SUA impun noi sancţiuni împotriva Iranului. Departamentul de Stat american invocă ”relaţia tot mai strânsă cu Rusia”

Miercuri, 18 Octombrie 2023, ora 22:22
1489 citiri
SUA impun noi sancţiuni împotriva Iranului. Departamentul de Stat american invocă ”relaţia tot mai strânsă cu Rusia”
SUA vor să descurajeze ”relația tot mai strânsă a Iranului cu Rusia” FOTO Facebook/ US Department of State

Statele Unite au emis miercuri noi sancţiuni împotriva unor persoane şi companii cu sediul în Iran şi Rusia pentru că au ajutat la dezvoltarea programelor iraniene de rachete balistice şi drone, a anunţat Departamentul de Stat într-un comunicat.

„Activităţile sensibile la proliferare ale Iranului rămân una dintre cele mai mari provocări la adresa păcii şi securităţii internaţionale. Statele Unite vor continua să utilizeze toate instrumentele de care dispun pentru a perturba şi contracara activităţile Iranului legate de rachete, vehicule aeriene fără pilot la bord (UAV) şi arme convenţionale. Departamentul de Stat ia măsuri astăzi pentru a constrânge şi mai mult activităţile destabilizatoare ale Iranului, inclusiv relaţia sa militară tot mai strânsă cu Rusia”, se arată în comunicatul Departamentului de Stat.

Astfel, Departamentul a desemnat două entităţi cu sediul în Iran şi patru entităţi cu sediul în Rusia pentru implicarea în „activităţi care au contribuit în mod semnificativ la furnizarea, vânzarea sau transferul, direct sau indirect, către sau dinspre Iran, sau pentru utilizarea în Iran sau în beneficiul Iranului, de arme sau de materiale conexe, inclusiv piese de schimb”.

Printre aceste entităţi se numără producătorul de drone Shahed, folosite de Rusia pentru atacurile din Ucraina. Este vorba de Iran Aircraft Manufacturing Industrial Company (HESA), care produce UAV-urile de luptă Ababil, Shahed şi Karrarr. 

De asemenea, pe listă figurează şi Rosoboroneksport OAO, singura agenţie intermediară controlată de stat din Rusia care se ocupă de exportul şi importul întregii game de produse, tehnologii şi servicii militare şi de apărare. Departamentul de stat spune că a fost implicată în transferul de arme convenţionale şi de materiale conexe către şi dinspre Iran. 

Forţele Aerospaţiale Ruse (VKS), care au fost beneficiarul preconizat al acordului Rusia-Iran privind transferul de UAV-uri, se numără printre entităţile sancţionate.

De asemenea, Centrul de Stat 924 pentru Aviaţia fără Pilot, care a trimis personal rus în Iran pentru instruire privind operarea UAV-urilor iraniene, este o altă entitate rusă sancţionată.

Comandamentul Aviaţiei Militare de Transport (VTA) al Rusiei, care a fost implicat în transferul de UAV-uri din Iran în Rusia, este a patra entitate sancţionată.

Forţele aeriene ale Republicii Islamice Iran (IRIAF), care au primit recent avioane de luptă uşoare Yak-130 din Rusia, sunt şi ele pe listă.

Departamentul de Stat a pus pe lista sancţiunilor şi doi cetăţeni iranieni pentru implicarea în activităţi care au contribuit în mod semnificativ la programul de rachete al Iranului. Este vorba despre Amir Radfar, actualul director al Shahid Bagheri Industrial Group (SBIG), care dezvoltă şi produce de rachete balistice iraniene cu propulsie solidă, şi despre Vahid Soleimani, un oficial de rang înalt al SBIG.

Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Un jurnalist rus care colaborează cu mai multe instituţii de presă a fost plasat în arest preventiv pentru "extremism" pentru că a participat la realizarea unor videoclipuri pentru canalul de...
Emmanuel Macron sparge gheața și vorbește despre o apărare europeană care să includă arma nucleară. „Putem să o folosim când interesele vitale sunt ameninţate”
Emmanuel Macron sparge gheața și vorbește despre o apărare europeană care să includă arma nucleară. „Putem să o folosim când interesele vitale sunt ameninţate”
Preşedintele francez Emmanuel Macron se declară pregătit ”să deschidă dezbaterea” unei apărări europene care să includă şi arma nucleară, într-un interviu cu tineri europeni....
#sanctiuni SUA Iran, #Rusia, #Iran, #SUA, #sanctiuni, #Departament de stat SUA , #Iran