Samsung, problema "de tip Apple": Are prea multi bani

Miercuri, 08 Mai 2013, ora 20:061930 citiri
Samsung, problema "de tip Apple": Are prea multi bani
Foto: Wall Street Journal

Samsung Electronics se confrunta in prezent cu o problema "de tip Apple", constand in acumularea unei cantitati uriase de lichiditati.

Dupa ce a raportat o crestere cu 42% a profitului net in trimestrul intai, compania sud-coreeana a anuntat ca rezervele sale de lichiditati au ajuns la aproape 40 de miliarde de dolari la sfarsitul lunii martie, scrie Wall Street Journal.

In urma scaderii datoriilor, suma se reduce la 28,5 miliarde de dolari. Oricum, rezervele de lichiditati nete ale companiei aproape s-au triplat in ultimul an.

Analistii se asteapta ca Samsung sa foloseasca acesti bani pentru achizitii de software sau echipament medical.

De asemenea, actionarii ar putea dori sa obtina castiguri mai mari, fie prin majorarea dividendelor, in prezent mai mici de 1% din valoarea unei actiuni, fie printr-o rascumparare de actiuni.

Potrivit reprezentantilor companiei, rezervele de bani vor fi utilizate intr-un mod care sa prioritizeze "investitiile durabile pentru facilitati, cercetare si devoltare si marketing".

Pe de alta parte, Apple dispunea de lichiditati de aproape 150 de miliarde de dolari la sfarsitul lunii martie.

La presiunea investitorilor, Apple a anuntat in aprilie ca va majora dividendelor trimestriale si va extinde programul de rascumparare de actiuni proprii, pentru a oferi actionarilor beneficii cumulate de 100 de milioane de dolari .