Sărbătoare mare pe 1 octombrie. Tradiții și superstiții: Ce nu ai voie în niciun fel să faci de Acoperământul Maicii Domnului

Sambata, 01 Octombrie 2022, ora 08:20
13208 citiri
Sărbătoare mare pe 1 octombrie. Tradiții și superstiții: Ce nu ai voie în niciun fel să faci de Acoperământul Maicii Domnului
Acoperământul Maicii Domnului FOTO / Știrile Pro Tv

Creștinii ortodocși sărbătoresc sâmbătă, 1 octombrie, Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului. Tradiția din popor spune că azi nu se tunde părul și se servesc plăcinte de post cu mere sau dovleci.

Sărbătoarea are loc în amintirea unei minuni întâmplate în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, în timpul împăratului Leon Înţeleptul (886-911), când Maica Domnului s-a arătat Sfântului Andrei cel nebun pentru Hristos (pomenit în calendarul creştin ortodox la 2 octombrie), ca ocrotitoare şi mijlocitoare a creştinilor, arată agerpres.

În lumea aceasta suntem puşi ca un semn în faţa arcului şi zboară spre noi săgeţile din toate părţile: "unele din arcul vrăjmaşilor celor văzuţi, care îşi încordează arcul asupra noastră şi se laudă întru mândria lor, iar altele din arcul vrăjmaşilor nevăzuţi, încât noi ne jelim aşa: 'Nu putem să suferim săgetăturile diavoleşti'. Altele vin de la firea cea care se luptă asupra duhului, iar altele de la arcul mâniei şi îngrozirii celei drepte a lui Dumnezeu" ("Vieţile Sfinţilor").

Cu toate aceste săgeţi, Acoperământul Preacuratei şi Prea-binecuvântatei Fecioare, ca o pavăză, ne fereşte să nu fim răniţi de moarte.

Tot astăzi este pomenit Sfântul Apostol Anania, unul din cei şaptezeci de ucenici ai Mântuitorului.

Superstiții și tradiții din popor

Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Pocroave, arată alba24. Este momentul în care se fac pregătiri pentru sezonul rece al ogoarelor. Se zice că de acum, dimineața, pământul va fi acoperit cu brumă.

Tradiția din popor mai spune că fetele se roagă Sfântului Procroavă pentru podoaba capilară deasă și azi nu se tunde părul, care nu trebuie aruncat și nici ars deoarece se pot face farmece cu el.

De 1 octombrie, creștinii țin post deoarece cred că astfel sunt feriți de boli, înec sau supărări.

Se mai spune că fetele și femeile care se gătesc de nuntă azi vor avea o căsnicie lungă și fericită.

Tot azi se servesc rudele și musafirii cu plăcinte de post, umplute cu mere sau cu dovleci.

"Post de TikTok". Un paroh bucureștean vrea ca Postul Paștelui să includă și post pe rețelele de socializare
"Post de TikTok". Un paroh bucureștean vrea ca Postul Paștelui să includă și post pe rețelele de socializare
Părintele Vasile Ioana, parohul bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi”, a explicat că ortodocșii care vor să respecte Postul Mare din acest an ar trebui să facă și o pauză pe rețelele...
Începe Postul Paștelui. Când se dă dezlegare la pește și ce zile libere au românii
Începe Postul Paștelui. Când se dă dezlegare la pește și ce zile libere au românii
Postul Paștelui Ortodox din 2024 încep luni, 18 martie. Vor exista doar două zile cu dezlegare la pește. Primele șase sâmbete din Postul Marilor, denumite și Sâmbetele Moșilor sunt...
#sarbatoare, #sarbatoare religioasa, #1 octombrie, #ortodocsi , #sarbatoare