Nivel ridicat de acid uric în sânge? Iată cu ce probleme de sănătate te poți confrunta!

Joi, 07 Martie 2024, ora 11:16
4609 citiri
Nivel ridicat de acid uric în sânge? Iată cu ce probleme de sănătate te poți confrunta!
test sange acid uric FOTO: freepik.com

Ai o alimentație bogată în carne de pasăre, fasole uscată, ciuperci sau pește? Te confrunți cu dureri și inflamații ale încheieturilor? Este posibil să ai un nivel ridicat de acid uric în sânge, un factor de risc pentru gută și pietre la rinichi. Află cu ce probleme de sănătate te-ai putea confrunta dacă ai un nivel prea ridicat de acid uric în sânge!

Ce înseamnă nivel ridicat de acid uric

Nivelul ridicat de acid uric, sau hiperuricemia, reprezintă excesul de acid uric în sânge. Acidul uric este produs în timpul metabolizării purinei, o substanță care conține compuși de nitrogen și care se găsește în numeroase alimente precum carne, organe, anșoa și sardine.

Acidul uric produs de purine se poate acumula și în țesuturile organismului uman, sub formă de cristale. După ce este produs, acidul uric este transportat în sânge și de aici ajunge la rinichi, unde este eliminat prin urină.

Care sunt valorile normale de acid uric

Valorile normale de acid uric în sânge sunt de 2,4 - 6.0 mg/dL la femei și 3,4 - 7,0 mg/dL la bărbați. Atunci când nivelul de acid uric depășește valoarea de 7mg/dL pot apărea probleme de sănătate.

Nivelul ridicat de acid uric cauzează atacuri de gută, care se manifestă prin dureri și inflamații. În plus, este responsabil și pentru alte probleme de sănătate precum pietre la rinichi, hipertensiune sau afecțiuni cardiace.

Care sunt cauzele nivelului ridicat de acid uric

Nivelul ridicat de acid uric poate apărea atunci când organismul produce prea mult acid uric, iar rinichii nu îl pot elimină suficient de rapid prin urină.

Printre factorii care cauzează nivelul ridicat de acid uric în sânge se numără:

  • diureticele
  • alcoolul
  • hipotiroidismul
  • vitamina B3
  • obezitatea
  • psoriazisul
  • insuficiența renală

În plus, și persoanele care consumă în mod frecvent carne roșie, pui, hering, fasole sau ciuperci, alimente bogate în purine, sunt mult mai expuse riscului de acid uric ridicat.

Când să mergi la medic

Mergi la medic dacă suferi de dureri localizate, în special în zona degetelor și încheieturilor, iar zonele acestea sunt roșii sau inflamate. De asemenea, vizita la medic este necesară dacă ai respirația sacadată, dureri în piept, palpitații și iritații ale pielii, care reprezintă simptome ale nivelului ridicat de acid uric în sânge, dar și al bolilor caridace.

Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Începând de marți, 30 aprilie, Regele Charles al III-lea se întoarce la muncă. El își va relua activităţile publice, medicii săi considerând "foarte încurajatoare" evoluţia stării...
Carnea de miel – de la cum o alegi la cum o prepari
Carnea de miel – de la cum o alegi la cum o prepari
Mielul este una dintre cele mai sănătoase cărnuri: conține grăsimi bune, este o sursă importantă de zinc, de seleniu și este bogată în vitamine din complexul B. În plus, carnea slabă de...
#sanatate, #acid uric, #test sange, #simptome, #nivel ridicat acid uric , #sanatate