Noile sancțiuni pe care UE le-ar putea impune Rusiei. „Nu ştiu cât de repede putem ajunge de acord”

Joi, 22 Septembrie 2022, ora 23:54
3455 citiri
Noile sancțiuni pe care UE le-ar putea impune Rusiei. „Nu ştiu cât de repede putem ajunge de acord”
Uniunea Europeană analizează stabilirea unui plafon al preţului petrolului, restricţii mai stricte pentru exporturile de înaltă tehnologie către Rusia FOTO Pixabay

Uniunea Europeană analizează stabilirea unui plafon al preţului petrolului, restricţii mai stricte pentru exporturile de înaltă tehnologie către Rusia şi mai multe sancţiuni împotriva unor persoane, au declarat joi, 22 septembrie, diplomaţii, ca răspuns la ceea ce Occidentul a condamnat ca o nouă escaladare în războiul Moscovei în Ucraina.

UE a fost impulsionată miercuri de retorica nucleară a preşedintelui Vladimir Putin, anunţul unei mobilizări parţiale pentru război şi sprijinul pentru planurile de anexare efectivă a unor părţi din estul Ucrainei.

Miniştrii de Externe ai UE au convenit joi, în cadrul unei reuniuni ad-hoc, să pregătească noi sancţiuni împotriva Rusiei, iar diplomatul de vârf al blocului a spus că acestea vor consta în măsuri ”economice şi individuale”.

Şeful Executivului UE, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că acestea vor include ”controale suplimentare la exporturile de tehnologie civilă”, potrivit CNN.

Trei diplomaţi UE de la Bruxelles au declarat că noile sancţiuni se vor concentra în jurul unui plafon al preţului petrolului, care să corespundă celui convenit de G7.

”Ne aşteptăm, de asemenea, la mai multe listări ale unor persoane”, a spus unul dintre diplomaţi, care a vorbit sub condiţia anonimatului.

Unele dintre surse au indicat o listă întocmită de cel mai proeminent critic intern al lui Putin - militantul anticorupţie încarcerat Alexei Navalni - cu 6.676 de persoane pe care le-a numit „mituiţi şi susţinători ai războiului”, ca inspiraţie pentru propria listă neagră a UE, care include până în prezent 108 entităţi şi 1.206 persoane.

Unele ţări doresc să vizeze rudele şi asistenţii apropiaţi ai celor deja sancţionaţi, pentru eludarea măsurilor actuale. Dar ţările UE nu au convenit să recunoască o astfel de ocolire a sancţiunilor drept infracţiune în interiorul blocului.

Ei vor trebui, de asemenea, să decidă ce să facă cu ruşii care fug din serviciul militar obligatoriu, după ce cele trei naţiuni baltice din estul UE au declarat că nu le vor oferi refugiu.

Finlanda şi Polonia au restricţionat, de asemenea, sosirile ruşilor, dar UE în ansamblu a respins până acum o interdicţie generală de călătorie.

Nu a fost clar, însă, imediat ce impact ar avea orice plafonare a preţului petrolului, dat fiind faptul că UE a convenit deja asupra unui embargo petrolier care urmează să intre în vigoare până la sfârşitul anului, deşi cu scutiri, inclusiv pentru Ungaria.

Sunt discutate, de asemenea, şi alte restricţii ale exporturilor de bunuri de lux către Rusia, în timp ce există cereri de interzicere a diamantelor ruseşti şi confiscarea activelor ruseşti în Europa. Alţii, însă, au avertizat că este puţin probabil ca acestă propunere să obţină sprijinul unanim necesar al tuturor ţărilor UE.

Germania, puterea economică a UE, a respins până acum restricţiile economice mai dure, în timp ce premierul ungar Viktor Orban - care cultivă legături strânse cu Putin - a declarat joi că toate sancţiunile ar trebui să fie eliminate.

”Nu ştiu cât de repede putem ajunge de acord asupra unor noi sancţiuni”, a spus un oficial al UE, observând că rezistenţa la mai multe pedepse împotriva Moscovei a unora dintre statele membre ar putea încetini lucrurile.

Comisia Europeană urmează să prezinte săptămâna viitoare o propunere scrisă, iar cei ţările memebre ar putea să o aprobe atunci când se vor reuni la Praga, în perioada 6-7 octombrie, au spus sursele.

Ucraina anunță că armata rusă atacă obiective de infrastructură critică din apropierea orașului Dnipro VIDEO
Ucraina anunță că armata rusă atacă obiective de infrastructură critică din apropierea orașului Dnipro VIDEO
Armată rusă a atacat vineri dimineaţa, 29 martie, obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea oraşului Dnipro din centrul Ucrainei, cel puţin o persoană...
Un expert britanic anunță decăderea liderului de la Kremlin: Putin pierde controlul în Rusia
Un expert britanic anunță decăderea liderului de la Kremlin: Putin pierde controlul în Rusia
Un expert britanic, care a scris cărți despre dictatura lui Adolf Hitler din Germania nazistă, a dezvăluit imaginea președintelui rus ca ”marele protector” al țării sale, mai mult decât...
#sanctiuni Rusia, #UE, #Uniunea Europeana, #razboi Ucraina , #stiri Europa