5 activități pe care le poți face împreună cu un apropiat care suferă de Alzheimer

Advertorial
Joi, 20 Octombrie 2022, ora 16:38
10089 citiri
5 activități pe care le poți face împreună cu un apropiat care suferă de Alzheimer
Persoanele cu Alzheimer pot face diverse activități recreative FOTO / vitalitas.ro

Boala Alzheimer și toate celelalte forme de demență în general duc la declinul cognitiv și fizic progresiv la persoanele în vârstă. Maladia Alzheimer, care se dezvoltă într-o perioadă lungă de timp, poate să bulverseze atât viața bolnavului, cât și pe cea a persoanelor apropiate acestuia.

Una dintre principalele probleme care apar în acest caz este imposibilitatea comunicării eficiente cu bolnavul, în condițiile în care menținerea unei relații cu acesta este extrem de importantă pentru bunăstarea sa emoțională. Iată mai jos cinci activități prin care poți comunica și menține o relație strânsă cu o persoană dragă suferind de Alzheimer.

De ce maladia Alzheimer afectează comunicarea

Boala Alzheimer este una de tip neurodegenerativ și apare din cauza unei acumulări de proteine ​​toxice în creier, ceea ce duce la moartea progresivă a neuronilor. Procesul este unul lent, tăcut și ireversibil. Boala poate fi asimptomatică chiar și 15 ani, ceea ce înseamnă că poate distruge creierul fără niciun simptom vizibil. În pofida numeroaselor cercetări științifice, nu se știe exact cum se produce și evoluează boala Alzheimer, dar sunt cunoscuți o serie de factori de risc modificabili sau nu, principalul fiind vârsta înaintată, de peste 65 de ani. De asemenea, anumite gene, hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2, fumatul, obezitatea, sedentarismul pot crește riscul de Alzheimer. Printre simptomele principale vizibile ale bolii sunt pierderile de memorie, problemele de comportament, dar și dificultățile de comunicare, rezultate din faptul că bolnavului îi sunt afectați numeroși centri importanți din creier, inclusiv ai limbajului. Specialiștii în ingrijire persoane cu Alzheimer atrag atenția că lipsa comunicării poate fi doar o problemă în plus între membrii familiei și bolnav, perturbând echilibrul unui sistem deja fragil. 

Activități adaptate stării de sănătate a persoanei suferind de Alzheimer

Indiferent că o vizitezi regulat la un camin de batrani de lux Snagov sau te ocupi de persoana dragă la domiciliu, câteodată poate fi dificil să găsești activități pe care să le faci împreună cu ea. Activitățile trebuie să fie adaptate în funcție de stadiul bolii și de starea de sănătate în general, dar și de pasiunile persoanei respective, mai ales dacă îi amintesc de trecut. De asemenea, trebuie să iei în considerare că bolnavul ar putea să refuze să participe la astfel de activități, caz în care nu trebuie să fie obligat. Acesta trebuie să fie convins cu argumente și cu multă răbdare și iubire. Activitățile vizează menținerea într-o bună formă fizică, dar și susținerea memoriei și capacității de concentrare. Iată mai jos câteva exemple de activități care pot fi adaptate, în funcție de abilități și pasiuni.

Exerciții fizice adaptate

Persoanele în vârstă care suferă de maladia Alzheimer tind să fie sedentare. Pentru a le ajuta să fie într-o formă fizică bună, puteți să faceți exerciții fizice ușoare sau plimbări mai lungi. Astfel de activități sunt benefice și pentru a induce starea de relaxare, dar și pentru a susține abilitățile motorii și coordonarea. 

Grădinărit

Dacă bolnavul iubește natura și grădinăritul și dispuneți și de un spațiu dedicat, puteți să plantați împreună flori, fructe, legume și să le îngrijiți. O versiune mică a unei grădini pot să fie plantele în ghiveci. Această activitate ajută la menținerea abilităților motorii, dar și la interacțiunea socială. 

Gătit

Puteți să faceți împreună un fel de mâncare sau o prăjitură, rețete simple, care să se numere printre preferatele persoanei dragi. La final, mâncați împreună și bucurați-vă de companie. 

Jocuri de societate

Jocuri de societate mai simple sau cele de cărți ori șahul pot fi alegeri foarte bune pentru a petrece câteva ore împreună. De asemenea, dacă persoana bolnavă a fost  pasionată de cuvinte încrucișate, puteți dezlega împreună rebusuri. 

Activități artistice

Dacă persoanei dragi i-a plăcut sau a practicat o activitate artistică, de exemplu, muzică sau desen, continuați să faceți împreună asta. Ascultați împreună albume cu piese preferate, dansați sau desenați.

Persoanele cu probleme de memorie au multe dificultăți în a-și exprima emoțiile și gândurile, dar și în a-i înțelege pe ceilalți. Astfel de activități vor ajuta persoana dragă să nu se închidă într-o carapace și să comunice, cel puțin până în etapele mai grave ale bolii.

Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Mișcări și rotiri controlate, dar și pauze la fiecare 45 de minute... Acestea sunt doar două dintre recomandările specialiștilor pentru cei care au demarat maratonul curățeniei înainte de...
#sanatate, #Alzheimer, #activitati, #apropiat, #maladie , #boli