5 semne care arată clar că ai glicemia crescută

Joi, 07 Martie 2024, ora 15:00
9219 citiri
5 semne care arată clar că ai glicemia crescută
glicemie FOTO: freepik.com

Glicemia crescută și netratată poate duce, în timp, la afecțiuni renale și la diabet. Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății este ca cel puțin o dată pe an să se efectueze un set de analize de sânge.

Glicemia reprezintă nivelul zaharului din sânge. Măsurată dimineața, pe nemâncate, glicemia normală este, la o persoană sănătoasă, cuprinsă între 70 și 100 mg/dl. O valoare a glicemiei care nu scade sub 125 mg/dl este considerată hiperglicemie.

Iată principalele simptome ale unui nivel ridicat al zahărului în sânge:

Ai gura uscată

Când rinichii nu mai pot elimina glucoza, corpul devine deshidratat. Atunci apare setea și senzația permanentă de gură uscată. Deshidratarea dăunează organismului și duce și la alte simptome, printre care creșterea nivelului zahărului din sânge.

Mergi des la baie

Deși pare ilogic, setea crescută este legată de urinarea frecventă. Când nivelul zahărului din sânge este ridicat, organismul direcționează excesul de lichid către rinichi, determinându-i să lucreze suplimentar pentru a filtra sângele și pentru a produce o cantitate suplimentară de urină. Setea crescută poate duce la creșterea consumului de lichide, însă chiar și așa, o producție crescută de urină trebuie să fie un semnal de alarmă cu privire la creșterea nivelului de zahăr din sânge.

Te concentrezi greu

Așa cum mașinile au nevoie de combustibil, corpul uman are și el nevoie de un tip de combustibil pentru a funcționa optim. Acesta este reprezentat de glucoză, care alimentează organismul, iar atunci când nu este suficientă insulină pentru a transporta acel combustibil prin corp, organismul nu are energia necesară. Așa apare oboseala generală și lipsa de concentrare.

Vânătăile și zgârieturile dispar greu

Un nivel crescut de zahăr în sânge poate încetini procesele naturale de vindecare ale organismului. Când glicemia este ridicată, arterele sanguine devin rigide, determinând o îngustare a vaselor și scăderea fluxului sanguin în organism. Sângele nu ajunge la răni atât de repede, astfel că acestea primesc puțin oxigen și substanțe nutritive că să combată infecțiile și să le ajute să se vindece.

Pantalonii îți sunt largi

Deși ar putea părea un efect secundar pozitiv, scăderea în greutate cauzată de creșterea nivelului de zahăr din sânge este extrem de nesănătoasă. Organismul lucrează la arderea grăsimilor în loc să utilizeze glucoza pentru a genera energie. Astfel, cantități mari de glucoză părăsesc corpul prin urină. Dacă pierzi în greutate fără îți fi schimbat dieta sau fără să faci mai mult sport, acesta ar putea fi un semn al hiperglicemiei, mai ales dacă este însoțit și de sete.

Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Începând de marți, 30 aprilie, Regele Charles al III-lea se întoarce la muncă. El își va relua activităţile publice, medicii săi considerând "foarte încurajatoare" evoluţia stării...
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Un nou raport sugerează că Samsung ar putea introduce monitorizarea glicemiei în ceasurile sale inteligente de generație următoare, o inovație care ar putea transforma modul în care...
#sanatate, #glicemie, #diabet, #glicemie crescuta, #simptome , #sanatate