Cum este sărbătorit Crăciunul pe mapamond: Petreceri pe plajă în Australia și băi în lacurile înghețate ale Elveției

Luni, 25 Decembrie 2023, ora 14:13
2045 citiri
Cum este sărbătorit Crăciunul pe mapamond: Petreceri pe plajă în Australia și băi în lacurile înghețate ale Elveției
Crăciunul este o sărbătoare care devine treptat tot mai populară în China. FOTO: Unsplash

Crăciunul este sărbătorit, în funcţie de tradiţii, climă sau evenimente organizate local în cele patru colţuri ale lumii, iar sărbătoarea a început de duminică şi continuă luni. Naşterea lui Iisus a început să fie sărbătorită din secolul al III-lea în lumea creştină. Primele sărbători de Crăciun se derulau timp de mai multe zile, din noiembrie până în ianuarie.

Alegerea acestei perioade a ţinut de o strategie a Bisericii, care a permis dispariţia vechilor obiceiuri şi tradiţii păgâne, care au fost înlocuite cu una dintre cele mai importante sărbători ale creştinătăţii: naşterea lui Iisus.

Sărbătoarea Crăciunului nu exista la începutul creştinismului. Evangheliile nu menţionau data naşterii lui Iisus Hristos, iar Biserica a trebuit să aleagă o dată. La început, nu toate bisericile creştine aveau aceeaşi dată pentru sărbătoarea Naşterii Domnului, până când data de 25 decembrie a fost aleasă în anul 354 e.n. de Biserica din Occident. Biserica din Orient a păstrat data de 6 ianuarie.

De petreceri pe plajă până la băi în lacuri înghețate

Iată cum este sărbătorit Crăciunul pe mapamond:

  • Ucraina - Ucrainenii ortodocşi au participat în Ajunul Crăciunului la slujbe de Crăciun, odată cu Occidentul, pentru prima oară în istoria Ucrainei, într-un semn de sfidare a Moscovei, la aproape doi ani de la invazia rusă. „Ne rugăm pentru sfârşitul războiului. Ne rugăm pentru victorie”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
  • Australia - În Australia, data Crăciunului cade în plină vară australă. Însă atmosfera nu este mai puţin festivă, iar petreceri au loc pe plajă, în costum de baie, pe plăci de surf şi în jurul grătarului.
  • Kenya - Pentru kenieni, o populaţie majoritar creştină, Crăciunul înseamnă reunirea familiei. Credincioşii de la Legio Maria African Church Mission au portnit în procesiune, în acest an, la slujba de Crăciun.
  • SUA - În Florida, în Statele Unite, petrecerile festive de Crăciun seamănă cu cele din Australia, mai ales pe plajă. Cocoa Beach n-ar nimic de-a face cu Polul Nord, dar un eveniment de surfing cu Moşi Crăciuni este organizat anual şi strânge fonduri pentru asociaţii de caritate. În regiunea Rio Grande, comunităţi indigene se reunesc pentru a sărbători perioada crăciunului în costume tradiţionale, dansuri şi muzică.
  • China - În China, Crăciunul este o sărbătoare care devine treptat tot mai populară. Decoraţiuni apar în oraşe, iar festivităţi sunt organizate în toată ţara.
  • Columbia - Columbia este o ţară în care aproape 95% dintre locuitori sunt creştini. Crăciunul este un moment foarte important pentru locuitori, iar festivităţile încep de la 7 decembrie, cu „Ziua Lumânărilor”. În acest an, preşedintele Gustavo Petro a participat la un eveniment organizat la Bogota pentru persoane fără adăpost.
  • Macedonia de Nord - Ca în fiecare an, sute de persoane s-au îmbrăcat în costumul roşi cu alb lui Moş Crăciun, pentru a participa la o cursă festivă pe străzile din Skopje, în Macedonia de Nord.
  • Elveţia - Apa cu o tempertură de 8°C nu i-a descurajat pe numeroşi locuitori ai Elveţiei să sară în Lacul Geneva (Leman) pentru a sărbători Crăciunul, şi a bea ceva. În urmă cu o săptămână, peste 4.000 de persoane au participat la o competiţie de înot.
  • Vatican - Aproximativ 6.500 de credincioşi au asistat la slujba de Crăciun prezidată de Papa Francisc în Bazilica Sf. Petru, la Vatican, iar sute de credincioşi au urmărit-o pe ecrane uriaşe instalate afară. „Suntem apropiaţi de fraţii şi surorile noastre care suferă din cauza războiului: ne gândim la Palestina, Israel şi Ucraina”, a declarat Suveranul Pontif.
  • Irak - Crăciunul a devenit o zi liberă în Irak, în 2020. La Biserica Al-Tahera Al-Kubra de la Qaraqosh, în nordul Irakului, locuitori s-au adunat să asiste la o slujbă punctată cu un foc uriaş în aer liber.
  • Indonezia - Numeroase slujbe au fost organizate în toată Indonezia, o ţară cu populaţie majoritar musulmană. În Biserica Bethanyd, la Surabaya, sute de persoane au ţinut lumânări în timpul rugăciunii.

Origini pentru cuvântul „Crăciun”

Originile cuvântului „Crăciun” sunt diverse, controversate şi, de multe ori, se întrepătrund. Origini latine ale sale se regăsesc în Italia, Portugalia, Spania, unde „Crăciun” se spune „Natale” (Italia), „Natal” (Portugalia) şi „Navidad/ Natividad” (Spania).

Pentru unii istorici, originile cuvântului vin de la vechii gali din Franţa, deoarece „Crăciun” („Noel”, în franceză) ar proveni din două cuvinte ale galilor – „noio” (nou) şi „hel” (soare).

Această origine face referire la caracterul profan al sărbătorii şi, în special, la celebrarea solstiţiului de iarnă de vechii gali. Întrucât marile sărbători religioase creştine şi sărbătorile păgâne se suprapun şi se întrepătrund, este dificilă descoperirea originilor exacte ale cuvântului „Crăciun”.

În limba română, la fel ca în multe alte limbi regionale europene, originea latină a continuat să existe până în zilele noastre pentru a desemna sărbătoarea Crăciunului – „creatio,- onis” însemnând „naştere”.

În engleză se spune „Christmas” („Mesa de Crăciun”), în germană „Weichnachten” („Nopţile sfinte”), în olandeză „Kerstmis”, iar în greacă „Chrisstouyenna”.

O influenceriță din Irak a fost împușcată mortal în fața casei. Atacatorul s-a prefăcut că îi livrează mâncare FOTO/VIDEO
O influenceriță din Irak a fost împușcată mortal în fața casei. Atacatorul s-a prefăcut că îi livrează mâncare FOTO/VIDEO
O influenceriță din Irak a fost împușcată mortal în fața casei sale. Ea mai fusese în trecut acuzată de „imoralitate” pentru că postase clipuri cu ea conducând, dansând sau stând...
Irakul adoptă o nouă lege anti-LGBT+ care prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare. „A codificat în termeni juridici discriminarea” FOTO
Irakul adoptă o nouă lege anti-LGBT+ care prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare. „A codificat în termeni juridici discriminarea” FOTO
Irakul a adoptat, sâmbătă, 27 aprilie, o lege care incriminează relaţiile homosexuale şi tranziţiile de gen, cu pedepse de până la 15 ani de închisoare, după un proiect iniţial care...
#Sarbatoarea Craciunului, #obiceiuri Craciun, #China, #Kenya, #Irak, #Australia , #Craciun