Cum s-a ajuns ca un cetățean sârb să fie rejudecat pentru o mită de 10 euro, refuzată de un polițist de frontieră

Luni, 24 Octombrie 2022, ora 10:01
1926 citiri
Cum s-a ajuns ca un cetățean sârb să fie rejudecat pentru o mită de 10 euro, refuzată de un polițist de frontieră
Mita a constat în două bancnote de 5 euro, strecurate în paşaport de cetăţeanul sârb FOTO: Poliția de Frontieră

Curtea de Apel Craiova a dispus rejudecarea unui cetăţean sârb, condamnat la doi ani de închisoare pentru dare de mită, scrie Gazeta de Sud.

Instanţa a constatat că inculpatul nu a fost legal citat de judecătorii de la Tribunalul Mehedinţi. Anchetatorii au susţinut că bărbatul a încercat să mituiască cu 10 euro un poliţist de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei Porțile de Fier I.

Potrivit oamenilor legii, cetăţeanul sârb a încercat să mituiască poliţistul de frontieră pentru că nu avea permis de conducere.

"În data de 3 octombrie 2019, un agent de poliție din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Drobeta Turnu Severin a sesizat ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Mehedinţi, cu privire la faptul că un cetățean sârb s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Porțile de Fier I, pe sensul de ieșire din România, fără a îndeplini condițiile legale pentru părăsirea teritoriul țării, respectiv nu avea asupra sa permisul de conducere.

Cu această ocazie, pentru ca polițistul de frontieră să-și încalce atribuțiile de serviciu, în sensul de a-i permite ieșirea din țară și pentru a urgenta verificările specifice, cetățeanul sârb i-a oferit o sumă de bani în euro, cu titlu de mită, sumă care a fost refuzată categoric”, au explicat ofiţerii anticorupţie.

Mita a constat în două bancnote de 5 euro, „strecurate” în paşaport de cetăţeanul sârb.

Cetăţeanul sârb a fost deferit justiţiei în iunie 2020. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Mehedinţi, instanţă care s-a pronunţat pe 21 martie, anul acesta. Inculpatul a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru dare de mită. Instanţa a dispus confiscarea sumei de bani oferită poliţistului de frontieră.

"Condamnă pe inculpatul V.G. la pedeapsa de doi ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită. Dispune confiscarea sumei de 10 de euro, oferită de inculpatul V.G. cu titlu de mită”, a dispus instanţa.

Hotărârea Tribunalului Mehedinţi a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova de bărbatul condamnat. Săptămâna trecută, instanţa a admis apelul formulat de inculpat şi a dispus rejudecarea acestuia.

Judecătorii craioveni au constatat că bărbatul nu a fost citat legal de Tribunalul Mehedinţi.

"Cum în primă instanţă nu a avut loc o judecată cu respectarea tuturor garanţiilor procedurale, primul grad de jurisdicţie nu poate fi luat în considerare şi ca atare, pentru respectarea dreptului la un proces echitabil în special în componenţa relativă la dreptul la apărare şi egalitatea armelor şi asigurarea efectivă a două grade de jurisdicţie, se impune rejudecarea cauzei”, au dispus judecătorii craioveni.

Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.

Un funcționar DGASPC a fost prins în flagrant când lua mită pentru o semnătură. Primea banii lunar, de la sfârșitul anului trecut
Un funcționar DGASPC a fost prins în flagrant când lua mită pentru o semnătură. Primea banii lunar, de la sfârșitul anului trecut
Un funcţionar din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Ialomiţa a fost prins în flagrant când primea 600 de lei mită de la o persoană, pentru a...
Imaginile șocante cu Ionel Ganea scos cu forța din mașina personală: ”Calcă frâna, calcă frâna!” VIDEO
Imaginile șocante cu Ionel Ganea scos cu forța din mașina personală: ”Calcă frâna, calcă frâna!” VIDEO
Fostul internațional Ionel Ganea (50 de ani) a avut parte de o altercație cu polițiștii înaintea meciului amical România - Irlanda de Nord (1-1), disputat vineri seară pe Arena Națională....
#sarb, #rejudecat, #mita, #euro, #politie , #inchisoare
Comentarii