Sărbătoare mare pe 6 august. De ce este interzis să te cerți de Schimbarea la Față

Vineri, 05 August 2022, ora 23:47
11797 citiri
Sărbătoare mare pe 6 august. De ce este interzis să te cerți de Schimbarea la Față
Schimbarea la Față FOTO / captură video Youtube Adrina Cîmpan

Credincioșii sărbătoresc sâmbătă, 6 august, Schimbarea la Față. Data marchează, în tradiția populară, începutul toamnei. Tradiția spune că nu e bine să te cerți în această zi, dar nici să muncești.

Schimbarea la Faţă a Domnului este sărbătorită de Biserică la 6 august, în Postul Adormirii Maicii Domnului.

Semnificația religioasă

Pe muntele Tabor, înainte de intrarea în Ierusalim şi de momentul Jertfei de pe Cruce pentru răscumpărarea păcatelor oamenilor, Hristos S-a arătat Apostolilor în adevărata Sa ipostază de Dumnezeu adevărat şi Om adevărat. Iisus i-a luat atunci cu sine pe munte pe Petru, Iacob şi Ioan.

Sfântul Ioan Gură de Aur arată că acest lucru a fost făcut de Mântuitorul lumii pentru întărirea Apostolilor. Pentru aceasta Hristos a poruncit să se arate pe Muntele Taborului şi cei mai străluciţi bărbaţi ai Vechiului Testament, Moise şi Ilie.

Pe Tabor, pe când se ruga, Hristos S-a schimbat la faţă, strălucind cu slava dumnezeirii Sale: "Şi s-a schimbat la faţă, înaintea lor, şi a strălucit ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina" (Matei, 17, 2). În acel moment, ucenicii L-au văzut în adevărata Sa înfăţişare: Dumnezeu, căci strălucea ca soarele, şi Om, căci avea un veşmânt. Umanitatea Lui era atât de pătrunsă de dumnezeire, încât veşmântul şi trupul Lui au strălucit ca lumina.

Pentru ca ucenicii să poată vedea pe Iisus în lumina Sa necreată, ei înşişi au fost pătrunşi de această lumină, de acest har. Numai astfel au putut vedea cu ochii trupeşti lumina dumnezeirii.

Atunci a spus Sfântul Apostol Petru: "Doamne, bine este sa fim noi aici; dacă voieşti, voi face aici trei colibe: Ţie una, şi lui Moise una, şi lui Ilie una" (Matei 17, 4). Atunci, un nor luminos i-a umbrit şi s-a auzit un glas: "Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultaţi-L" (Matei 17, 5).

Auzind, cei trei sfinţi apostoli au căzut cu faţa la pământ, înspăimântându-se peste măsură. Hristos S-a apropiat însă de ei şi le-a zis: "Sculaţi-vă şi nu vă temeţi!" (Matei 17, 7), poruncindu-le să nu spună nimănui despre această întâmplare până la Învierea Sa din morţi.

Tradiții și superstiții

În popor se consideră ziua de 6 august drept începutul toamnei, momentul în care vremea începe să se schimbe și să se răcească.

Schimbarea la Față mai este numită în popor și Obrejenia, adică schimbare, transformare.

Tradiția ortodoxă spune că este una dintre acele zile când cerurile se deschid, iar cei aleși de Dumnezeu pot vedea Porțile Raiului.

În această zi nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de către cineva, că așa vei fi tot anul, arată ziarulunirea.ro.

Se mai spune că aceia care nu țin această sărbătoare vor fi uscați și gălbejiți ca florile câmpului ce încep să se veștejească.

Pe 6 august nu se spală haine.

Tradiția populară susține că oamenii care nu-și văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineața zilei, se spune că vor muri până la sfârșitul anului.

Tot de Schimbarea la Față se culeg și ultimele plante de leac și se zice că boabele de struguri gustate azi ar fi bune de leac pentru cei care au intestinele sensibile.

Aproape 2 milioane de români îşi aniversează onomastica de Florii. Ce nume se sărbătoresc
Aproape 2 milioane de români îşi aniversează onomastica de Florii. Ce nume se sărbătoresc
Duminică, 28 aprilie, românii sărbătoresc Floriile. Și, tot atunci, aproape 1,8 milioane dintre ei îşi serbează onomastica. Potrivit Direcţiei pentru evidenţa persoanelor şi...
Ortodocşii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Ce se face în această zi, conform tradiției populare
Ortodocşii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Ce se face în această zi, conform tradiției populare
Ortodocşii îl sărbătoresc marţi, 23 aprilie, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi din calendarul ortodox,...
#sarbatoare, #sarbatoare religioasa, #schimbarea la fata semnificatia religioasa, #schimbarea la fata , #obiceiuri
Comentarii