Proiect: companiile care încalcă sancţiunile împotriva Rusiei vor fi amendate, iar persoanele fizice primesc cel puțin 5 ani închisoare. Anchetele, conduse de Parchetul European

Vineri, 02 Decembrie 2022, ora 16:53
3606 citiri
Proiect: companiile care încalcă sancţiunile împotriva Rusiei vor fi amendate, iar persoanele fizice primesc cel puțin 5 ani închisoare. Anchetele, conduse de Parchetul European
Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, ar urma să investigheze prietenii Rusiei din Europa FOTO Hepta

Comisia Europeană a emis vineri, 2 decembrie, o propunere de a amenda companiile cu o sumă de cel puţin 5% din cifra lor de afaceri la nivel mondial, dacă încalcă sancţiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei, relatează Reuters.

Propunerea, care are nevoie de aprobarea Parlamentului European şi a celor 27 de state membre ale UE, stipulează, de asemenea, că persoanele care încalcă sancţiunile UE ar putea fi pasibile de pedepse cu închisoarea de cel puţin cinci ani.

Încălcarea sancţiunilor împotriva Rusiei este deja o infracţiune penală în unele ţări UE, dar în altele este tratată ca o infracţiune administrativă, în timp ce sancţiunile variază în cadrul blocului comunitar, menţionează Reuters.

"Există încă prea multe diferenţe între statele membre în ceea ce priveşte pedeapsa pentru încălcarea sancţiunilor UE", a declarat comisarul pentru justiţie, Didier Reynders, adăugând că normele propuse vor aduce claritate.

Comisia Europeană a întocmit, astfel, o listă de infracţiuni penale, care ar intra sub incidenţa încalcării sancţiunile UE:

- punerea de fonduri sau resurse economice la dispoziţia sau în beneficiul unei persoane, entităţi sau organism desemnat;

- omisiunea de a îngheţa aceste fonduri;

- facilitarea intrării persoanelor desemnate pe teritoriul unui stat membru sau a tranzitului acestora pe teritoriul unui stat membru;

- efectuarea de tranzacţii cu ţări terţe, care sunt interzise sau restricţionate prin măsuri restrictive ale UE;

- tranzacţionarea de bunuri sau servicii al căror import, export, vânzare, cumpărare, transfer, tranzit sau transport este interzis sau restricţionat;

- furnizarea de activităţi financiare care sunt interzise sau restricţionate;

- prestarea altor servicii care sunt interzise sau restricţionate, cum ar fi serviciile de consultanţă juridică, serviciile fiduciare şi serviciile de consultanţă fiscală.

Infracţiunile, precizează Comisia Europeană, vor acoperi inclusiv eludarea unei măsuri restrictive a UE: aceasta înseamnă ocolirea sau încercarea de a ocoli măsurile restrictive prin ascunderea fondurilor sau prin ascunderea faptului că o persoană este proprietarul final al fondurilor.

În funcţie de infracţiune, persoana fizică ar putea fi pasibilă de o pedeapsă maximă cu cel puţin cinci ani de închisoare, iar societăţile ar putea fi pasibile amenzi în valoare de cel puţin 5% din cifra de afaceri totală la nivel mondial realizată de societate în anul comercial anterior deciziei de aplicare a amenzii.

Propunerea apare la câteva zile după ce miniștrii de justiție din Germania și Franța au susținut lărgirea competențelor Parchetului European, astfel încât instituția condusă de Laura Codruța Kovesi să poată investiga și încălcările sancțiunilor dictate împotriva Rusiei.

”Este extrem de important ca aceste măsuri să își poată produce pe deplin efectul. Încălcările directe sau indirecte ale sancțiunilor impuse trebuie să fie întâmpinate cu un răspuns ferm și uniform în întreaga Europă”, se arată într-un articol semnat de cei doi miniștri și citat de G4 Media.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#sanctiuni Rusia, #amenda companii, #embargo Rusia , #invazie ucraina