietă bogată în fibre, mișcarea fizică moderată și anumite medicamente sau suplimente cu administrare locală, precum supozitoarele sau cremele, ajută la tratarea durerii. Cele mai bune supozitoare pentru hemoroizi conțin ingrediente active precum corticosteroizi sau anestezice locale, însă e bine să te consulți cu un medic înainte de a le folosi.

Constipația

Constipația în sarcină apare din cauza modificărilor hormonale, respectiv a creșterii concentrației de progesteron care relaxează mușchii intestinali și încetinește tranzitul. Însă, pe lângă predispoziția medicală, lipsa activității fizice și a fibrelor din dietă favorizează apariția afecțiunii. De aceea, atât pentru sănătatea ta, cât și a fătului, este bine să adopți o dietă cât mai bogată în fibre - fructe, legume, oleaginoase, cereale integrale - și să consumi multă apă, mai ales în timpul verii. Dacă aceste schimbări în stilul de viață nu funcționează, te poți adresa medicului pentru un tratament potrivit.

Venele varicoase

Volumul crescut de sânge de pe parcursul sarcinii, cât și creșterea concentrației de progesteron duc la dilatarea venelor și, implicit, la apariția afecțiunii cunoscută sub numele de varice. De asemenea, factorul ereditar sau supraponderabilitatea îți pot mări șansele să dezvolți o astfel de afecțiune. Pentru a încetini procesul de degradare a venelor varicoase, este important să faci cât mai multă mișcare - și plimbările intră în această categorie, să eviți să stai prea mult în picioare sau să porți pantofi cu toc și să porți ciorapi de compresie. Un alt obicei care ajută este să dormi cu picioarele sprijinite pe un suport, astfel încât acestea să fie mai sus decât restul corpului.

Durerile de spate

Poate cea mai comună problemă de sănătate a gravidelor este durerea de spate, mai ales în ultimul trimestru de sarcină. Acest lucru este absolut normal, deoarece ligamentele devin mai moi în această perioadă iar greutatea fătului pune o presiune suplimentară pe spate. Prevenirea acestei dureri se poate face doar într-o mică măsură, prin evitarea ridicării obiectelor grele sau prin purtarea pantofilor fără toc. În cazul în care durerile apar, apelează la masaje, băi calde sau la exerciții ușoare pentru spate.

Sângerările gingivale

Problemele apar și la nivelul cavității orale, din cauza fluxului crescut de sânge din organism, dar și din cauza modificărilor hormonale. Astfel, în cazul unor gravide, gingiile devin mai sensibile la tartru și la inflamații și apare sângerarea. În această situație, este indicat să te prezinți direct la medicul stomatolog pentru o igienizare profesională, ce poate fi realizată fără riscuri de către femeile însărcinate.

Pentru multe viitoare mame, sarcina poate fi o perioadă sensibilă, plină de provocări, de aceea este important să acționezi din timp atunci când simți că ceva este în neregulă și să te adresezi specialistului pentru liniștea ta.

Medic: Cazurile de cancer vor crește în toată lumea. Cele mai frecvente organe afectate de această boală necruțătoare în România
Medic: Cazurile de cancer vor crește în toată lumea. Cele mai frecvente organe afectate de această boală necruțătoare în România
Dr. Mircea Savu, medic primar radioterapie la Institutul Oncologic Bucureşti a declarat într-un interviu acordat News.ro că adresabilitatea pacienţilor cu vârsta sub 50 de ani cu forme de...
Ar trebui să iau suplimente pentru a mă ajuta să dorm? Explicațiile unui medic. Care medicamente sunt mai eficiente
Ar trebui să iau suplimente pentru a mă ajuta să dorm? Explicațiile unui medic. Care medicamente sunt mai eficiente
Este bine stabilit faptul că somnul joacă un rol crucial în sănătate și bunăstare. Numeroase studii au documentat relația dintre sănătate și cantitatea și calitatea somnului oamenilor....
#sarcina, #probleme de sanatate, #sanatate, #medic , #sarcina