Efectele dezastruoase ale unui nou lockdown. Psihiatru: ”Oamenii nu realizează ce ne așteaptă din punctul de vedere al sănătății mintale”

Joi, 30 Decembrie 2021, ora 03:05
8286 citiri
Efectele dezastruoase ale unui nou lockdown. Psihiatru: ”Oamenii nu realizează ce ne așteaptă din punctul de vedere al sănătății mintale”
Tânăra are un atac de anxietate FOTO: Unsplash.com

Debutul valului Omicron este la câteva zile distanță în multe state din Europa, iar autoritățile sanitare gândesc deja măsuri noi restrictive.

Un nou lockdown ar afecta însă sănătatea mintală atât a copiilor care vor fi iar obligați să își petreacă mult timp în fața ecranelor dar și a adulților care se văd nevoiți să păstreze distanța socială tocmai când, probabil, se gândeau că se apropie sfârșitul pandemiei.

Medicii psihiatri spun că numărul cazurilor de depresie și anxietate este în creștere. Iar acest lucru se întâmplă la nivel global.

Doctorul psihiatru Gabriella Bondoc a explicat că, potrivit statisticilor, dacă înainte de pandemie vorbeam despre o prevalență pe an, în jur de 27-28% în Europa, acum cercetările făcute arată că persoanele afectate de anxietate și depresie depășesc 60%.

”Sunt studii făcute și de Institutul Traumei care arată în între 60-80% dintre persoane au avut probleme în această perioadă de anxietate, insomnie, gânduri mai triste, în general probleme de somn sau de concentrare”, a spus medicul pentru Ziare.com.

”La copii s-au accentuat foarte mult tulburările psihice”

Autoritățile impun decizii de carantinare sau alte măsuri restrictive în dorința de a stopa numărul mare de infecții care pot duce la cazuri grave și decese din cauza COVID-19. Însă se iau mai puțin în considerare efectele pe care aceste restricții le au asupra sănătății mintale.

”Fiecare perioadă de lockdown în această pandemie va însemna o creștere din ce în ce mai mare a numărului de tulburări psihice. Dar, în loc să ne gândim cum să nu luăm astfel de măsuri restrictive pentru a nu afecta sănătatea mintală, mai bine ne gândim cum să facem să scăpăm de pandemie pentru că sistemul medical din România nu este pregătit nici pentru COVID nici pentru numărul de tulburări psihice care o să urmeze.

La copii s-au accentuat foarte mult anxietățile, depresiile, tulburările de concentrare. Copiii își manifestă depresiile, iar asta este important ca părinții să știe, prin nervozitate, crize de furie, neascultare, devin ”nesuferiți”.

Acesta este un semnal al unei suferinței mintale iar oamenii ar trebui să fie conștienți de acest lucru”, a explicat psihiatrul.

Medicul a spus că ”oamenii nu realizează ce ne așteaptă din punctul de vedere al sănătății mintale”, în timpul acestei pandemii și după această perioadă.

Ce acces au oamenii la specialiștii în sănătate mintală

”Acum se vine des cu copiii la psihiatru. Dar noi privim acum lucrurile la nivel de București unde, un psihiatru de copii ajunge la un burn out în două luni din momentul în care devine medic specialist, iar în fiecare an 10 - 14 psihiatri de copii ies de pe băncile școlii.

Ce putem face cu copiii anxioși?

Încercăm să stăm de vorbă cu ei, să petrecem timp, să îi ținem în brațe mai des și să încercăm să spunem cuvinte în locul lor. Cei mai mulți copii nu vor spune că ”mă simt așa pentru că ...”, iar atunci va trebui să venim să le spunem: ”Te simți trist pentru că ți-e greu să stai atât de mult în casă, pentru că îți lipsește joaca cu prietenii, etc”, să venim noi cu multe ipoteze și să vedem dacă ne spun da sau nu.

Avem nevoie de o campanie națională de îngrijire a sănătății mintale, de un plan național pe viitor, prin care fiecare firmă, fiecare școală, fiecare instituție publică să aibă în vedere faptul că dacă până acum o treime din angajați aveau probleme psihice acum se va ajunge la jumătate. Trebuie să facem ceva”, a spus medicul.

Cu ce tulburări a venit pandemia de COVID-19

Doctorul Gabriella Bondoc spune că acum mulți oameni dezvoltă simptome post-COVID care au legătură cu tulburările psihice.

”Poate mai puțini oameni știu că infecția cu SARS-Cov-2 atacă celula nervoasă, iar atunci 20% dintre persoanele care au avut COVID-19 au dezvoltat o afecțiune psihică și neurologică pe care nu o aveau anterior. Este vorba despre tulburări de memorie, tulburări de concentrare, lucruri severe, până la anxietate și depresie.

Ne așteaptă vremuri foarte grele din punctul de vedere al sănătății mintale. Și așa era o problemă uriașă. Dar poate acum ne dăm seama de magnitudinea ei. Cu toții suntem afectați, copii și adulți. Persoanele care au avut și în trecut tulburări psihice s-au decompensat în această perioadă.

