Ziare.com, sancționat arbitrar de Facebook

Autor: Calin Nicolescu - redactor-șef Ziare.com
Duminica, 15 Ianuarie 2023, ora 21:30
11895 citiri
Ziare.com, sancționat arbitrar de Facebook
Compania Facebook ignoră contestațiile trimise de Ziare.com pentru ridicarea sancțiunii FOTO Hepta

Distribuția paginii oficiale de Facebook a site-ul Ziare.com este „cenzurată” de două luni de această rețea socială în numele unor criterii subiective, pe care le aplică preferențial.

Fiind unul dintre principalii furnizori de trafic din România, evident că decizia Facebook afectează economic, din plin, activitatea noastră jurnalistică.

Sancțiunea de distribuție a paginii a fost luată de Facebook pe 13 noiembrie 2022 în urma unei postări prin care ne informam cititorii despre atentatul de la Istanbul.

Postarea pe pagina de Facebook a Ziare.com era însoțită de o fotografie din zona unde avusese loc atentatul. Această fotografie a fost motivul invocat de Facebook, ulterior, pentru a-și justifica sancțiunea.

Fotografia a mai fost folosită și de alte publicații sau site-uri de știri, chiar în postări Facebook, și figurează și astăzi pe paginile acestei rețele sociale, însă compania a decis că numai la Ziare.com este nepotrivită standardelor.

Imaginea folosită de Ziare.com pe care sistemul Facebook de filtrare al conținutului a găsit-o necorespunzătoare standardelor comunității

După cum puteți vedea, fotografia în sine nu prezintă detalii macabre ale sinistrului eveniment, ci doar surprinde dezolarea și distrugerile provocate de explozie. În imagine se pot distinge una, poate chiar două, siluete posibil umane prăbușite, probabil victime, însă detaliile macabre, sângeroase sau scabroase de natură să afecteze, eventual, privitorii sunt mai curând în închipuire.

În plus, aceeași fotografie, care este menită să ofere cititorului complementaritatea unei imagini la informațiile privind efectele atentatului, a fost folosită în fluxul Facebook și de alte medii de informare fără să „ofenseze” sensibilitatea cenzorilor rețelei sociale.

Cu toate acestea, editorul Ziare.com de serviciu în ziua respectivă a luat act de semnalul primit de la Facebook și a decis înlocuirea fotografiei cu o imagine mai neutră, într-un termen de timp rezonabil, de maxim două ore de la postarea inițială.

Menționăm că avertismentul Facebook, în sine, a venit la circa o oră după postare. Nu a contat pentru Facebook, care a sancționat pagina Ziare.com invocând și o „recidivă”, adică un incident precedent în care ne-a avertizat că ne sancționează tot în mod eronat și au recunoscut, ulterior, că au greșit (un articol în care ne-au reproșat că promovăm o mișcare de tip fascist, când textul, de fapt, critica acest tip de comportament).

Comedia erorilor a continuat în ziua următoare. Tentativa directorului Ziare.com de a contesta sancțiunea, arătând că „fapta” incriminată de Facebook nu întrunește criteriile enunțate de companie și, dovadă suplimentară, a fost comisă de multe alte instituții mass-media fără a fi amendată, s-a soldat cu un rezultat uimitor: i-a fost șters, pur și simplu, contul personal de Facebook, de pe care a făcut reclamația!!! Evident, reclamația a fost ignorată.

Și astăzi, la două luni după acest incident, contul Facebook al Ziare.com este restricționat la distribuție de companie.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#sanctiune facebook, #ziare com blocat facebook, #cont facebook limitat, #restrictii facebook, #arbitrar facebook , #facebook