Ai mâinile și picioarele reci? Iată care pot fi cauzele

Vineri, 01 Martie 2024, ora 17:00
3218 citiri
Ai mâinile și picioarele reci? Iată care pot fi cauzele
maini reci FOTO: freepik.com

Mâinile și picioarele reci reprezintă o problemă cu care se confruntă majoritatea femeilor. Cu toate acestea, întrebarea care se pune este: de ce? Sau, mai mult decât atât: ar trebui să mă îngrijorez?

Cel mai probabil, răspunsul pe care l-ai primit de la cei apropiați a fost faptul că ai avea o circulație proasta în zona extremităților. Acest lucru nu este complet inexact. Într-o zi rece, de iarnă, corpul își setează priorități. El vă trimite căldură și sânge către organele vitale supraviețuirii, așa cum sunt inima, creierul și plămânii. E, practic, un mecanism de supraviețuire. Însă dacă și în timpul zilelor cu temperatură obișnuită mâinile și picioarele sunt tot reci, atunci acest lucru ar putea avea la bază o problemă medicală.

1. Sindromul Raynaud

Sindromul Raynaud afectează circulația sanguina mai ales de la nivelul degetelor mâinilor și ale picioarelor. Vasele de sânge (arterele mici, în acest caz) se îngustează printr-un mecanism ce poartă numele de vasospasm sau vasoconstricție în situația în care organismul este expus la frig sau la stres emoțional. În timpul unui atac, degetele vor deveni albe, apoi se vor face albastre, deoarece foarte puțin sânge ajunge în acea zona. După revenirea alimentării cu sânge, degetele vor fi roșii.

2. Boli autoimune

Extremitățile reci pot avea drept cauză o boală autoimună. Sclerodermia este o afecțiune care determină cicatrizarea și întărirea țesutului conjunctiv, precum și a pielii. În cazul Lupusului, sistemul imunitar începe să atace propriile țesuturi, iar la poliartrita reumatoidă, sistemul imunitar atacă articulațiile.

3. Hipotiroidismul

Tiroida este termostatul corpului nostru. Prin urmare, dacă este disfuncțională, atunci trebuie să te aștepți la degete reci. Hipotiroidismul este o afecțiune în care tiroida este aproape inactivă, producând simptome cum ar fi creșterea în greutate, oboseală, constipație și senzația perpetuă frig.

4. Probleme de circulație

Aceasta este ceea ce majoritatea oamenilor înțeleg prin degete și picioare reci. Atunci când scade cantitatea de oxigen și de sânge bogat în nutrienți, care circula prin corpul nostru. Aceasta scădere poate fi cauzată de artere înfundate (de exemplu, din cauza unei diete bogate în colesterol), de pomparea slabă a inimii (insuficiență cardiacă) sau din alte motive.

5. Anemia

Anemia este o afecțiune în care corpul are un nivel scăzut de hemoglobină în sânge. Aceasta duce la scăderea cantității de sânge bogat în oxigen, generând, prin urmare, la extremități reci. Anemia în sine este cel mai frecvent rezultatul deficienței de fier, dar poate fi cauzată și de sângerări (prin ulcere, menstruații abundente, sângerări gastrointestinale), anumite forme de cancer și afecțiuni digestive (boala Crohn sau boala celiacă).

6. Deficitul de vitamina B12

Vitamina B12, aflată în principal în carne, oua și lapte, este esențială pentru formarea celulelor roșii din sânge. Dacă organismul nu primește suficientă vitamina B12 prin alimentație, organismul nu vă sintetiza suficiente eritrocite (celule roșii) și astfel celulelor nu li se vă furniza oxigenul necesar.

7. Anxietatea și stresul

Suntem conștienți de faptul că stresul poate distruge anumite părți ale corpului, iar mâinile și picioarele noastre nu fac excepție. Victimele anxietății sau stresului cronic trec adesea prin episoade în care corpul lor este inundat de adrenalină. Unul dintre efectele acestui val de hormoni este o constricție a vaselor de sânge în extremități, rezultând mâini și picioare reci.

Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Începând de marți, 30 aprilie, Regele Charles al III-lea se întoarce la muncă. El își va relua activităţile publice, medicii săi considerând "foarte încurajatoare" evoluţia stării...
Carnea de miel – de la cum o alegi la cum o prepari
Carnea de miel – de la cum o alegi la cum o prepari
Mielul este una dintre cele mai sănătoase cărnuri: conține grăsimi bune, este o sursă importantă de zinc, de seleniu și este bogată în vitamine din complexul B. În plus, carnea slabă de...
#sanatate, #maini reci, #picioare reci, #cauze , #stiri sanatate