A crescut riscul de suicid, a crescut consumul de alcool, tutun, droguri ușoare, lucrurile sunt pe o pantă de creștere foarte accelerată. Iar partea cea mai proastă este că, dacă și înainte aveam un număr scăzut de specialiști în sănătate mintală, acum aceștia sunt clar insuficienți”, a precizat medicul.

Sunt zone din România în care oamenii nu au acces la specialiști

Creșterea în amplitudine a numărului de persoane cu tulburări psihice depășește numărul specialiștilor în toată lumea. Iar această problemă a fost accentuată de pandemie.

”Stigmatizarea și-a spus și ea cuvântul pentru că foarte puțini oameni merg în realitate la psiholog sau psihiatru.

România este o situație particulară pentru că, ieșind din comunism unde meseria de psiholog a fost interzisă iar psihiatria era un fel de cenușăreasă, ca specialitate, suntem la coada Europei ca număr de psihiatri la suta de mii de locuitori și, evident, nu stăm extraordinar nici la numărul de psiho-terapeuți.

Sunt zone întregi în România unde oamenii nu au acces la astfel de specialiști”, a explicat medicul.

În comparație, în Capitală sunt mai mulți medici. Însă nici aici nu sunt suficienți pentru numărul mare de cereri.

”În București am putea să spunem că accesul la specialiști este mai facil însă și aici, psihologii și psihiatrii sunt înecați în cazuistică.

Sunt disponibile, într-adevăr și servicii online, decontate prin Casa de Asigurări de Sănătate și pot să fie accesate și de cei care nu ar avea altfel acces.

În pandemie nu au apărut simptome noi. Însă se vede o agravare foarte rapidă a atrofiei corticale la persoanele post infecție cu SARS-CoV-2. Astfel că acum, dacă avem în față o persoană care este foarte obosită, ori nu se poate concentra sau are pierderi de memorie, în setul de întrebări am adăugat și ”ați fost recent infectat cu SARS- CoV-2?” pentru că ne așteptăm la niște simptome psihice sau neurologice post-Covid.

În rest, lucrurile sunt agravate de singurătate, de presiunea lui ”nu știm ce se întâmplă”, de izolarea socială a oamenilor care și așa aveau puține persoane în jurul lor iar acum au și mai puține sau deloc. Sunt oameni care nu au mai ieșit din casă de doi ani pentru că se tem, poate au rude în vârstă în viața lor sau au parteneri care nu vor să se vaccineze și vor să îi protejeze”, a arătat psihiatra.

Doctorul Gabriella Bondoc a mai spus că, ”din punctul de vedere al unui psihiatru există un preț psihologic pentru lockdown-urile acestea”.

”Dar sunt un om care militează pentru viață astfel are logică salvarea vieților chiar dacă le salvăm cu forța.

Pentru mine, ca medic, s-a adunat o frustrare destul de mare în ceea ce privește oamenii care nu se vaccinează. Le înțeleg într-un fel alegerile dar nu realizează cât de mult se pun în pericol”, a arătat doctorul.

Sănătatea mintală a copiilor trebuie luată în considerare înainte de luarea restricțiilor

Specialiștii din Europa avertizează însă, că o nouă izolare, ar fi devastatoare pentru sănătatea mintală a copiilor, iar acest lucru ar trebui luat în considerare înainte ca orice noi restricții să primească undă verde. Avertismentul vine pe măsură ce numărul cazurilor de COVID continuă să crească în Marea Britanie iar la nivel global sunt discuții deschise cu privire la consolidarea restricțiilor.

Psihiatrul Celso Arango, care lucrează la Spitalul Gregorio Maranon din Madrid, susține că foarte mulți copii și tineri cu vârste între 10 și 20 de ani au patologii psihice grave, conform express.co.uk. Unii erau deja bolnavi înainte de pandemie și s-au decompensat, ații s-au îmbolnăvit în pandemie.

Dr. Arango a sugerat că investiția în sănătatea mintală a copiilor este una dintre modalitățile cele mai rentabile de adaptare la situația actuală și că este important să prevenim tulburările psihice la copiii între 5 și 9 ani, ”învățându-i valoarea empatiei, respectul pentru diversitate, toleranța la frustrare și managementul pierderilor”.

Covid-19 a dus la o creștere bruscă a depresiei și a anxietății

Pandemia a avut un impact devastator asupra sănătății fizice a milioane de oameni. Un nou studiu publicat în jurnalul medical The Lancet, arată o creștere a cazurilor de depresie cu 53 de milioane la nivel global ca o consecință a pandemiei, cu 28% peste nivelurile pre-pandemie. De asemenea, cazurile de anxietate au crescut cu 76 de milioane, o creștere de 26%, se arată în economist.com.

Se pare însă că cel mai afectate sunt femeile.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#sanatate mintala, #lockdown, #gabriella bondoc, #tulburari psihice, #pandemie , #medici