Pedepse absurde pentru elevi, care îi implică și pe părinți. Ce spun specialiștii

Miercuri, 23 Noiembrie 2022, ora 23:48
2703 citiri
Pedepse absurde pentru elevi, care îi implică și pe părinți. Ce spun specialiștii
FOTO: Hepta.com

Sancțiunile elevilor ar trebui să îi afecteze și pe părinți, pentru a fi eficiente. Este concluzia la care a ajuns Cristian Comșa, președintele Asociației Școlilor Particulare.

"O spun din perspectiva conducătorului de unitate de învățământ, în momentul în care sancțiunea atinge părintele, atunci acesta reacționează și se pot realiza îmbunătățiri, fiindcă trebuie coroborat cu fenomenul acesta al neglijării”.

"Foarte mulți părinți spun: puteți să-l sancționați, să-i dați să lucreze suplimentar în școală, dar să fie la școală, nu îl trimiteți acasă. În momentul în care îl trimiți acasă o zi și trebuie să stea cu acel copil, atunci lucrurile se schimbă", a explicat Cristian Comșa.

Ce spune regulamentul

Potrivit ROFUIP 2022 (Regulamentul de organizare și funcționare al școlilor) începând cu acest an școlar, 2022-2023, elevii nu mai pot fi exmatriculați, invocându-se dreptul elevului la educație.

"Eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu”, se arată în comunicatul din iulie, al Ministerului Educației.

Articolul 127 al ROFUIP a fost modificat astfel

"(1) Consiliile profesorale din unităţile de învăţământ de stat, particular sau confesional validează situaţia şcolară a elevilor, pe clase, în şedinţa de încheiere a cursurilor, iar secretarul consiliului consemnează în procesul-verbal numărul elevilor promovaţi, numărul şi numele elevilor corigenţi, repetenţi, amânaţi, exmatriculaţi (în cazul elevilor din învățământul postliceal), precum şi numele elevilor cu note la purtare mai mici de 7, respectiv 8 pentru profilul pedagogic şi unităţile de învăţământ teologic şi militar/calificative mai puţin de “Bine”", potrivit ROFUIP.

Ce spun specialiștii

"Pedeapsa nu a funcționat niciodată, în nicio situație, orice persoană pedepsită nu face altceva decât să se înfurie și mai tare în momentul în care i se dă o pepeapsă.

Important este să identificăm cauza care a condus la un comportament inadecvat al copilului în cadrul școlii, să evaluăm factorii din mediul socio-cultural, starea de sănătate, iar toate aceste lucruri însumate ne ajută să ajungem la o concluzie, să vedem ce s-a întâmplat și ce trebuie luat în evidență și rezolvat la acel copil.

Odată ce mintea noastră înțelege ceea ce se întâmplă reușește să identifice și soluții viabile pentru acea situație", explică psihologul Corina Pop, pentru Ziare.com.

S-a rupt legătura dintre părinte-copil

"Nu știu exact dacă părinților nu le este comod să stea cu copiii, dar de câțiva ani încoace observ că s-a rupt mult legătura dintre părinți și copii. Părinții nu reușesc să identifice problemele copiilor, nu se cunosc în profunzime, nu stabilesc o legătură trainică, armonioasă din punct de vedere emoțional.

Părinții nu se simt comozi să își exteriorizeze emoțiile, astfel încât nici pe ale copiilor nu pot să le înțeleagă. Sunt mereu stresați de muncă, au foarte multe task-uri în program. Toate aceste îi deconectează de ei", spune Corina Pop.

Părinții să facă activități împreună cu copilul

"De multe ori aud părinți care spun că au nevoia să stea 10 minute liniștiți că nu mai suportă să audă țipete și nemulțumiri în casă. Și este normal ca cel mic să vrea să meargă la părinte când acesta ajunge acasă să îi spună ce s-a întâmplat cu el peste zi.

Însă, din păcate, părinții nu mai au timp, pentru că apare de foarte multe ori epuizarea. Astfel, lucrurile devin incomode între părinți și copii. Părinții preferă să îi ducă la sporturi, la meditații, la psiholog, numai pentru a fi mai liberi.

Preferabil ar fi să se așeze lângă copil și să se bucure împreună de micile activități. Trebuie să se întoarcă la lucrurile care le creau plăcere", a punctat Corina Pop.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Câți români care dețin mașini electrice au un singur autoturism. "Încă două termice, orice s-ar întâmpla, am cu ce să mă mișc"
Câți români care dețin mașini electrice au un singur autoturism. "Încă două termice, orice s-ar întâmpla, am cu ce să mă mișc"
Cei mai mulți șoferi sunt de acord că mașinile electrice sunt ideale pentru deplasări în oraș. Totuși nu toată lumea își permite să întrețină două sau mai multe mașini cu toate...
Primele reacții după atacul Israelului asupra Iranului: Șefa CE, Italia și China fac apel la detensionare / Oman condamnă gestul
Primele reacții după atacul Israelului asupra Iranului: Șefa CE, Italia și China fac apel la detensionare / Oman condamnă gestul
Oman, sultanat din Golf care a jucat mult timp rol de mediator între Teheran şi occidentali, a condamnat vineri ”atacul israelian” în Iran, după exploziile produse în zori în provincia...
#sanctiuni, #elevi, #profesori, #solutii, #reactii , #elevi